Juoksukenkäapua?

Aurinkoista maanantaita!

Nyt kaipaisin hieman teidän lukijoiden apua. Aamulenkit ovat vieneet sydämeni mukanaan ja niitä tulee tänä vuonna varmasti tehtyä vielä huiket määrät. Ainut ongelma lenkeissä on juoksukenkäni! Muutama vuosi takaperin ostin Niken treenikengät, en edes tiedä minkä malliset.. Niillä olen nyt painanut menemään ja vaikka juoksu tuntuu niilläkin kevyeltä olisi mukava saada kunnolliset.

Fysioterapeutilla polveni takia käydessäni sain myös tietää että jalossani on pronaatiota eli askeltaessa taittavat sisään. Kengän tulisi siis olla tätä tukeva. Juoksualustana toimii suurimmaksi osaksi asvaltti, joten hyvät vaimenteet olisivat tarpeen. Tiedän, että Asics:lla taitaa olla parhain mahdollinen valikoima, mutta mitä te suosittelette? Mitä te itse käytätte? Minkälaisia käyttökokemuksia teillä on?

Kiitän jo valmiiksi kaikkia avusta. :)

xxo,
Janina

12 ajatusta artikkelista “Juoksukenkäapua?

 1. Elina sanoo:

  Kantsii käydä hankkimassa ihan fyssarilla just sulle tehdyt pohjalliset, jotka tukee. Älä osta valmispohjallisia! Ja sitten niiden kanssa menet sovittamaan uusia kenkiä, niin et osta vahingossa liian pieniä kenkiä. Näin riittää ominaisuuksiltaan ihan perusjuoksukenkä myös vaativalle jalalle :)T. Fysioterapeutin tytär

  Tykkää

 2. Anonymous sanoo:

  VAIHTOEHTO 1:Kyllä! Parempi ostaa tukipohjalliset ja hyvät sellaiset kuin pronaatiotuetut kengät. Itse ostin pohjalliset askelklinikalta, footbalancea en ainakaan missään nimessä suosittele! Ja lenkkareissa mun jalkaan on aina sopinu Asicset (Nimbus) neutraalikenkä, johon laitan tuon tukipohjallisen. Mutta jos polvea varten tarviit huippu vaimennusta, niin valitse sit sen mukaan. VAIHTOEHTO 2:Pyydät huippufyssarilta jalan tukilihasten treeniohjeita, joilla korjaat pronaatiot ja muut ongelmat. Ostat barefoot kengät ja valitset metsä/hiekka pohjan asfaltin sijaan. Oletuksena, että polvesi hyväksyy tämän vaihtoehdon.OMA KOKEMUS:Valitsin ensin vaihtoehdon 1, teetin pohjalliset ja ostin neutraali lenkkarit. Sujui hyvin kunnes treeni määrä kasvoi maraton harjoitteluksi. Kävin huippufyssarilla, joka totesi jalan asennon myötä koko paketin olevan vinossa, polvi vääntyy, lantio taittunut eteen, selkään syntyy paine jne. Pohjallinen aiheuttaa myös sen, että jalka on käytännössä kipsissä, tietyssä muotissa ja ilman pohjallisia asento tulee aina olemaan väärä, koska tukilihaksia oikean asennon oppimiseen ei treenata. Ja juoksumäärien kasvaessa pohjallinen ei riittävästi ohjannu ainakaan minulla asentoa oikeaksi.Sen jälkeen valitsin lisänä vaihtoehdon 2, eli tukilihasten vahvistustreenit käyttöön ja barefoot jalkineet, joilla lenkkeilen pehmeillä alustoilla. Edelleen kulkee lenkkarit tukipohjallisilla rinnalla, kun asfaltilla juoksee tai kävelee tai kun varsinkin alussa piti barefootien käyttö aloittaa vain osittaisena, että lihakset tottuu uuteen rasitukseen. EHDOTUS SULLE:Suosittelen ainakin tukipohjallisten hankkimista, koska niiden teossa otetaan polvesi myös huomioon ja saat asennon varmasti sinulle sopivaksi. Pronaatiotuetuissa lenkkareissa on vain tietty standardi tuki, joka ei välttämättä ole riittävä tai on liian iso sinulle. Ja koska et treenaa juoksukisoihin, mutta polvesi tuo kuitenkin haastetta, niin tuo tukipohjallisten osto riittäisi varmaan sun tarpeeseen ihan hyvin. :) Ja tosiaan jos polvesikin vaatii ehdottomasti vaimennusta niin sitten panostaa vielä pohjallisten lisäksi huippuvaimennettuihin neutraali lenkkareihin.-Musiclover89

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka! Ihan mahtavan kattavan paketin kirjoitit! Kiitos siitä!Kokeilen ainakin ensimmäistä vaihtoehtoa samantien, alan heti etsimään oikeita pohjallisia ja käymään askelklinikalla. Juoksen suurimmaksi osaksi asvaltilla, joten nuo pohjalliset ja kunnon lenkkarit ovat hyvät. Lähialueilla on suurimmaksi osaksi vain kovia alustoja, mökiltä saattaisi sitten löytyä pehmeämpää. Aion myös käydä omalla fyssarillani pyytämässä nuo suosittelemasi ohjeet. Kiitos paljon! Korvaamattomia kokemuksia ja inffoa! :)

   Tykkää

 3. Anonymous sanoo:

  Asics:in sivuilta (olisko asics.fi tai vastaava) löytyy juoksukenkätesti, kannattaa kokeilla!

  Tykkää

 4. Anonymous sanoo:

  Onko sinulla lievä vai selkeä yli/alipronaatio? Lievä pronaatio ei välttämättä tarvitse tukea lainkaan, joten nostelisin menemään neutraaleilla kengillä, mutta mikäli alkaa ilmetä ongelmia niin tässä vaiheessa teetättäisin/hankkisin erilliset pohjatuet. Jos sinulla on selkeä pronaatio, niin suosittelisin tuettua kenkää. Kengän tuen tarpeen ”suuruus” taas riippuu siitä kuinka pitkiä lenkkejä teet ja millaisella alustalla, esim asfaltilla.Just for the information, semmoisia paljasjalka lenkkareita ei suositella pronotoiville jaloille.Mutta kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi myyjiä! ja kannattaa vielä ehkä jopa muutamalta myyjältä pyytää apua kengän valinnassa! :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Fyssari suositteli kunnon kenkiä, jotka korjaisivat pronaatiota joten ymmärtäisin että selkeä. :) Myyjiä aion varmasti haastatella. On helpompi mennä kauppaan kun hieman tietää mitä lähteä kyselemään ja toivomaan. Kiitos paljon vinkeistä! :)

   Tykkää

 5. Anonymous sanoo:

  niken structure malli on suunnattu juuri pronaatio ongelmaisille :) lievään pronaatioon niken air spanit, hyviä juoksuhetkiä!

  Tykkää

 6. Mikael sanoo:

  Käy lukemassa ASA:n sivuilta hyviä juoksukenkäarvosteluja. :)www.arcticsportaddicts.fi

  Tykkää

 7. Anonymous sanoo:

  En suosittele Structurea! Mulla on myös ylipronaatiota, ja liikkeessä myyjä sanoi, että Structuressa on Niken paras pronaatiotuki, joten ostin ne. Huomasin jo hetken kotona kenkiä pidettyäni, että astun edelleen linttaan, koska kenkien pronaatiotuki on aivan liian pehmeä ja antaa periksi virheaskellukselle.Sen jälkeen aloin lukea netistä ko. kenkien arvosteluja, ja moni muu valitteli samaa. Entisten Structure-mallien vannoutuneet käyttävät olivat täysin pettyneitä tähän tämän vuoden malliin. Joten jos haluat ylipronaatiokengät, niin tämä ei ole hyvä vaihtoehto, vaikka sitä sellaisena mainostetaankin.Structureissa on myös hurjan leveä lesti, joten normaalilestisellä varpaat saattaa heilua.Vaihdoin omat kenkäni sitten Niken Anodyne DS-malliin. Ne ovat olleet ok tuntuiset. Suosittelisin kuitenkin Asicseja kun ilmeisesti juokset paljon. Itse ostin Niket hinnan takia, kun en ole himojuoksija kuitenkaan :)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: