Elämäntapamuutoksen aloitus osa III

Viimeistä osaa elämäntapamuutoksen aloituksesta viedään. Saatatte ehkä miettiä, että mitä muuta aloitukseen tarvitsisi kuin ohjeet ruokavalion remontointiin ja liikkumiseen? Itsekkään en sitä alussa ymmärtänyt, mutta henkinen puoli on yhtälailla koetuksella kuin fyysinen. Miten toimia alamäissä? Repsahduksissa? Mitä teen kun motivaatio lopahtaa?

TUKI
Kertokaa avoimesti lähipiirillenne, ystäville, perheelle, työkavereille tavoitteistanne. Julkinen projekti on hyväksi, jos pidät tavoitteesi vain itsellesi on sen ”laiminlyöminen” helpompaa, sillä ei ole ketään jolle joutuisit selittelemään. Pieni painostus estää hyvällä tavalla repsahduksia, ”Mitäköhän mieskin ajattelee jos syön pullan?” Mies luultavasti pettyy. Mikään ei ole kurjempaa kuin selitellä miksi teit.

Repsahduksia kuitenkin luultavammin tulee, hyvin inhimillistä. Älä silti rankaise itseäsi, jos syöt yhden palan kakkua tai edes karkkipussin. Mieti hetki tavoitettasi ja nouse ylös. Jatka siitä mihin jäit, älä jätä yhtäkään ateriaa syömättä tai vähennä määrästä. Ensi kerralla kun mieliteko ja himo iskevät, muistelet kuinka kurjalta viimeksi tuntui repsahtamisen jälkeen. Ei hyvältä.

HAASTA ITSESI
Aloitat muutoksen liikkumalla esimerkiksi 2 kertaa viikossa 30minuuttia kerralla. Seuraavat viikot teet samaa, et kehity. Kehittyminen jatkuu kun haastat itseäsi koko ajan. Pidennät lenkkejä, teet niitä useammin, nappaat seuraavalla salikerralla isommat painot, suoritat enemmän toistoja… Kaikkia ei tarvitse tehdä kerralla, mutta kroppaa ei pidä päästää totuttautumaan samoihin treeniohjelmiin ja -painoihin.
Miltä tuntuisi kuukauden päästä käydä 5 kertaa viikossa 45 minuutin lenkeillä? Varmasti parhaimmalta, kun tietää mistä on aloittanut.
Itse aloitin crosstrainerissa, tavoitteenani 20 minuuttia – selvisin kymmenen. Todella noloa, häpeällistä. Punastuin, vaikka kuinka se olikaan mahdollista kuin olin treenistä jo punaisempi kuin koskaan. Ensi kerralla salilla nousin saman crosstrainerin selkään ja olin päättänyt selvitä vaikka sisulla sen 20 minuuttia. Niin tein. Kamala olo, mutta samalla VOITTAJAFIILIS!

USKO ITSEESI
Loppukättelyssä kukaan muu kuin sinä itse ei voi antaa sinulle pysyvää hyvää oloa. Se tulee liikkumalla. Vaikka kuinka tuntuisi, että edessä on Mount Everestin vuori, niin ottakaa ensimmäinen askel! Ei kukaan vuoren huipulle yhdellä rutistuksella ole kiivennyt. Matkan varrelta löytyy välietappeja, eli lyhyen ajan tavoitteita. Sohvalta nouseminen on jo yksi tavoite, joka on kaikille saavutettavissa! Ensimmäisen askeleen jälkeen on helpompi jatkaa, takaan sen. Antakaa mennä, uskokaa itseenne!

OTA AIKAA ITSELLESI
Monen ongelmana on, oli myös minun, uskallus ottaa aikaa itselleen. Tuntuu, että pettää ystävänsä, jos ei kerkiäkkään heti työpäivän jälkeen kahvittelemaan tai jos illanistujaisista lähtee aikaisemmin, jotta pääsee nukkumaan ajoissa aamutreeniä varten. Tai mitä poikaystäväsi sanoo, jos skippaatkin sovitun sohvalla makoilun ja menet salille? Ei välttämättä heti tykkää, mutta hänkin ymmärtää sen jossain vaiheessa, kun huomaa sinun nousseet energiatasot ja paremman mielen.
Rohkene seisomaan oman päätöksesi takana. Mieti minkälaisia ystäviä ympärilläsi on, jos he eivät tue päätöksiäsi. Itse kävin isosti oman lähipiirini läpi, kaikista lähin ystäväpiisi pieneni nopeasti. Muista ja muistuta muita, että jos sinä et juo/syö ei ole heiltä pois ja jos he taas juovat/syövät ei ole sinulta pois.
Tasapainon löytäminen on todella tärkeää. Muista kuitenkin kuunnella ystäviäsi, jos he sanovat ettet koskaan osallistu tapaamisiin tai tapahtumiin. Silloin on hyvä hetki hetkeksi pysähtyä ja miettiä milloin olet vain rentoutunut ja nauttinut. Se on yhtälailla tärkeää kuin tiukkalinjaisuus.

MUSIIKKI
Minkälainen musiikki motivoi? Saa sinut laittamaan isomman vaihteen päälle? Itselläni on playlistejä eri treenimuodoille: jalkatreeni on aina kova eli todella nopea tempoista, kovaa musiikkia. Aerobinen tarvitsee menevää musiikkia, tanssilattian hitit soivat yleensä korvissani. Olen tehnyt myös erilaisia sekoituksia esimerkiksi kovasykkeisille circuit-treeneille. En varmaan pystyisi treenaamaan ilman omaa musiikkiani. Korvakuulokkeet laitettuani korville, olen omassa maailmassani, treenaan kovaa eikä mikään häiritse keskittymistäni.

NUKU JA LEPÄÄ
Lyhyesti ja ytimekkäästi: jotta lihakset kehittyvät ne tarvitsevat lepoa. Jotta mielesi olisi virkeä, tarvitset lepoa. Oppikaa kuuntelemaan kehoanne. Muistakaa nukkua!

SEURAA KEHITYSTÄ
Tämä taisi olla itselleni se kaikista inhottavin juttu. Nousta nyt vaa’alle jonkun muun silmien edessä. Naisten paino on kuin tabu, ei siitä puhuta! Punnituksen lisäksi otimme kaikki mitat, sekä kuvat edestä, takaa ja sivulta. Hirveää katsottavaa. Oikeastaan en niitä itse tainnut katsoa kuin vasta vuoden päivien jälkeen. En pystynyt siihen. Miten kukaan päästäisi itseään siihen kuntoon. Oksetti ajatuskin. Aikamoisesti avautui omat silmäni. Miten en ollut aikaisemmin miettinyt miltä omassa kehossani tuntuu? Tai olinhan minä, mutta miksen ollut koskaan asialle mitään tehnyt?
Olen kiitollinen, että poikaystäväni suorastaan pakotti seisomaan seinän eteen kuvattavaksi. Nuo kuvat ovat nyt vain muisto, sekä hyvä muistutus siitä mihin en halua palata. Mikään ei taida motivoida enempää kuin katsoa omaa kehitystään kuvista.
Otamme kuvat ja mitat dieettien ja kovien treenien aikaan viikon välein. Rennommilla ”kausilla” parin viikon-kuukauden välein.
Myös treenin seuraaminen on hyvä tapa ottaa käyttöön! Itselläni on aina mukana treenipäiväkirja, johon pidän kirjaa treeneistä ja käytetyistä painoista. Ei tarvitse muistaa ulkoa mitä viime kerralla teki, ja pystyy myös seuraamaan kehitystä. Käy ostamassa ihana piristävä vihko, tuunaa se ja olet hyvin aseistunut tulevia koitoksia varten!

Tässä oma treenivihkoni ensimmäinen aukeama! :)


MOTIVOINTIA, INSPIRAATIOTA
Etsikää kuvia tavoitevartalostanne. Lukekaa onnistumistarinoita. Ottakaa asioista selvää. Kokeilkaa erilaisia lajeja! Aion itse ainakin kokeilla tankotanssia ja hot joogaa kunhan pääsen polveni kanssa siihen kuntoon! Löytäkää asioihin uusia näkökulmia. Älkää masentuko tulevasta talvesta vaan miettikää kuinka paljon eri liikuntamahdollisuuksia se antaa!
TÄÄLTÄ löydät esimerkkejä omista motivaatiostani. Motivaatioboard on nykyään sänkymme yläpuolella, heti herätessä tiedän tulevan päivän suunnan – kohti unelmaani. Aamuinen muistutus helpottaa koko päivän aloitusta!

Lopuksi! Antakaa mennä täysillä. Tulet tekemään virheitä, ne kuuluvat kaikkien matkalle. Kaikista eniten merkitsee kuinka isolla tahdolla nouset ja näytät ”täältä pesee!” 
Olen täysillä tukena, kuljemme yhdessä ehkä eri tavoitteisiin mutta samaa matkaa!

Kuvat ovat omasta pinteres-profiilistani, täältä.
xxo,
J

4 ajatusta artikkelista “Elämäntapamuutoksen aloitus osa III

 1. Finde sanoo:

  Minun mielestä tärkeintä on tuo itseensä uskominen. Täytyy päättää, että pystyy siihen ja uskoa siihen että pystyy sen tekemään. Positiivinen asenne on myös kullan arvoinen! :)

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Se on kyllä totta, itseensä ja tekemiseensä on uskottava, jotta sitä jatkaisi! :) Noita en mitenkään ajatellut tärkeysjärjestyksessä tuossa yllä. Kaikki neuvoja, jotka auttoivat itseäni. Kiitos kommentista, ihana kun joku ”rohkenee”. :)

   Tykkää

 2. Katey Slater sanoo:

  Nyt löyty loistava blogi! Kiitos tästä : D Jään todella innolla seuraamaan menestystäsi ja kannustamaan (ja ehkä vinkkejäkin antamaan ; ) ) matkaasi! Tsekkaa omani jos haluat, sielläkin aika-ajoin postailen omasta rakkaudestani tähän fitness urheiluun juttuja. kateyslater.blogspot.fi

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Hei! Ihania sanoja, kiitos paljon! Mikään ei taida vetää vertoja sille, kun löytää jonkun samanhenkisen! :) Mahtavaa. Vinkkejä otan mielelläni vastaan, kiva oppia uutta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: