Kodista rauhoittumispaikka

Olemme nyt asuneet uudessa asunnossamme kaksi viikkoa. Vielä on paljon järkkäämistä ja laitettavaa, remontin alle päätyy vielä koko keittiö sekä vaatehuone. Vaikka paljon on tekemistä ja muutama tuleva kuukausi mennään hieman sekaisella asunnolla, olen onnellinen.

Aloitimme sisustamisen alusta, mietimme mitä haluamme, mitä tarvitsemme. Haluamme valoisan asunnon, joten esimerkiksi vanhan asunnon mustat huonekalut ovat vaihtumassa vaaleisiin. Päivä päivältä asunto näyttää omalta kodilta.
Haluamme asunnostamme myös rauhoittumispaikan. Paikan, jonka ulkopuolelle jää hulinat ja jossa akut oikeasti latautuvat. Vanhassa asunnossamme tuntui olevan kokoajan kaaos päällä eikä rauhoittuminen onnistunut, koska aina löytyi hoidettavia asioita. Olen kuitenkin tehnyt seuraavanlaisia muutoksia, jotta tämä onnistuisi.

1. Hyvät tuoksut
Tämä on hyvin itsestäänselvä asia, joka myös helposti unohtuu.
Raitis ilma on omasta mielestäni paras tuoksu, jonka kotiin saa. Tuuletan päivittäin, jotta tunkkaisuus pysyy poissa. Varsinkin makuuhuoneen tuuletus on itselleni noussut yhdeksi tärkeimmistä, huomaan nukkuvani paljon paremmin.

Tuoksukynttilät tuovat kotiin ihanaa pehmeyttä ja rauhallisuutta. Löysimme viime vuoden puolella ihanan tuoksukynttilän, joka on sittemmin poltettu loppuun ja uusi on ostoslistalla.

2. Siisteys
Kuinka paljon vino tiskipino tai täyteen tukittu komero rauhoittavat? Miltä tuntuisi tulla pitkän työpäivän jälkeen siistiin kotiin, jossa astiat on koneessa ja tavarat siististi paikoillaan? Varmasti paljon paremmalta kuin ensimmäisen vaihtoehdon jälkeen.

Muutto oli meille hyvä syy käydä tavaroita läpi. Turhat, ”oho! onks meillä tälläinenkin?” tavarat saivat nopeasti kenkää. Miksi niitä kuljettaisi uuteen asuntoon kun ei vanhassakaan tullut käytettyä? Veimme myös UFF:lle vaatteita, joita ei ole juurikaan tullut käytettyä. Päätökset eivät aina olleet helppoja.
Olenkin kuullut mielestäni hyvän vinkin, jos vaatekaapin läpikäynti tuottaa hankaluuksia:
käännä kaikki henkarit vaaterekissä ”nurinpäin” ja aina käytön jälkeen käännä henkari oikein päin. Ne henkarit jotka esimerkiksi puolen vuoden aikana jäävät kääntämättä, ovat samalla jääneet käyttämättä eli voit hyvillä mielin myydä ne kirpputorilla.

Olen aikaisemmin ollut laiska siivoamaan, joten olen yrittänyt opetella tekemään sitä pienissä määrin päivittäin. Tavarat löytävät käytön jälkeen aina paikalleen ja laatikot/komerot pidetään järjestyksessä. Nautin jokaisesta kotiintulosta, sillä eteisemme ei ole enää laskujen, pikkutavaroiden, vaatteiden ja kenkien sekasotku vaan kynttilöin sisustettu sisääntulo, jossa kaikki on paikoillaan. Näinkin pieni asia on tehnyt ihmeitä omalle mielelleni.3. Läheisyys ja läheiset
Yhdessä asuessa on tärkeätä näyttää välittävänsä ja antaa läheisyyttä. Harvoin on esimerkiksi päiviä jolloin toinen meistä lähtisi ilman pusua ja halausta ulos ovesta. Pieni, mutta tärkeä ele jokaiseen päivään. Ystävätkin saavat tullessaan ja lähtiessään rutistukset, se on itselläni yksi tavoista joilla näytän välittäväni.

Vaikka osa läheisistämme asuvat Yhdysvalloissa ja Australiassa, ovat he läsnä jokaisena päivänä. Emme välttämättä ole yhteydessä päivittäin, mutta valokuvat ympäri kotiamme muistuttavat heistä. Jääkaapin ovesta löytyvät läheisimmät ystävät, olohuoneen pöydältä Australiassa asuva sisko ja hänen miehensä jne. Olemme myös jo vuosien ajan suunnitelleet valokuvakollaasia seinällemme ja nyt on sen aika. Pikkuhiljaa kokoamme kuvia ja kehyksiä, joista rakennamme muistojen ja läheisten ihmisten seinän.

4. Teknologia kuriin!
Tämä on kaikista kohdista hankalin. Liian helposti on tottunut istumaan television ja tietokoneen äärellä nukkumaanmenoon asti. Teknologia on vallannut ainakin meidän illat. Muutama koukuttava TV-sarja sekä netissä surffailu vievät väsymyksen mukanaan.
Eilen teimme lopullisesti sen päätöksen, että yritämme sulkea kaikki laitteet viimeistään puoli tuntia ennen sänkyyn siirtymistä. Nukahtaminenkin olisi helpompaa kuin olisi rauhoittunut venytellen tai kirjaa lukien kynttilöiden valossa. Tämä myös varmasti piristää mieltä.

Onko teillä tietynlaisia tapoja/keinoja/rutiineja, joiden avulla rauhoitutte ja pidätte kotinne rauhoittumispaikkana?

xxo,
Janina

PS. Saatiin tänään omat sukunimenne oveen! Elämän pienet ilot! :)

4 ajatusta artikkelista “Kodista rauhoittumispaikka

 1. Anonymous sanoo:

  Me laitetaan Thaimaasta ostettuja suitsukkeita palamaan vähän ennen kun mennään nukkumaan. Tulee siitä tuoksusta sellainen rauhottava olo ja ehkä myös vähän sellanen mökkifiilis:D Parasta on kun laittaa sen toiseen huoneeseen niin, että se on lähellä makuuhuonetta, näin välttyy suitsukeövereiltä:D

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Mulla oli ajatuksena kirjoittaa nuo suitsukkeet esimerkkinä tuohon myös, mutta ajatuksen juoksu on ollut nopeampaa kuin näpytys. :) Ihanaa! Mäkin löysin tässä laatikoita purkaessa monta vuotta sitten saamat tuliaissuitsukkeet! :) Pitää kokeilla. Hyvä tuo huone vinkki!

   Tykkää

 2. Elisa sanoo:

  Ihana teksti Janni! <3 puhdas koti on kyllä niin suoraan verrannollinen rauhalliseen oloon! Täälläkin poltellaan tuoksukynttilöitä. Rakastan sitä, kun pitää ikkunaa auki vaikka tunnin ennen makkariin menoa, niin että siellä on ihan kylmä ja sitten menee peiton alle lämpimän kauratyynyn kanssa :D Onnea hirmuisesti uuteen ihan omaan kotiin! Kuulostaa ihanalta :)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: