Luomuruuasta

Luomuruoka on ollut enemmän ja enemmän pinnalla viimeisten vuosien aikana. Onko se sitten terveellisempää kun ns normiruoka? Siitä on kiistelty, puollettu ja vastustettu. Itse en ole koskaan ostanut luomuruokaa sen takia, että se olisi terveellisempää. Harvemmin edes ostamme sitä.
Katsoin vähän aikaa sitten jakson tv-ohjelmasta Mikä meitä lihottaa?, joka käsitteli juurikin luomuruokaa. Jaksosta jäi käteen muutamia yleisinfoja, mutta mielipiteeni ei kuitenkaan muuttunut.

Luomussa ei tietenkään käytetä torjunta-aineita, joita muuten käytettäisiin.
Torjunta-aineita on tutkittu paljon, varsinkin niiden yhteisvaikutusta. Monesti hedelmissä ja vihanneksissä käytetään montaa erilaista ainetta. Yksinään käytetty aine ei ole juurikaan vaaraksi, mutta kun sekaan heitetään muita niin soppa on hiukan huonompi.

Tähän astisten tutkimusten perusteella ei torjunta-aineista ole kuitenkaan terveysnäkökulmasta katsottuna haittaa. Luomuruokaa syödessä saa noin kolme viikkoa lisää elinaikaa.

Itselleni suurin vaikuttaja on hintapuoli. Miksi maksaisin moninkertaisena samasta tuotteesta? En usko, että torjunta-aineet vaikuttavat elämänlaatuuni niin paljoa. Monesti kävellessäni kaupoissa luomuhyllyjen ohi, suurinosa hedelmistä ja vihanneksista jopa näyttävät huonoilta.
Esimerkkinä vähän ajan takainen kauppareissu.. Olin ostamassa verigreippejä. Normina niitä ei ollut tarjolla ollenkaan, joten kävelin luomuhyllyn luokse. Siellä niitä oli nätisti korissa. Otin muutaman käteen ja kokeilin, suurin osa oli yli-pehmeitä tai muuten vain kuoppaisia yms. Eivät lähelläkään sellaista kuntoa, että maksaisin niistä reippaasti enemmän kuin tavallisista. Jäivät ostamatta.. Ymmärrän kyllä, etteivät ne säily yhtäpitkään koska niissä ei ole käytetty aineita, mutta odotan niiden sitten olevan hieman eri tasoisia.

Tämä on asia, josta haluaisin oppia lisää. Kuulla mielipiteitä ja taustoja. Olen päässyt vasta raapaisemaan pintaa. Mielipiteet ovat muuttuvia enkä tyrmää luomua kokonaan.

Mitä mieltä te olette luomusta? Suosittekositä vai ostatteko jos tarjolla ei ole muuta?
Onko teillä enemmän tietoa luomuruuasta ja sen terveysvaikutuksista?

xxo,
Janina

19 ajatusta artikkelista “Luomuruuasta

 1. Tyttöli sanoo:

  Moi,Kommentoin ekaa kertaa, mutta olen seurannut sun blogia jo syyskuusta lähtien :) Mun mielestä on ihanaa kuinka aidosti kirjotat liikunnan ilosta ja kirjoitat eri aiheista, mutta silti sun arjesta. Ja ihanaa ettei täällä ole sellaisia kuvia jatkuvalla syötöllä, joissa on oma vartalo vain tyrkyllä kehujen keräämiseksi:) Vaikutat tosi symppikseltä ja mukavalta tyypiltä! Mutta asiaan: luin tossa muutama päivä sitten TODELLA ajatuksia herättävän kirjoituksen luomuruoasta.Luulisi luomun tarkoittavan luonnonmukaista ruokaa, mutta näinhän ei ole. Esimerkki siitä, kuinka Suomessa ruokaa saa merkitä lain mukaan luomu-merkillä/tekstillä. Eli siis luomulihaa/kalaahan on esimerkiksi vain luomumuonalla ruokitut eläimet, mutta esimerkiksi villinä LUONNOSSA elävä eläin ei ole luomua :D Vapaana luonnossa elävä poro esimerkiksi ei ole millään tavalla ns. virallisesti luomua, sillä ei voida seurata, mitä se tuolla metsässä syö. Ns. ”vankina” aitauksessa jollain tilalla elävä poro taas katsotaan luomuna, jos sille syötetään luomurehua. Vapaana elävää kalaa ei saada myydä myöskään luomuna, mutta altaissa kasvatettavaa, luomulla syötettävää kalaa taas saa. Eikö tässä mene vähän sekaisin se, mitä luomu-sana mielestäni kuvastaa?Ihmiset uskovat luomuruokaa ostaessaan pelastavan tyyliin maaailman ja säästävän eläinten kärsimyksiä. Helposti on ihmiset huijattavissa:)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Nyt kyllä tuli yksi avaamimmista kommenteista koskaan! Juurikin tän takia näitä asioitakin täällä kirottelen, jotta saisin ihmiset keskustelemaan ja jakamaan mielipiteitä/ajatuksia/tietoja. Ei oo koskaan tullut mieleenkään, että tuollalailla voivat kontrolloida mikä luomua mikä ei. Luomu on itselleni käsitys vapaasti elävästä/kasvavasta, ei pelkästään luomurehusta jota eläimille syötetään. Kiitos, kiitos kiitos! Pitää alkaa tutkia tätä asiaa enemmän, jatko postausta siis tulossa.

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Muistatko artikkelin nimeä?

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Niin ja kiitos sanoistasi, ihanaa että tykkäät. :) hirveä määrä kommentteja, ipad ei oikein toimi niinkuin pitäisi…

   Tykkää

  • Anonymous sanoo:

   Niin eikös luonnossa elävät eläimet tunnetakkin enemmän käsitteellä riista kuin luomu. Ja jos hallissa tai vastaavassa asiot kalatiskillä niin kyllä siellä on maininta vapaana pyydetyistä kaloista. Mutta ero on siinä että riista/vapaana kasvanutta kalaa ei juurikaan s-marketeissa myydä, joten siksi seillä on luomu merkintöjä. Ja tietääkseni suomessa on aika kovat kriteerit luomu merkinnöille toisin kuin muualla maailmassa. Suomessa käytetään muutenkin jo valmiiksi vähenmmän torjunta-aineita ym.

   Tykkää

 2. Anonymous sanoo:

  Meillä syödään luomuruokaa eettisistä syistä. Esimerkiksi munivat kanat eivät ole pienissä häkeissä vaan elävät ns. ”normaalia kanan elämää”. Mutta siitä en tiedä onko luomuruoka terveellisempää..

  Tykkää

 3. Anonymous sanoo:

  En mäkään ikinä luomu ruokaa sen takia osta että se ois jotenkin muka ”terveellisempää” vaan aen takia että se on luonnon/ympäristön kannalta parempaa. Ja monesti luomu on aika saman hintaista… Aika välittää myös ympäristöstä eikä vaan omasta navasta :D

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Lueppas tuolta ensimmäinen kommentti ja saat tietää miten tässäkin asiassa saatetaan ihmisiä huijata. Luomu jakaa mielipiteitä. Onko autolla ajava ihminen itsekäs koska ei käytä julkista liikennettä? Niin, aivan.

   Tykkää

  • Anonymous sanoo:

   ”Onko autolla ajava ihminen itsekäs koska ei käytä julkista liikennettä? Niin, aivan. ” En oikeen ymmärrä tätä kommenttia. Mutta jos julkinen liikenne skulaa niin on yksin autolla ajaminen aika hölmöä.

   Tykkää

 4. Bobby Jean sanoo:

  Täällä Saksassa Bio -tuotteet taitavat vastata luomua ja ovat kovassa huudossa. Niitä tuotteita on läjäpäin, ei mielestäni hinnaltaan eroa toisista tuotteista, ja onpa jopa niin, että kaikkea ei saa edes muussa muodossa kuin Bio -tuotteena. Siinä missä Suomessa saatetaan vähän karsaasti katsella luomun käyttäjiä (’viherpiipertäjät’, ’hipit’, ’puunhalaajat’ jne.), täällä bio -tuotteet ovat suuressa arvossa ja erityisesti niiden käyttäjää pidetään hyvinkin fiksuna. Bio saattaa olla selkeä laatutae, sen sijaan että olisi huonompilaatuinen. Näille ei myös ole omaa osastoa muuta kuin tuoreosastolla, muuten niitä tuotteita on ihan siellä kaikkien muiden seassa. Ja niitä on tosiaan paljon!

  Tykkää

  • Bobby Jean sanoo:

   Ja sanomattakin toivottavasti selvää, että tuo termistö Suomen luomun ostajista ei ollut minun :D vaan lähinnä oma havaintoni siitä yleisestä käsityksestä.

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ehkä tuo hintavuus on vain omassa päässäni.. Pitää ensi kaippareissulla verrata tarkemmin :) En minäkään luomun ostajia/kannattajia mitenkään hölmöinä pidä tai kutsu ihme nimillä. Se on heidän mielipiteensä asiasta ja minulla omani. Suomessakin kuivatuotteet yms ovat muiden tuotteiden seassa.. Vihannekset ja hedelmät ovat hieman erillään.. Kai se helpottaa asiointia. :)

   Tykkää

 5. Anonymous sanoo:

  Moiii,meillä suositaan ”luomua”, tai oikeastaan ihan vaan paikallista ja sesonginmukaista. Suurin syy tähän on hedelmien pinnalla käytetyt aineet, esim. tuodut viinirypäleet kutittaa suussa ja jättää inhottavan tunteen suuhun, mikä tosin luultavasti johtuu yliherkkyydestä/allergiasta. Mieluummin siis ostan paikallista ilman lisäaineita! Ja toisekseen tuen mielelläni paikallisia pienempiä yrittäjiä. Täällä ei ainakaan eroa hinnat huimasti toisistaan, ellei hakeudu trendikkäisiin ”farmer’s market” gourmet kauppoihin, missä osassa hinnat on aika naurettavat. :) Pyrin myös ostamaan vihanneksia sesongin mukaan, jolloin hinnat on halvemmat ja valikoima laaja! Maistuu paremmalta. :)<3 ssp

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Toi on kyllä totta. Kyllä mekin yritetään sesonkien mukaan ostella, juurikin sen maun takia. :) oikeastaan ostan sitä mikä näyttää parhaimmalta, tai tuoreimmalta. Kyllä luomua tulee ostettua josnsamaa tuotetta ei muuten löydy tai ovat huonon näkösiä.. En oo puolesta enkä vastaan. Enemmänkin välissä seilaaja. Postauksen poinntti tosin oli ettei ne ole terveellisempiä kuin muut. :D

   Tykkää

 6. Johki sanoo:

  Olin eilen Paula Heinosen luennolla (en hänestä juuri nimeä syvällisemmin tiennyt) ja hän kovasti suositteli luomua, mikäli mahdollista. Kyllä tiedän, noita jäämiä löytyy ihmisestä (pari vuotta sitten tutkin itse asiaa ja tästä oli muistaakseni mm. WWF:n pitkäaikainen tutkimus) ja meistä myöhemmistä sukupolvista yhä enemmän ja enemmän. Jotain hän kertoi luennolla mitä en nyt lähde tähän kirjoittelemaan uudestaan. Uskon kyllä että torjunta-aineet jossain määrin vaikuttavat ja ainakin yksilötasolla (luento) näyttäisi että monetkin vaivat (tapausesimerkkejä) johtuvat siitä, että kehossa on niitä erilaisia myrkkyjä liikaa. Uskon, tätä ei ole vielä tutkittu riittävästi. Ja se yhteisvaikutus. Kukaan ei oikeasti tiedä niistä MITÄÄN.Silti ostan ihan normaaleja kotimaisia (ei ihan aina mahdollista) kasviksia ym. ja luomun valitsen vain jos se ei ole törkykallista ”tavalliseen” verrattuna. Viinirypäleissä ja kahvissa on kuulemma paljon torjunta-aineita ja ne pyrinkin AINA ostamaan luomuna, varsinkin kun kahvia menee päivittäin. Samoin nyt punaviinissä siirtynyt luomuun, sattumalta löytyi herkkumaku, joten en tiedä onko luomulla varsinaisesti osuutta asiaan :) Jonkun verran varmasti. Mutta jos jokin luomupunkku olisi pahaa niin kyllä maku vielä menisi edelle.Mutta ei minulla sellaista kantaa oikein luomuun ole, tottakai järki sanoo, että torjunta-aineettomampi ON parempi. Myös esim. luomumeikit, niitä kyllä käytän. Meikkeihin menee muutenkin niin vähän rahaa…ja meikeissähän riippuu ihan mitä ostaa, ei luomu sen kalliimpaa ole kuin nuo erikoisliikkeiden hienot merkit Lancome, HR jne.Eilisellä luennolla vaan aloin taas miettimään enemmän.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Pitääkin miettiä omaa näkökulmaa ehkä hieman uusiksi. Juurikin tuo ehkä pelottaa kaikista eniten, että kukaan ei ole hirveämmin tutkinut aineita ja niiden vaikutuksia. Yritän itsekin ostaa suomalaisia vihanneksia jne. Luomu on itselleni ainakin kinkkinen aihe, en oikien osaa sanoa mitä ajattelen. Ristiriitaisia ajatuksia. Hyvää keskustelua herättänyt, avautuu uusia näkökulmia.

   Tykkää

 7. Johki sanoo:

  Ainiin ja luomusta osaksi innostuin aikanaan siksi, että asuin ulkomailla ja siellä sain tietää että maanviljelijät kastelivat peltojaan paskavedellä koska puhdas vesi maksoi heille liikaa. Joten vesikanaaleista paskavettä missä tosiaan sitä ihteään ja kaikkea muuta kivaa (kanaaleissa lojui joskus kuolleita eläimiä). Maassa toimi yksi luomuyritys jonka tuotteita menee vientiinkin joten uskalsin siihen vähän enemmän luottaa että on jotain kontrollia. Noihin aikoihin taisi luomu muutenkin nostaa päätään esim. Suomessa, uutisia täältä tietysti seurasin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: