AIKUISUUSPISTEITÄ

Olen kuluneiden parin vuoden aikana käyttänyt paljon termiä ”aikuisuuspisteet” – oli kyseessä sitten maailmalla maasta toiseen siirtyneen ystävän paluusta kotikonnuilleen ja auton ostosta, kossun ostosta tai vakuutus- ja sähkösopimusten kilpailutuksesta. Kun joutuu (tai pääsee) toimimaan uusien asioiden edessä, pisteet ja levelithän siinä nousee – koska elämä on peli (vai miten se yksi tempparimies sanoi?).

Alla olen kertonut viimeisimmät pisteenkeruuni. Suosittelen ottamaan ainakin ensimmäisen ja viimeisen niistä haltuun.

Kilpailuta lainasi
Korot ja kulut ovat viimeisten vuosien saatossa tulleet vain ja ainoastaan alaspäin – viimeistään nyt on siis korkea aika pyytää nykyistä pankkiasi tarkistamaan lainasi marginaalin ja miksi ei samalla kilpailuttaa muutama muu pankki saaden vertailua ja vipuvartta.

Itse havahduin tähän vasta tänä keväänä ja sain tiputettua marginaaliamme 1,2 %. Ai miten? Lähetin mobiilipankin kautta viestin ja pyysin tarkistusta. Siis se otti kaksi minuuttia, joiden avulla minä ja mieheni säästämme joka kuukausi euroja. Joko kirjaudut pankkiisi sisään?

img_20190803_174049-01

Käytöstavoista ei minulle vielä ropise täysiä pisteitä, sillä olen vähän kukkuu.

Pidä huolta raha-asioistasi
Olit sitten vain sinä, perheellinen, parisuhteessa, toiminimellä toimija tai yrittäjä – talouskriisi on hankala kriisi. Raha ei tee ketään onnelliseksi eikä toimi elämän pelin puuttuvana palana, mutta totuuden nimissä se auttaa. Rahaa ei tarvitse olla paljoa kunhan se täyttää sinun tarpeesi. Jollekin se voi olla huone kommuunista ja patja lattialla kun toiselle on tieto, että aamuyön tunteina on varaa tulla taksilla kotiin. Ei ole väliä mikä sinun tavoitteesi on, se ei ole keneltäkään pois, mutta pidä huoli ja ole rehellinen itsellesi.

Sijoita, sijoita, sijoita!
Liittyy vahvasti ylläolevaan. Raha-asiat ja tulevaisuus kannattaa taata. Itse en sijoittamisen ja säästämisen takia suosittele kituuttamista ellei ole selkeää tavoitetta asetettu: kolmen vuoden päästä haluan ostaa oman talon tai ensi vuonna haluan suorittaa laskuvarjohyppykurssin.

Kituuttelu esimerkiksi eläkkeen takia on mielestäni turhaa – kuka meistä edes tietää elääkö niin pitkälle asti? Elämästä nauttiminen ja säästäminen kulkevat kyllä käsi kädessä. Tee oma prioriteettilistasi ja laita sivuun se mitä pystyt. Onko se 5, 15 tai 100 euroa kuussa? Aloita säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen, niin vuosien saatossa potista on kasvanut huomattava summa.

Kiinnostaako, mutta et oikein tiedä miten aloittaa sijoittaminen? Tutustu esimerkiksi Mimmit sijoittaa -podcastiin ja pääset kärryille sijoitustermeistä – se ei ole niin kuivaa kun talousopit ovat antaneet ymmärtää. Kheh.

Opi sappisaippuan salat
Vaatehuoltomme salaisuus paljastukoon ja antakoon tietoa teille: sappisaippua on kingi! Minulla oli alkuvuodesta gaalailta, johon lähdin edustamaan työpaikkaani. Kävin laittautumassa ammattilaisen käsittelyssä, missä sitten vahingossa rakkaaseen villaneuleeseeni huitaistiin meikkivoidetta (no hard feelings!). Sotku tuli keskelle rintamusta – tietenkin.

Ei se mitään ajattelin vaikka ketuttikin – kai se nyt jotenkin lähtee? Tulin samana iltana kotiin ja laitoin neuleen pesukoneen päälle, koska siinä se toimisi muistutuksena käsinpesusta. Ei muuten toiminut, sillä neule oli siinä vielä puolen vuoden päästä. Kun sitten syyskuussa viettelin kesälomaani ja sain itseäni niskasta kiinni – muistin sappisaippuan olemassa olon ja pesin neuleen. Tsap, ja lika oli poissa!

Ensimmäinen kosketukseni oli muutamia vuosia sitten kun olin juuri ostanut uuden kuoritakin ja kävin kotimatkalla hakemassa takeaway -salaatin. Salaattirasian kansi ei ollut mennyt kunnolla kiinni, joten aurinkokuivattujen tomaattien öljy valui pitkin takkiani. Se oli pilalla ennen kuin edes pääsin kotiin. Annoin takin äitini hoteisiin ja hän teki kodinhoitohuoneessa taikojaan, olin varma, että kuulin harrypottermaisten taikojen loitsunnan. Noin neljän sappisaippuapesukerran jälkeen takki oli kuin uusi. Usko tai älä, kokeile itse!

Opi myös toinen lifehack: hopekorujen pesu
Lyhyestä virsi ja pesu kaunis:

  1. vuoraa astian sisus foliolla2
  2. keitä vettä
  3. laita astian pohjalle ruokasoodaa sekä suolaa
  4. laita korusi astiaan
  5. kaada vesi päälle ja hieman sekoita
  6. anna olla 10-15 minuuttia
  7. toista, jos lika on tiukassa

Ja pisteitä ropisee! :D

img_20190803_174100-01

Menneiden viikkojen aikana uusi termi on löytänyt suuhuni: mummolife. Viimeksi eilen havahduin eläväni like a granny: yhden skumppalasin ja kahden lonkeron jälkeen meinasin nukahtaa pystyyn – ennen puoltayötä. Mummo hyppäsi taksiin ja kurvasi kotiin vällyjen väliin.

Ylpeästi mummolifea elävä aikuinen.

xxo,
Janina

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: