Nukkuminen ei ole laiskottelua

Nukkuminen. Yksi maailman parhaista tavoista viettää aikaa. Nuorena todella aliarvostettu asia ”kyllä sitä haudassa kerkeää nukkumaan.” Totesin sen monesti itsekin. Vähäiset unet tai kokonaan valvotut yöt eivät tuntuneet juuri missään. Aina jaksoi painaa hymy huulilla ja skarppaamaan vaikeimmissakin tilanteissa. Tilanne on ainakin itselläni pikku hiljaa kääntymässä toisin päin.

Ei minulla ole saumaa rellestää kahta päivää putkeen, toisaalta ei ole haluakaan. En enää ymmärrä miten joku jaksaa valvoa kaksi päivää putkeen. Kyllä, olen yksi niistä joka ei osallistu edes freshmen risteilylle tästä syystä. Olisin toisten ilon pilaajana lähtemässä aamulla Tukholmaan nauttimaan raittiista ilmasta, herkullisista ruuista ja ihanasta vanhasta kaupunginosasta. Tätäkö on kasvaa aikuiseksi?

Isoimpana syynä on treenaamiseen hurahtaminen. Lihas kasvaa levossa. Täyslepo tapahtuu vasta nukkuessa. Unesta 20-30% on syvää unta, jonka aikana erittyy mm. kasvuhormonia, joka korjaa treenaamisesta johtuvia lihasrepeytymiä ja vaikuttaa lihasvoimaan. Nämä ovat kaksi asiaa, jotka ovat omalla prioriteettilistallani hyvin korkealla. Kun soppaan lisää koulun ja työn ei itsellä riitä päivässä tunnit eikä kalenterissa tila. Milloin sitä kerkeäisi nukkumaan? mietin melkein päivittäin.

Mänttä, kesämökki, Janina Pohja
Mökki on ollut aina maailman paras rauhoittumispaikka. 

Kropan täytyy antaa palautua kovista treeneistä. Tämän takia olen itsekin kevyinä viikkoina keskittynyt nukkumiseen ja muutamaan lenkkiin. Vaikka kuinka keho ja mieli huutaisivat raudan pariin pysyn salilta pois. Viime viikko oli palauttelu viikko ja nukuinkin hurjia määriä. Viime viikkoina on tullut muutamana peräkkäisenä yönä nukuttua vain 5,5 tuntia koska oli pakko (jumituin TV:n/tietokoneen ääreen). Olin kaivamassa itselleni syvää kuoppaa, jonka johdosta jätin sunnuntain treenin tekemättä ja nukuin! 

Tämä vuosi on ollut odotettua opettavaisempi. Muunmuassa juuri nukkumisen tärkeydestä kuuleminen, lukeminen ja oppiminen ovat olleet isossa roolissa. Nukkuminen ei ole laiskottelua vaan akkujen latausta. Se myös lisää omaa turvallisuutta, sillä hyvin levänneenä reaktio- sekä keskittymiskyvyt ovat skarpimpia. Omatunto kolkutti hieman aamuisin kun en lähtenyt suunnitellulle lenkille, mutta kroppa sekä mieli  tarvitsivat lepoa, jotta olisivat oikeasti valmiita tuleviin treeniviikkoihin.

Lihashuollolla & levolla selkäkin levenee paremmin. 

Olen myös vähentänyt kahvin käyttöä tarkoituksellisesti. Aamukahvista en vielä luovu, mutta päivän aikana yritän pärjätä veden ja ruuan avulla. Kofeiini tuntuu sekoittavan elimistöä sekä unenlaatuani jonkin verran. Tuntuu, että olen nukkunut sikeämmin nyt verrattuna esimerkiksi viime viikkoihin.

Toinen asia, joka on luultavammin vaikuttanut uneni laatuun: magnesiumin säännöllinen käyttö. Olen vihdoin muistanut melkein joka päivä ottaa magnesiumit iltapalan kaverina. En tiedä onko tämä placeboa, koska uskon sen vaikutukseen. Käytättekö te magnesiumia iltaisin?

Oletteko muuten kuulleet, että ihmisillä on 90 minuutin biorytmi? Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi eilen illalla kun minua alkoi selkeästi väsyttämään 21:30 maissa istuiessani bussissa kotiin. Yllättäen en voinut siihen nukahtaa, olihan kotiin päästävä. Seuraavan kerran luonnollinen väsymys tuli vasta noin klo 23 maissa, iltapalan syötyä. Ei siis ole ihme, jos väsymyksen iskettyä katsot elokuvan loppuun ja mennessäsi sänkyyn et saa heti unta.

Ostin viime vuoden I Love Me -messuilta TEMPUR:n tyynyn ja olen nukkunut upeasti! Niinkin upeasti, että kihlattuni ryöväili tyynyäni. Nukuin ennen kyljelläni, Ikean perustyynyillä, joiden käyttöikä on muutaman kuukauden. Ne eivät tukeneet riittävästi niskaani, joten tuin sitä öisin laittamalla olkapään pääni alle. Arvatkaa, kärsinkö vielä enemmän olkapää jumeista? Seuraavana isona ostoksena ostamme Tempurin patjat. Maksavat tuhansia, mutta elämän hektisinä hetkinä on hyvä saada kaikki hyöty irti vähäiseksi jäävistä nukkumistunneista. Muistakaa siis myös satsata kunnon patjat sekä tyynyt! (Ei ole maksettu mainos. Rakastuin Tempuriin, suosittelen teitäkin rakastumaan.) 

Nukkumisen jälkeen jaksaa myös irvistelleä yksin. ;)

Uusi viikko. Miljoona rautaa tulessa. Blogikin elää jännittäviä aikoja, joista toivottavasti pääsen kertomaan teillekin pian. Nauttikaa auringosta! Muistakaa levätä!

xxo,
Janina

5 ajatusta artikkelista “Nukkuminen ei ole laiskottelua

 1. Joskus nuoruudenhuumassa on tullut valvottua ainakin 38 tuntia. Enää ei kyllä vanha jaksa. :) Eikä tulisi kyllä mieleenkään. Arvostan untani nykyään paljon enemmän ja pidän sitä ihan kehon arvostamisena ja sen hyvinvoinnin hoitamisena, että nukkuu tarpeeksi ja hyvin.Täällä menee magnesiumia joka ilta, joskin enemmän vatsan kuin unen vuoksi. Ja Tempurin vertaista ei ole! <3 Meillä on sänky patjoineen ja tyynyineen tempuria, ja siitä ei kyllä tule luovuttua enää ikinä. Ihan totaalista luksusta! Loistohankinnan olette tekemässä. Hintava se on, mutta aina sanon, että omaan terveyteen ei ole koskaan typerää sijoittaa.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Samanlailla täälläkin. Tykkään nukkuakin nykyään, varsinkin kun tietää kuinka hyvää se tekee niin keholle kuin mielellekin. Yhden/kaksi päivää pärjää vähillä unilla, mutta ei darrapäässä. Käydään tässä nyt ensin reissussa ja ostetaan sitten patja! :) Mutta joululahjatkin kielsin ostamasta, koska se sänky on monen vuoden ihanin paketti kunhan saadaan kotiin!

   Tykkää

 2. Marja sanoo:

  Tulipas luettua hyvään saumaan tämä teksti – normaalisti käyn salilla aamuisin ennen töitä, mutta kaksi viimeistä päivää olen ollut muutosta johtuen niin väsynyt, että en jaksanut nousta tarpeeksi ajoissa. Podin huonoa omatuntoa, vaan en enää. :) Kroppa tarvitsee lepoa, ja muuttolaatikoiden kantamisessa on kuitenkin tullut liikuttua enemmän kuin tarpeeksi. Lähinnä pelkona on tälle tielle jääminen – omaksun nopeasti uudet rutiinit – mutta eiköhän se salirutiinikin sieltä palaa kun on vähän saanut ladata akkuja. Kiitos hyvästä tekstistä!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Muuttaminen on yllättävän raskasta. Tai en tuosta yllättävästä tiedä, raskasta nyt ainakin. Siinä tulee käytettyä sellaisiakin lihaksia mitä ei tiennyt olevan. Olen hyvin samanlainen tapaus itsekin, kun olen salirytmissä ja syön kunnolla on siitä helppo pitää kiinni, mutta jos tulen kipeäksi ja pitäisi olla vuodepotilaana > se laiskottelumoodi jää kyllä päälle. Onneksi elämä on tällä hetkellä sen verran hektistä, että viime viikon palautteluviikkona en hirmuisesti kerennyt kotona makailemaan. :)Otat muutaman päivän rauhassa ja kuulostelet sitten miltä kroppa tuntuu. Muistat vaan syödä hyvin ja juoda paljon vettä niin ei se viikonkaan salittomuus haittaa. :) Onnea uuteen kotiin!

   Tykkää

 3. Niina sanoo:

  Oi, ihanaa lukea tekstejä jotka vastaa niin paljon omaa ajattelutapaani!<3 Opiskelen itsekin ja ollut myös melko aktiivinen opiskelijatoiminnassa: järkkäillyt tapahtumia, ulkomaan excuja jne. Olen aina pitänyt itseni kunnossa säännöllisellä treenillä ja koittanut panostaa ruokapuoleen, mutta viimeisen vuoden aikana olen jättänyt alkoholinkäytön kokonaan, panostanut pitkiin yöuniin ja puhtaaseen ruokaan. Mitä enemmän olen uhrannut aikaa näile, sitä vähemmän olen kiinnostunut ulkona myöhään rällästämisestä! Baariin minua ei saisi enää kirveelläkään! :DIkävä kyllä tämä on herättänyt aika paljon ihmetystä ihmisissä jotka tätä yhä tekevät. Minun tehtäväni ei ole todellakaan tuomita, enkä sitä tosiaan ole missään vaiheessa halunnutkaan tehdä. Silti tuntuu että nää mun ”fitness hommelit” nähdään punaisena vaatteena joka lähinnä ärsyttää ihmisiä, vaikka kyse ei ole muista kun minusta itsestäni. Tämä käytökseni oikeasti koetaan jopa loukkaavana ja olen saanut pariin kertaan jopa haukut ”epäsosiaalisuudesta”. En todellakaan tuputa elämäntapaani muille, käytän sitä vain perusteluna sille etten jaksa hillua baareissa. Minua alkaa oikeasti väsyttää viimeistään klo 21 aikoihin illalla :D viimeistään kympiltä olen jo pehkuissa! Tykkään satsata mielummin siihen pitkään ja rauhalliseen aamuun. Sen voimalla jaksaa painaa pitkääkin päivää töissä, yliopistolla ja treeneissä.Onneksi on myös niitä ihania kaikkein läheisimpiä ystäviä ja ihmisiä, jotka antavat minun olla sellainen kuin olen <3

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: