”Jos et usko itseesi, ei usko kukaan muukaan”

Kilpailuiden hakuaika lähestyy, tarkoittaen että ainakin omat ajatukset ovat enemmän ja enemmän valmistautumisessa. Omaa kroppaansa tulee peilattua melko paljon päivittäin, ihankuin siellä tapahtuisi yhden treenin aikana hirveästi. En ole aikaisemmin ollut hirveän peilailia-tyyppiä, mutta nyt sitä vaaditaan, täytyy opetella miltä oma vartalo eri asennoissa näyttää ja kuinka sitä käyttää. 

Törmäsin tulevan valmentajani Satu Kalmin kirjoittamaan tekstiin, joka pisti miettimään. 
Toivon läheisiltäni uskoa minun tekemiseeni ja mahdollisuuksiini, mutta uskonko itsekkään 100% omiin mahdollisuuksiini voittaa oikeasti? Arvostanko omaa panostani ja jo tähän mennessä tehtyä muutosta? Kävi kilpailussa miten kävi, olenko antanut kaikkeni ja tehnyt voitavani? 
Näistä mietteistäni tulen kirjoittamaan enemmän myöhemmin. Tässä tuo teksti:

”Nyt kun kevään kisat lähestyvät ja syksyn kilpailijat alkavat pikkuhiljaa keskittyä tulevaan dieettiin, tämä aihe tuntui ajankohtaiselta nostaa esiin. Harmittavan usein kohtaa kisoihin tähtääviä jotka ovat todella epävarmoja itsestään.
Usein sitten dieetillä ollessaan nämä tuntemukset saattavat voimistua ja negatiivisista ajatuksista muodostua ikäviä peikkoja, jotka häiritsevät kisoihin valmistautumista. Moni urheilija vastaa haastattelussa kysymykseen kuka on sinun pahin vastustajasi, kommentilla minä itse. Tämä ei ole pelkkä klisee…
Kilpaileminen on henkisesti todella vaativaa ja se ei sovi kaikille. Varsinkin kun puhutaan fysiikkalajeista, jotka ovat arvostelulajeja joissa oma ulkomuoto tuodaan esille muiden arvosteltavaksi ja kritisoitavaksi, on itsetunnon oltava kunnossa jotta kestää myös mahdollisen negatiivisen palautteen.
Kun treeni muuttuu tavoitteellisemmaksi ja varsinkin kun dieetti alkaa, jokainen analysoi omaa ulkomuotoaan tarkemmin. Silloin kun lähdetään valmistautumaan kisoihin, todella moni osaa aina mainita omat heikkoutensa, mutta jos pitää kertoa omista vahvuuksistaan niin usein vastaukseksi saa epämääräistä mutinaa.
Se on selvä, että fysiikkalajeissa rakenteella on suuri merkitys sekä vaikuttavia tekijöitä ovat myös lihasmassa, lähtökunto jne. Realisti pitää siis tietyllä tavalla olla, mutta mielestäni liika realismi ei kuulu kilpailuihin valmistautumiseen, sen aika on enemmänkin kisojen jälkeen kun analysoidaan omaa suoritusta. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta selitän tarkemmin miksi.
Kukaan ei ole täydellinen ja valmista fysiikkaa ei ole olemassakaan, aina voi olla parempi. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Kuitenkin kun lähdetään kilpailemaan niin silloin pitää keskittyä omiin vahvuuksiinsa ja korostaa niitä hyviä puolia. Sijoittumiseen vaikuttaa rakenteen lisäksi myös moni muu seikka kuten lihasmassa, kireys, lavaesiintyminen, poseeraaminen sekä stailaus. Nämä ovat siis seikkoja joihin kilpailija itse voi vaikuttaa treenaamalla kovempaa, harjoittelemalla esiintymistä ja valitsemalla oikeanlaiset kisa-asut.
Dieetillä siis ei kannata jäädä tuijottamaan omaa peilikuvaansa ja etsiä niitä heikkouksia vaan pitää mukana positiivinen asenne, nauttia matkasta kohti kisalavoja ja ennen kaikkea uskoa itseensä. Jos on asetettu tavoite ja unelma jota kohti mennään niin siihen pitää uskoa joka päivä. Sillä uskolla ja motivaatiolla jaksaa vääntää ne viimeiset treenit sekä aerobiset. Kisoihin pitää lähteä voittamaan, ja muistaa se, että kisat käydään lavalla kisapäivänä, ei salilla tai netissä etukäteen. Sehän on hieno asia kun dieetillä näkee ne oman työnsä tulokset ja on nimenomaan ratkaisevaa näkeekö ne tulokset vai mahdolliset heikkoudet.
Jos menee lavalle häviämään, niin silloin niin todennäköisesti käy. Kun keskittyy siihen omaan projektiinsa täysillä, ja uskoo itseensä sekä omaan tekemiseensä niin ei ole aikaa keskittyä muiden mahdollisiin negatiivisiin kommentteihin tai muiden tekemisiin, ja mikä tärkeintä ei sorru itse itsensä negatiiviseen arvosteluun.
Kokonaisuus on se mikä ratkaisee ja iso osa kokonaisuutta on asenne. Voittajalla on myös voittajan psyyke. Jos et itse usko mahdollisuuksiisi, niin ei usko kukaan muukaan.”
(Teksti täältä!)


Mitä mietteitä teksti teissä herättää? 

kuvat weheartit

xxo,
Janina

2 ajatusta artikkelista “”Jos et usko itseesi, ei usko kukaan muukaan”

 1. Anonymous sanoo:

  Moi Janni!Oon jo hetken seurannut sun blogia ja täytyy sanoa, että oon mielettömän iloinen sun nykyisestä elämäntilanteesta. On upeaa nähdä, kuinka oot löytänyt elämällesi päämääriä ja sitoutunut niihin sataprosenttisesti. Olet todella motivoiva ja inspiroiva nuori nainen, ja toivon todella, että menestyt kaikessa mihin ryhdytkin. Saan itsekin tosi paljon inspiraatiota, kun luen blogiasi – omaan elämääni ei toki kuulu kisoihin valmistautuminen vaan toisenlaiset haasteet (jonkinlainen terveelliyysprojekti, opiskelut, pääsykokeet jne.), mutta sun tekstit saavat mut yrittämään omissa haasteissanikin enemmän. Kiitos siis siitä!Valmentajasi teksti on myös todella motivoiva ja soveltuu muihinkin elämänalueisiin kuin vain laihdutus-/kilpailuprojektiin. Piti ihan lähettää poikaystävällenikin viestinä tuo, kun molemmat koitetaan laihduttaa ennen kesän rantakelejä :)Aurinkoista kevättä ja paljon tsemppiä kilpailuvalmistautumiseen! Olet todellinen esikuva! <3t. ala-astekaverisi Sohvi :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Sohvi!Mä en oikein tiedä mitä mun pitäisi sanoa, oon aivan häkeltyny kommentistasi – hyvällä tavalla tietenkin. :)Muistan kun itse ala-asteella katsoin sun treenauksia, kilpailuita ja menoa muutenkin ihaillen. Tuntuu hullulta kuulla olevansa sulle inspiraationa. Heh. Olen otettu ja innoissani. Sait sellaiset kylmät väreet aikaan, että hui, onnen kyyneleet ei olleet kaukana. :)Yllä oleva artikkeli herättää jokaisen lukukerran jälkeen uusia ajatuksia. Ihana kuulla, että se on motivoinut teitä molempia eteenpäin. Treenaaminen ottaa paljon, mutta antaa vielä enemmän. Onneksi sullakin on kumppani, jonka kanssa elämänarvot sekä tavoitteet ovat samalla aaltopituudella. Tuki on äärimmäisen tärkeää. :)Toivottavasti vaihtosi sujui hyvin ja kotiinpaluu varsinkin. Tsemppiä opiskeluihin, treeneihin ja vastaantuleviin haasteisiin. Muistetaan nauttia elämästä kiireidenkin keskellä! :)Kiitos vielä kommentista, tulen palaamaan tähän varmasti tulevaisuuden hankalina hetkinä! :)<3:lla Janni

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: