Väärin hinnoiteltut

Olen huomannut, että monesti yhtenä elämäntapamuutoksen esteenä luetellaan terveellisen ruuan kallius. Osaksihan se on valitettavan totta. Toisaalta itseäni ainakin helpottaa ajatus siitä, että maksan kaupassa mieluummin 5 € enemmän terveellisestä ruuasta kuin satoja ellei tuhansia euroja lääkärikäynneistä, koska olen kipeä. 
Euron juusto. Onko mitään helpompaa välipalaa/lounasta keksitty? Tottakai se houkuttelee ihmiset tiskeille, varsinkin nuoret. Aikaisemmin hain monesti aamukahvini McDonaldsista, koska heillä oli yleensä aina tuoretta pannukahvia kun muualta sai vain kahvikoneista. Useana aamuna näin lapsia ja nuoria tiskillä ostamassa aamupalaa – hampurilaisia, muffinseja, donitseja – kädessään kaupasta haettu energiajuoma! Kaikki tämä ennen puolta kymmentä aamulla. Mikä näyssäni oli väärin? Kaikki!
Mäkkärissä salaatti maksaa 6,50€, ilman juomaa. Isoimman hampurilaisen saa euron halvemmalla. Samalla hinnalla saa jopa hampurilaisaterioita, joihin vain eurolla saa isomman koon sekä ranskalaisista että juomasta. Varmasti omalla nuoruudenlogiikallani olisin kallistunut hampparin puolelle, saisi enemmän ja halvemmalla. Käy järkeen? (lähde: hinnasto)
Paljon esillä ollut muutos koskien lakia makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta tekee Suomesta vielä kieromman. On todella hyvä, että kaikkien yllämainittujen verotusta kovennetaan. Niin pitäisi tehdä, omasta mielestäni, myös roskaruokaloille. Tosin, päättäjille ei tämä näytä riittävän. En ymmärrä mitään logiikkaa, jonka mukaan proteiinijuomat sekä -jauheet kuuluvat virvoitusjuomiin. Eli karkkivero on siis iskemässä, ellei jo iskenyt, myös lisäravinteisiin. 
”Oulun Tullipiirin ylitarkastajan Riitta Ylihannulan mukaan kaikki tuotteet luokasta ”2160 – Muualle kuulumattomat elintarvikevalmisteet” katsotaan virvoitusjuomiksi, jos ne ovat jauheita ja joihin voidaan lisätä vettä tai muuta nestettä ja nakata sen jälkeen nieluun. Eli nyt ei enää puhuta pelkästään erityisruokavaliovalmisteista kuten proteiini- ja palautusjuomajauheista, vaan myös jauhemuotoisista ravintolisistä; vitamiinit, mineraalit, kasviuutteet, aminohapot, rasvahapot jne.” (lähde)
Eikö yhteiskunnan pitäisi ennemmin kannustaa ihmisiä terveelliseen ruokavalioon ja helpottaa sitä tukevien tuotteiden hintoja ja saatavuutta? Tällaisia päätöksiä tehdessään päättäjät kaivavat tulevaisuudelle isoa kuoppaa. Minkälaisia ajatuksia tämä teissä herättää?
Jenkeissä tämä on valitettavan totta: isot sokeriset juomat maksavat
vain $0,99 kun pienempi määrä vettä maksaa $1,49.

Ihmisten silmät täytyisi avata terveellisen ruokavalion tarpeellisuudesta. Saatat kuluttaa muutaman euron enemmän kauppareissulla vihanneksiin ja maitorahkaan jne, mutta kuinka useasti jätätkään ne herkut kauppaan ja säästä saman verran, ellet enemmänkin, rahaa?

Tulipas sekavaa tekstiä, anteeksi. Huomenna ilmestyy kovasti odotettu urheiluliivi-postaus! :)

 Loppuun vielä hieman huumorilla höystetty, valitettavan totta puhuva kuva.

kaikki kuvat

xxo,
Janina
PS. Addressi proteiinijauheiden puolesta löytyy täältä. Käykää allekirjoittamassa! 

4 ajatusta artikkelista “Väärin hinnoiteltut

 1. EmAn sanoo:

  Sitten kun oon ihan sikarikas miljardööri, niin perustan jonkun salaattibaarin, jossa myydään tappiohinnalla terveellisiä ruokia! :)

  Tykkää

 2. Sarpukka sanoo:

  Ruuan hinta on asia, josta jaksaisin keuhkota vaikka tunteja putkeen. Miksi ulkomailla kasvikset ja hedelmät ovat mielettömän paljon halvempia?? Ei kaikki voi selittyä sillä, että Suomeen on niin pitkä matka kuljettaa tuotteita… Argh. Kävin myös allekirjoittamassa addressin, tuossakin on järjen ääni jätetty kuuntelematta. Taisi hieman verenpaineet nousta kommenttia kirjoittaessa…

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Sama juttu. Voisivat pikku hiljaa alkaa heräämään hallituksessakin, että mitä ne siellä oikeasti päättää. Huhhuhu. Hyvä, että kävit allekirjoittamassa, katsotaan jos se oikeasti muuttaisi asioita.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: