Pääsin eilen taas kouluttautumaan työhöni lisää. Tälläkertaa kohteena olivat alusvaatteet ja varsinkin rintaliivit. Noin 80% naisista käyttävät väärän kokoisia rintaliivejä. Itsekin opin muutamia nippelitietoja, mitä en vielä tiennyt, onhan koulutuksen tarkoituksena valistaa lisää.
Kyseessä on kuitenkin niin tärkeä asia, että päätin kertoa teille muutamat pääkohdat koulutuksesta, jotta voitte sitten itseksenne käydä kohdat läpi ja kokeilla istuvatko omat liivinne niinkuin pitäisi.

Ensimmäinen hyvä tieto on mistä liivien kokojen numerot ja kirjaimet tulevat. Otetaan esimerkkinä 75B, 75 on ympärysmitta rintojen alta mitattuna ja B on tietenkin kupin koko. En itse ollut varma mistä numero eteen tulee, oliko sitten rintojen päältä vai mistä mitattuna. Nyt tiedän ja niin tiedätte tekin! :)
Kouluttajamme antoi hyvänä kuvitteellisena esimerkkinä, M-koon asiakas tulee rintaliiviostoksille. Myyjä kysyy, minkä kokoisia liivejä tämä käyttää tällähetkellä. 85B kuuluu vastaus. 85B vastaa XL-koon paitoja ja yläosia, luuletteko että kyseisellä asiakkaalla oli oikean kokoiset liivit päällään? En mäkään.

Kuppikoot ja ympärysmitat eivät kulje käsikädessä. Eli jos ympärysmitta muuttuu 75 > 80, mutta kuppikoko pysyy B:ssä, niin kuppikin suurenee hieman. Eli kuppikoot eivät ole samankokoiset jokaisessa ympäryksessä, vaikka kirjain olisi.

Ainakun ostat rintaliivejä, katso että ne istuvat hyvin kun hakaset ovat uloimmassa eli löysimmässä kohdassa kiinni. Liivit venyvät, joten on hyvä että saat tarvittaessa kiristettyä niitä.

Asia mitä en tiennyt, eli olen aina tehnyt väärin – liivien päälle pukeminen oikein. Niitä ei koskaan saisi laittaa edestä kiinni ja pyöräyttää taakse, vaan aina laittaa ensin kädet olkaimista läpi ja sen jälkeen hakaset kiinni selän takana. Pyöräytyksen takia ympärys venyy ja istuvuus huononee. Tähän on itse opeteltava, tuntuu ettei koordinaatio riitä. :)

Tunnusmerkit oikein istuvaan liiviin
(kuvissa esimerkit väärin istuvasta liivistä)

1. Kuppien välissä oleva keskiosa ei saa jäädä koholle, vaan sen tarkoitus on olla kehoa vasten. 

Jos näin käy, kuppikoko on luultavammin liian pieni eli kokeile suurempia.


2. Kaarituki ei saa painaa rintaa sivulta eikä alta. Voit kokeilla sen tarkastamalla, 
että varsinkin sivuilla painaessasi kaarituet ovat rintakehääsi vasten, eikä väliin jää rintakudosta. 

Jos näin käy, kuppikoko on luultavasti liian pieni eli kokeile suurempia. 


3. Liivin täytyy olla napakka ja tasainen sekä sivuilta että takaa. Ympäryksen tulee olla kauttaaltaan vaakasuorassa eikä takakappaleen kuulu nousta yläselkään. Voit kokeilla tätä olemalla kylki peiliin päin 
ja nostamalla kättäsi ylös, jos ympärys pysyy napakkana suorassa liivi luultavammin istuu. 
Rintaliivin alareunan alla tulee pystyä kiertämään kahta sormea koko kehon ympäri.
Jos ympärys ei pysy suorassa, kokeile löystää olkaimia jotta se pääsee vaakasuoraksi. 
Tämän jälkeenkin liivin tulisi olla tukeva, jos ei ole ympärys on luultavammin 
liian löysä eli kokeile pienempää kokoa.



4. Olkaimet eivät saa kiristää niin, että ne jättävät painaumat 
eivätkä liian löysät niin että ne tippuvat. Olkainten alla tulisi pystyä laittamaan yksi sormi. 
Päätukijana rintaliiveissä toimii ympärys ja takakappale, ei olkaimet.

Jos joudut pitämään olkaimet liian kireällä tuen saavuttamiseksi, kokeile pienempää ympärystä. 
Liian löysät taas kannattaa kiristää.

5. Rinnat eivät saa pursua kupeista eivätkä kupit saa olla löysät eli puoli tyhjät.

Ylitse pursuavat ovat tietenkin liian pienet ja löysät taas liian suuret.

Miltä sitten näyttää hyvin ja oikein istuvat liivit?


Kuvat Figleaves
Täältä näette vielä videolla saman asian kerrottuna. :)
Paljon asiaa, mutta tärkeää sellaista. 
Koulutuksen jälkeen päätin, että käyn meidän ihanien myyjien luona mittauttamassa ja etsimässä varmasti kunnon liivit. Suosittelen sitä kaikille, vaikka luulisi (niinkuin itse luulen) että liivit ovat oikein istuvat. :)
Oliko tästä apua? 
Oletteko jo käyneet ammattilaisella? Minkälaisin neuvoin ja tuloksin? :)
xxo,
Janina
Janina Pohja avatar

Published by

15 vastausta artikkeliin “Rintaliivien A ja O”

  1. Elisa avatar

    Mä en tiedä oonko jotenkin liian mukavuudenhaluinen , mutta oon monta kertaa käynyt changessä ja he kertovat aina että käytän liian isoa ympärysmittaa. Aina kun olen kokeillut heidän neuvomaa kokoa, tuntuu siltä etten saa henkeä ja ahdistun :D sen takia olen luopunut koko liivien käytöstä, mitä järkeä on pitää vääränkokoisiakaan :D

    Tykkää

    1. msbottom avatar

      Joo, sen ympäryksen pitääkin olla tiukka, mutta kai nyt henkeä pitäisi saada! :) En oo näissäkään expertti. Päätös on varmasti hyvä, mitä ihmettä sitä hukkais rahojaan vääränkokoisiin vaatteisiin! :D

      Tykkää

  2. EmAn avatar

    On muuten todella rasittavaa kun ihmiset ostavat vääränlaisia liivejä. Se sitten näkyy valikoimassakin, että sitähän on aina myynnissä, mitä ostetaan.Luulen, että yleisin vika on käyttää liian pientä kuppia ja liian suurta ympärystä. Niinpä kaupat ovat sitten täynnä jotain 95A-kokoa. (Ja jos jollain on muuten A-kuppi, niin tarvitseeko silloin edes käyttää mitään liivejä? Itse en ainakaan vielä ennen vanhaan B-kuppilaisenakaan jaksanut kovin usein käyttää, mutta sitten kun siitä lähti vielä kasvamaan, niin pitihän sitä pikkuhiljaa opetella.)Monen vuoden ajan olin itsekin tietoinen, että käytän varmaankin väärää kokoa, mutten saanut aikaiseksi mennä mihinkään asiantuntevampaan paikkaan kysymään (ja olin muka niin pihi, ettei olisi ollut varaa ostaakaan uusia..). Vuosia oli kyllä suunnitelmissa, että pitäähän sitä joskus ihan myyjää apuna käyttäen tarkistaa tämä asia.Vuosi tai kaksi sitten vihdoinkin meninkin ja enpä ollutkaan enää 80C-kokoa vaan 80E!!!! :O Ja vähänkö on VAIKEAA löytää tuollaisia. Tampereelta olen välillä löytänyt tuotakin kokoa, mutta täältä Jyväskylästä tuntuu useimmiten löytyvän vain 75-100A-C. Eli todella kummallisen kokoisia naisia täällä tai sitten täällä ei kukaan osta oikein? Vai kaikki C-kuppia isommat ehtivät mennä ennen kuin minä ehdin kauppaan asti?Ympärysmitta tässä on laihtuessa lähtenyt kutistumaankin, mutten ole huomannut, että itse tissit olisivat mihinkään kutistuneet. Eli jos tällä mallilla jatkuu, niin jatkossa oikeankokoisten liivien etsiminen on vieläkin vaikeampaa. :(Avaudutaan nyt vielä sen verran, että suuri VÄÄRYYS se, että kaikkia nättejä ja söpöjä liivejä on niissä pienissä koossa, mutta jos on yhtään runsaammat muodot, niin jos joskus harvoin löytääkin oikeaa kokoa, niin ulkonäöllisesti liivit sitten ovat jotain tylsää mummomaista tyyliä. :(Jutun pointti: Pienistäkin tisseistä kannattaa olla iloinen. Ainakin on helpompaa liiviostoksilla.

    Tykkää

    1. EmAn avatar

      Onkohan urheiluliiveihin muuten erikseen jotain ohjeistusta. Valikoiman puuttellisuuden ja muutenkin paremman tuen vuoksi käytän nimittäin aina aivan liian pieniä liivejä. Parempi kai nekin kuin liian isot tai ei ollenkaan.

      Tykkää

    2. Anonymous avatar
      Anonymous

      A-kuppilainen ilmoittautuu. Ja kyllä, olen ihan iloinen pikkupalleroistani, ei haittaa yhtään. Pysyy kiltisti aloillaan liikkuessa ihan normi urheiluliivien/topinkin kanssa.Yhdessä asiassa en ole sinun, EmAn, kanssasi tosin ollenkaan samaa mieltä. Totesit, että ”Ja jos jollain on muuten A-kuppi, niin tarvitseeko silloin edes käyttää mitään liivejä?” Voin vastata sinulle, että kyllä todellakin. Ainakin julkisilla paikoilla. Kotona en koskaan käytä, kun en niistä tykkää. Mutta on kyllä aika törkeän näköistä kulkea esim. t-paidassa ilman rintsikoita, oli ne tissit sitten minkä kokoiset tahansa. Paksumman villapaidankin alta alkaa kyllä nännit helposti paistaa läpi, jos tulee esim. kylmä. Rintsikat antaa muutenkin mukavasti ryhtiä, oli se rintavarustus kuinka pieni tahansa. Ja push-upit on ihan kivoja, jos esim. lähtee baariin ja mekossa sattuu olemaan hieman avonaisempi kaula-aukko. Eli ei kannata yhtään vähätellä meidän pienitissisten rintsikan tarpeita :)

      Tykkää

    3. EmAn avatar

      Anteeksi jos kuulosti vähättelyltä. Tarkoitus oli nimenomaan ihan mielenkiinnosta kysyä, että tarvitseeko. Eli tavallaan tarvitsee/ei tarvitse.Meikäläisen nännit ainakin tulee läpi joskus ihan vaikka ois mitä paitaa ja rintsikoita. Enkä muutenkaan kauheasti välitä siitä miltä muiden mielestä näytän, joten jos itse olisin A-kuppilainen, niin tuskin jaksaisin käyttää koskaan paitsi sitten juhlatilaisuuksissa niitä kunnon push uppeja. (Kun en kerran ennen B-kuppilaisenakaan käyttänyt, enkä oikeastaan nytkään ikinä kotona ollessa. Joskus sitten unohtuukin laittaa päälle, kun lähtee jonnekin.. ..hups..) Toki jokainen saa käyttää ihan miten vaan ja millon vaan. :)

      Tykkää

    4. msbottom avatar

      Victorias Secretiltä ainakin tuplaD:hen, mutta sehän ei tietenkään auta jos on tarvetta vielä isommille! Luulen, en tiedä, että todella iso rintaisia naisia on ”niin harvassa” että brändit keskittyvät tiettyyn alueeseen ja sitten on niitä erikoisliikkeitä, joilla saatavuuden takia hinnat voivat ollakkin korkeammat. Mitä kuoseihin tulee, se on vääryys – todella vääryys!

      Tykkää

  3. Johki avatar

    Itse olen n. 17-vuotiaana ollut ihan lyhyen hetken alusvaatemallina ja jo tuolloin kyllä tuli kokoasiat tutuksi. Ja alusvaatteista muutenkin kiinnostunut, käynyt monissa firmojen asiakasilloissa missä aina kerrottu samaa eli iso osa käyttää vääränkokoisia liivejä (ja se yleensä näkyy jopa tuolla kulkiessa ihmisten vaatteiden läpi). Ja vääränkokoiset ovat ainakin itselleni jopa epämukavat. Mä kyllä laitan hakaset kiinni edessä ja pyöräytän, mutta toisaalta rintsikoideni käyttöikä ei välttämättä ole kovin pitkä, ostan usein uusia :) Kun ne on niin kauniita :D ja olo on paljon kivampi/kauniimpi kun alla on upeaakin upeammat alusasut!

    Tykkää

    1. msbottom avatar

      Sama juttu! Oon löytäny parhaimmat rintsikat Victorias Secretiltä, ja istuu niin nätisti, tuntuu mukavalta ja näyttää todella seksikkäältä! ;) Ihania juttuja. Sieltä lähtee aina mukaan monella sadalla kun Jenkkeihin pääsee!

      Tykkää

  4. Anonymous avatar
    Anonymous

    Itse käytän ihan liian pieniä rintsikoita. Paino on lyhyen ajan sisällä vaihdellut 48-64kg ja tissit kasvaneet ja pienentyneet sen myötä. En oikein tiedä mitä kokoa käyttää ja ammattilaiselle en kyllä rintojani näytä, raskausarvet nolottaa niin paljon. Tällä hetkellä käytössä on 70D ja rinnat kyllä pursuaa yli ja ali joka suunnasta. Hävettää ostaa tuosta suurempia, kun olen lyhyt ja muuten pienikokoinen mutta sitten iskisinkin kassalle jättikoon rintsikat.. Ei se myyjä varmaan mitään kummempaa ihmettelisi, nolous on omassa päässä. Myös mulla on tuo ongelma ettei kaupasta meinaa löytyä tarpeeksi pientä ympätysmittaa (70 on vähän väljä) ja tarpeeksi isoa kuppikokoa (kääk, seuraavaksi joudun varmaan ostamaan E tai F kupin liivit!). Ehkä kokovalikoima laajenisi jos useampi tajuaisi ostaa oikeaa kokoa. Nyt ei normi kaupoista löydy mitään ja erikoisliikkeiden hinta on opiskelijan kukkarolle liikaa. :(

    Tykkää

    1. msbottom avatar

      Ei kannata hävetä! Rinnat ovat ihana ja luonnollinen asia. :) Ammattilaiset ovat varmasti nähneet jokaisen ääripään, eivätkä he ole siellä arvostelua varten vaan sun apuna! :) Tsekkaa alla oleva kommentti, siinä muutama kauppavinkki!

      Tykkää

  5. Anonymous avatar
    Anonymous

    Isorintaiselle myy netissä todella nättejä liivejä esim. suomalainen Lumingerie ja ulkomailta esim. Figleaves. On ehkä vähän kalliimpia kuin Lindexin 20e rintsikat mutta myös noin miljoona kertaa paremmin istuvat. Lumingeriella ainakin on täysin normaali, ilmainen vaihto- ja palautusoikeus.Ja a-kuppinenkin tosiaan tarvitsee rintsikoita vähintäänkin nännien peittämiseen ;) Lisäksi samalla tavalla ne pienetkin tissit alkaa roikkua ja lerpattaa, jos eivät saa kunnon tukea.

    Tykkää

    1. msbottom avatar

      Kaiken kokoisista rinnoista on tärkeää huolehtia. En tarkoita vähätellä niitä jotka ovat päättäneet elää ilman rintsikoita, mutta oma mielipiteeni on että ne ovat tarpeellset. :) Hyvä linkkivinkki, tulee varmasti muille lukijoille hyödyksi! Kiitos! :)

      Tykkää

  6. Dani avatar
    Dani

    Jee! Changen rintsikat on mulle ihan ehdottomat, ne mittaa liikkeessä sun oikeen koon ja lopuksi vielä kattoo miltä liivit näyttää, että varmasti tuli oikeen kokoiset ja muotoiset. Anyways, miten olis sportti-liivien esittely jossain vaiheessa?

    Tykkää

    1. msbottom avatar

      Kuulostaa hyvältä! Mä pääsen viimeistään maanantaina Funky Ladyn mittaukseen! WEEE ! Sportti-liiveistä, kuulostaa hyvältä! Katsotaan mitä saan aikaan! :)

      Tykkää

Jätä kommentti