Go nuts !

Pähkinät ovat yksi lempi”ruuistani”. Käytän niitä välipaloissa, salaateissa ja muissakin ruuissa. Kuten minä, moni ei välttämättä ymmärräkkään niitten terveellisyyttä ja monikäyttöisyyttä. Vähä-hiilihydraattisella ruokavaliolla eläessä terveelliset rasvat ovat todella tärkeitä ja pähkinät ovat yksi parhaimmista lähteistä. Ajattelin kertoa teille muutamista omista lemppareistani.
1) Manteli
Mantelit ovat pähkinöistä oma lempparini, parhaimpia ovat ruskeat mantelit missä on ”kuori” vielä päällä. Itselleni manteli tuo aina mieleen joulun ja ennen söinkin sitä vain loppuvuodesta jolloin sitä oli käden ulottuvilla. Nykyään syön manteleita viikottain, yleensä pelkiltään mutta välillä heitän rahkan sekaan, jonne ne sopivat todella hyvin!
Mantelit ovat yksi kaikista proteiinipitoisimmista pähkinöistä, sisältäen myös mm. magneesiumia, kalsiumia ja E-vitamiinia. Ne ovat myös hinnaltaan halvempia kuin muut korkean proteiinipitoisuuden omaavat pähkinät. Mantelien hyvät puolet eivät lopu lyhyeen, esimerkiksi niillä joilla mantelit sisältyvät normaaliin ruokavalioon on pienempi riski saada sydänvikoja.
Yhdysvalloissa mantelimaito on todella suosittua varsinkin fitness-ympyröissä ja odotankin innolla että löytäisin Suomesta kunnon mantelimaitoa! Tähän astiset löytöni eivät mielestäni ansaitse kantaa nimeä mantelimaito, sillä ne sisältävät n. 1% mantelia. Jos teillä tulee vastaan kunnollista mantelimaitoa niin vinkatkaan!
100grammaa sisältää:
Proteiini 21g
Hiilihydraatti 20g
Rasvoja 51g
2) Cashew

Cashew-pähkinät olivat aikaisemmin itselleni kauhunpähkinä. En tiennyt niiden ravintosisällöstä juuri mitään, mutta olin jostain saanut ajatuksen, että ne ovat epäterveellisiä. Eipä ollut mitään tietoa kuinka väärässä olin!
Cashewt sisältävät paljon tärkeitä ravintoaineita kuten sinkkiä ja rautaa. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että laihduttajat joiden ruokavalio sisältää cashew-pähkinöitä saavat parempia tuloksia kuin ne jotka eivät niitä syö. 
Omana herkkunani on laittaa cashew-pähkinöitä kanasalaattiin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! 
100grammaa sisältää:
Proteiini 18g
Hiilihydraatti 27g
Rasvoja 47g
3) Pistaasi 

Kuten cashew-pähkinät, luokittelin myös pistaasipähkinät aikaisemmin herkkuihin. Mitä enemmän olen ottanut ruokavalioista selvää olen oppinut ”pelkäämieni” ruokien terveelliset vaikutukset ja helpottanut omaa elämääni. 
Pistaasit sisältävät hyvän määrän proteiinia ja paljon kuituja. Yllättävintä on, että ne sisältävät paljon B6-vitamiinia. Aikuisen suositeltu B6-vitamiinin saantimäärä on 1,2-1,3mg/vrk ja 100grammassa pistaaseja on 1,7mg. Eli pistaaseja ei hirveästi tarvitse syödä, jotta saantisuositus täyttyy! 
100grammaa sisältää:
Proteiini 21g
Hiilihydraatit 28g
Rasvoja 44g
Plussana kaksi muuta hyvää pähkinävaihtoehtoa.


Maapähkinä                                         Saksanpähkinä

xxo,
J

8 ajatusta artikkelista “Go nuts !

 1. Soila sanoo:

  Hei Janni! Ihana blogi, niin paljon mielenkiintosa asiaa. Jes! Tuli vaan mieleen et oon lukenut jostain, että ihmiset tekee itse maitoa eri pähkinöistä. Muistaakseni mantelistakin. En tiedä tiesitkö, mutta musta ainakin kannattais kokeilla! :)

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Kiitos! Hyvä, että tykkäät. Ihana kirjottaa itseä kiinnostavista aiheista ja muut tykkää! :) En oo kuullutkaan et voi tehdä itse, pitää kokeilla todellakin! Kiitos vinkistä! :)

   Tykkää

 2. Anonymous sanoo:

  alprolla on nykyään mantelijuomaa, se on kylläkin sellaista soijapohjaista.

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Kiitos vinkistä ! Huomasinkin sen tänään käydessäni kaupassa. Sen mantelisisältö on 2%, mutta ajattelin kokeilla kuitenkin. Huomenna kokeilen tehdä itse mantelimaitoa, saa nähdä miten toimii. Ole ihmeessä kuulolla, teen siitä postauksen ! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: