Periksi antamattoman karkkihimon selätys

Ihanaa maanantaita kaikille! Tämä päivä enään ja sitten olenkin jo matkalla kohti valkoisia hiekkarantoja, kuinka mahtavaa! 

Olen koko viikonlopun kärsinyt hirmuisesta karkkihimosta, mikään ei ole auttanut! 
Kaikki alkoi viime viikon torstaista. Torstaina oli todella ihana päivä, aamulenkistä alkaen. Yksi ainut ärsyttävä kolkotus alkoi melkolailla heti; nimittäin se karkkihimo! Päässä pyöri irtokarkkivalikoima koko päivän, kirjaimellisesti. Se laantui, oikeastaan unohtui, kun tapasin muutamaa ystävää. Tapaamisten jälkeen kiiruhdin vielä kauppaan, nälkäisenä. Aikamoinen soppa oli siis valmis.
Kävellessäni kauppaa kohti en juurikaan edes ajatellut ruokaa, jota olin sieltä menossa ostamaan vaain kuinka ihanan kirpeitä karkkeja ostaisin. Vai ostaisinko?
Ajatukseni pyörivät Fitnessmalli-kilpailussa, jossa tosissani haluan päästä pitkälle. Silti yritin keksimällä keksiä syitä herkutteluun. 
”Ei kukaan saa tietää.”
”Eihän se olisi takapakkia, oon ollut niin tiukalla tähän asti että vähän voisin..”
”Kohta on kuitenkin loma, siellä on sitten aikaa poltella nämäkin..”
Kamalia tekosyitä, samantyyppisiä mitä muistaa treenaamisen aloitusajoilta kun salille lähtö oli viimeisenä mielessä.
Näiden ajatusten lomassa fitnesspuoleni yritti nostaa päätään ja pieni ääni kyselikin
”Haluatko valehdella koko tukijoukollesi?”
”Oletko täysin varma että tulevissa kuvauksissa olet onnellinen päätöksestä?”
Hyvin selkeitä kysymyksiä, joihin hyvin selkeät vastaukset. 
Minä otin tärkeimmän oljenkorteni käyttöön ja laitoin rakkaalle ystävälle viestiä, nyt on paha paikka – en kestä! Viestiin tuli nopea vastaus, älä tee sitä, et tarvii niitä, ei ne maistu hyviltä! 
Pidin puhelimen koko kauppareissun ajan kädessäni ja hoin itselleni ystäväni viestejä. Kävelin suoraan hakemaan kylmäsavulohta ja salaattiaineksia. Mukaan tarrasin myös Pepsi Maxia, tuota luvallista karkinkorviketta.
Kotiin päästessäni aloin listaamaan itselleni apukeinoja, joiden kautta selviäisin tulevaisuuden herkutteluhimoista. Aion nyt jakaa ne teidän kanssanne. 
1. Ystävien apu
Nopea soitto tai pikainen tekstiviesti, nekin jo auttavat kuten itselleni torstaina. Läheiset ystävät ovat korvaamaton tuki näinä hetkinä. Rehellisesti kertoen niin apuakin saa, ei tarvitse yksin kärsiä. 
2. Ota hetki itsellesi
Tätäkin tein torstaina. Pysähdyin paikoilleni, laitoin silmät hetkeksi kiinni ja hengitin syvään sisään-ulos. Mieti tavoitteitasi. Mieti mitä hyvää karkkien syömisestä olisi. Eihän ne himoitsemasi karkit oikeasti maistu niin hyviltä kuin mielesi muistaa. 

3. Ruokien ylöskirjaus
Muutama vuosi sitten huomasin napostelevan pitkin päivää. Illalla kun alkoi tekemään isohkoa iltapalaa, niin ei edes muistanut kaikkea mitä oli päivällä syönyt. Tuolloin olisi tullut todella käteväksi, kirjata ylös pitkin päivää mitä on suuhunsa laittanut. Viikon-kahden jälkeen tuo on helppo käydä läpi ja miettiä missä menee mönkään. Tuleeko huomaamattomasti syötyä työpaikan taukotiloissa herkkuja? Onko päivällinen liian suuri, koska välipala lounaan jälkeen on jäänyt syömättä?  

4. Juo!
Vuosia sitten opin todella turhan tavan, nimittäin napostelun. Olen tottunut käden liikkeeseen pussiin > suuhun. Samanlainen tapa kuin tupakoitsijoilla, hankalinta on lopettaa tuo liike – ei niinkään syönti/tupakointi. Korvataan kaikki tuo namipussi, pähkinäkulho tai __ (oma paheesi) vesipullolla. Vesi täyttää mukavasti ja on muutenkin tärkeä osa ruokavaliota. Juon välillä veden tilalla esimerkiksi Pepsi Maxia tai omaa herkkuani eli kivennäisvettä. 
5. Karkittomat kaapit
Meidän kotoamme ei kaapeista löydä herkkuja eikä pakastimessa ei ole jäätelöä. Suurimmaksi osaksi emme edes niitä kaipaa, mutta karkkihimon iskiessä kaappi olisi liian helppo ratkaisu. Kannattaa täyttää kaapit kunnon ravintoaineilla, joista saa laitettua kasaan terveellisempiä herkkujakin. (Näistä tulossa postausta tulevaisuudessa.)

6. Tummasuklaa & hedelmät
Hedelmiä ei tällä hetkellä kuulu omaan ruokavaliooni juurikaan, mutta muuten niitä keikkuisi kotona aikalailla. Mandariineja, banaaneja ja omenia. Tummasuklaa on myös hyvä vaihtoehto niihin hetkiin, jolloin ei vain pysty olemaan herkuttelematta. Kauppoihin on tullut esimerkiksi stevialla makeutettuja tummiasuklaita, jotka ovat parempia vaihtoehtoja. 
Minkälaisia keinoja teillä on herkkuhimojen taltuttamiseksi?

xxo,
Janina

9 ajatusta artikkelista “Periksi antamattoman karkkihimon selätys

 1. Anonymous sanoo:

  (Tumma suklaa ei muuten ole yhdyssana ; ))Mun omasta mielestä menee hiukan yli, ettei saa syödä yhtään karkkia jos mieli tekee. Jos itselleni tulee mielitekoja, syön kolme palaa suklaata tai jotain ja tadaa – mieliteko hoidettu. Kohtuus kaikessa ja järki päässä!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Hyvä huomio, typo siellä. :)Esimerkiksi nyt lomalla ollessani söin muutamaankin otteeseen, koska teki mieli. Kuitenkaan nyt tavoitteenani kisat, ei karkkia napaan voi laittaa. Normaalissa elämäntilanteessa olisin saattanut ostaa, mutta tässä on hieman eri tilanne kyseessä. Mahtavaa, että pystyt tuollaiseen hallintaan. Itse en nimittäin välttämättä pystyisi muutamalla suklaapalalla kuittaamaan himojani. Nostan hattua! :)

   Tykkää

 2. Anonymous sanoo:

  En voi yhtyä ensimmäisen anonyymin kirjotukseen:D Ittelläni on maailman pahin herkkuongelma ja syön karkkia melkein joka päivä ja makean himoon ei todellakaan aina auta vaan pari palaa suklaata. Jos ostaa karkkipussin ja avaa sen niin kyllä se aikalailla kokonaan menee.. Jokainen tavallaan ja musta Janinalla on ainakin selkeät tavotteet, ota kuitenkin siellä lomalla vähän rennommin:)!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kuten ylemmässä kommentissa sanoinkin, kyllä muutaman herkut nassuun meni, mutta kulutus myös lomalla oli hieman eri luokkaa kuin kotona. Liikuttua ja hikoiltua kerkisi paljon enemmän. :) En kadu, mutta nyt on karkkihanat kiinni vaikka mikä himo olisi. Mulla on välillä aivan sama juttu, himo on himo ja sillon mennään ellei joku kontrolli pysy handuissa. Pussi on nopeasti tyhjä jos sen mulle käsiin antaa. :) Siksi pitäydynkin niistä erossa.

   Tykkää

 3. mirkkumirkku sanoo:

  Uusi lukija ilmottautuu! Postaus terveellisistä herkuista kuulostaa hyvältä, sitä odotellessa :)

  Tykkää

 4. Anonymous sanoo:

  Loistava postaus!! Kamppailen jatkuvasti mielitekojeni kanssa joten nämä vinkit tulivat todella tarpeeseen! Terveellisiä herkkuja vain kehiin ;-)

  Tykkää

 5. Anonymous sanoo:

  Purkka vie aika usein makianhimon.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: