Tahdonvoimaa

Kuinka monta kertaa olet tehnyt uudenvuoden lupauksen lopettaa tupakointi, aloittaa karkkilakon tai terveellisemmät elämäntavat….? Maaliskuuhun mennessä suurin osa lupauksen tehneistä on pettänyt sen. Suurin rooli lupausten pitämisessä on tahdonvoimalla, ja tahdonvoima on luonnostaan aika heikko.

Elämänmuutokset vaativat kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja kykyä olla lannistumatta esteiden tullessa eteen – toisin sanoen tahdonvoimaa. Onneksi se ei ole luonteenpiirre vaan ennemminkin lihas, jota voi harjoittaa.

Tässä hieman tieteellistä puhetta:
”Anatomisesti tahdonvoima sijaitsee etuaivokuorella. Tämä aivoalue ei ole ainoastaan tahdonvoiman tyyssija, vaan samassa virtapiirissä ovat tarkkaavuus, keskittymiskyky, lyhytaikainen muisti ja ongelmanratkaisu. Nämä toiminnot jakavat resurssit samalla periaatteella kuin kukat parvekelaatikossa, eli ne vievät tilaa ja ravintoa toisiltaan. Kun yksi toiminto on aktiivinen, se vie energiaa muilta.” (lähde HT 9/2012)

Aivot käyttävät kaikista eniten energiaa ja niiden energialähteenä toimii glukoosi. Kun glukoosivarat ehtyvät aivot yrittävät löytää mistä energiaa saisi lisää. Tälläisessä ”hätätilassa” ollessaan aivot eivät kiinnitä huomiota laihdutuslupauksista kiinni pitämiseen.
Aivojen glukoosiriippuvuus aiheuttaa aikamoisen ristiriidan laihduttajille. Mielitekoja pitäisi vastustaa samalla kun aivot huutavat nopean energian eli herkkujen perään.

täältä

Tässä 8 käytännöllistä vinkkiä lujempaan tahdoinvoimaan, itse ainakin aion harjottaa näitä !

  1. PIENIÄ ASKELIA – älä aseta itsellesi liian monia tavoitteita samanaikaisesti, elämänmuutos on iso prosessi joten jaa se osiin ja etene pienin askelin. Älä heti karsi kaikkea mistä pidät. 
  2. SYÖ KUNNOLLA – muista syödä 3-4 tunnin välein, pieniä annoksia puhdasta ruokaa.
  3. REPSAHDA VIISAASTI – nopeaa energiaa saat parhaiten tummaasta suklaasta, joka sisältää terveellisiä antioksidantteja. Tärkeimpänä, älä jää murehtimaan repsahdusta!
  4. NUKU – kunnon yöunet vahvistavat tahdonvoimaa ja pitävät mielen järjestyksessä.
  5. VÄLTÄ KIUSAUKSIA – älä vie itseäsi kiusauksien lähelle, kierrä karkkihyllyt ja baarit.
  6. RUTINOIDU – ”mikään ei kasvata tahdonvoimaa niinkun hyvät rutiinit”
  7. ASIA KERRALLAAN – aloita elämäntapamuutokset kun sinulla on siihen voimia. 
  8. OLE REALISTI – eteesi tulee esteitä ja tulet repsahtamaan, olethan ihminen. Palaa nopeasti takaisin uusiin elämäntapoihin ja jatka siitä mihin jäit, turha jäädä murehtimaan.
Tässä on oma, ensimmäinen saavutukseni. Kovalla työllä, opettelulla ja päättäväisyydellä edetään.
ENNEN – joulukuu 2010.
JÄLKEEN – syyskuu 2011.

Oma tahdoinvoimani tuntuu aika-ajoin heittelevän. Välillä pystyn pahimmassakkin tapauksessa pitämään pääni ja olla syömättä, mutta kahden käden sormet eivät riitä laskemaan kuinka monta kertaa olen lupauksistani repsahtanut. Monesti miettinyt ”no, alotan sitten ensi maanantaina.” ja tiennyt ettei se toimi. Pitää vaan tehdä se päätös tästä hetkestä eteenpäin, eikä siirtää aina eteenpäin. Olen saavuttanut paljon, mutta vieläkin opettelen. Ja harjoitan tahdonvoimaa. 

Tsemppiä päiviin!

xxo,
J

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: