Mikä meitä lihottaa? Miten meitä huijataan?

Oletteko koskaan miettineet miten teette ostopäätöksenne ruokakaupoissa? 

Onko teillä kauppalista valmiina?
Pitäydyttekö siinä?
Miten teette heräteostokset?
Miten päädytte juuri siihen tuotteeseen, jonka ostatte?

Katsoin juuri äsken kolmannen jakson Mikä meitä lihottaa – sarjasta. Tässä jaksossa paneuduttiin kysymykseen ”Huijataanko meitä? Miten elintarviketeollisuus saa ruuan näyttämään herkulliselta?”
Jaksossa listattiin kymmenen suosituinta myyntikikkaa, joita ruokakaupat käyttävät. Omasta mielestäni hyvin mielenkiintoista kuulla miten kauppiaatkin juonittelevat asiakkaitaan ”vastaan” epäterveellisen ruuan mainostuksella. Tässä teille nopea, pieni tiivistelmä.

10. Heräteostosten esillepano
Esimerkiksi: sijoitetaan vihannesosaston keskelle iso ja huomiota herättävä keksiständi, hyvällä tarjouksella. Tällätavalla osoitetaan asiakkaalle tarve jota hänellä ei oikeasti ole.
Epätervellisiä tuotteita ripotellaan ympäri kauppoja sekä lasten silmien korkeudelle. Sokeri ja rasva vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään, siksi ne ovat yleisimmät heräteostokset.

9. Määräalennuksilla
Tästä hyvä esimerkki oli viime viikolla olleilla Sembaloilla. Olimme pikkusiskoni kanssa Prismassa, josta löysimme Kismet-tarjouksen, 5 kpl/2€. Olimme aluksi molemmat innoissanne, tykkäämmehän molemmat niistä. Meillä taisi olla jo patukat käsissämme, kun aloin miettiä ettemme tarvitse näin montaa eikä tästä tulisi loppupeleissä halvempaa!
Ruokakaupat tekevät näitä tarkoituksella. Ostat enemmän kuin oikeasti tarvitset, koska luulet sen olevan halvempaa. Miten siinä käy? Taidat syödä kaikki samana iltana. Kuka tästä hyötyy? Ei ainakaan asiakas.

8. Pakkauskoot
On olemassa vaaka- ja pystysuunnan harha, mikä tarkoittaa että korkea paketti näyttää isommalta kuin leveä. Tätä käytetään hyväksi esimerkiksi irtokarkkipusseissa. Niiden pohjat ovat leveät, jotta karkkimäärä pussiin katsoessa näyttäisi vähemmältä kuin se oikeasti olisi.

7. ABC-sijoittelupaikat
Ruokakaupoilla on jokaiselle tuotteelle omat paikkansa, joista valmistajat kilpailevat. A-paikkana olisi esimerkiksi käytävien vierillä olevat juomapinot. C-paikkana taas esimerkiksi ”nimettömän” tuotteet (esim. Euroshopper), joiden luokse ”joutuu menemään.” Eli ne eivät ole heti käytävien vieressä ja silmien edessä.

6. Hyllyjen korkeus
Tuotteiden sijoittelu hyllyille on tärkeää. Suurin osa asiakkaista ei kyykistele alimmille hyllyille, elleivät tiedä tarvittavan tuotteen olevan siellä. Jos alahyllyltä siirtää tuotteen ylähyllyille sen myynti kasvaisi 60%. Miksiköhän ne terveellisemmät tuotteet ovat alemmilla hyllyillä?

5. ”Kerro mitä tuote EI sisällä.
Tuotteessa lukee: ei lisättyä sokeria, jota siinä ei olekkaan. Kuinka moni tuon tekstin paketin päällä nähdessään kääntää ravintosisältöön? Ei kovinkaan moni. Heiltä kaikilta jää huomaamatta, että sokerin sijasta tuotteeseen on saatettu lisätä siirappia tai muita korvikkeita eli tuote ei ole yhtään terveellisempi.
Sarjassa käytetty esimerkki oli nallekarkeista. Niiden uusiin pusseihin oli ilmestynyt leima ”fat-free”. Viinikumikarkeissa ei kuitenkaan ole rasvaa käytetty. Aika osuva esimerkki siitä kuinka ihmisiä oikeasti johdetaan harhaan.

4. Prosentteja, prosentteja!
”30% vähemmän rasvaa.” ”25% enemmän kuitua.”
Tällaiset mainostukset tuotteiden paketeissa saavat ihmiset arvioimaan ne katsellaan hyväksi, mutta suurin osa prosenteista on keksittyjä. Katsokaa pakettien ravintosisältöjä!

3. Väitä terveelliseksi
Itsekin helposti uskoin kaikkiin valmistajien väitteisiin kyseenalaistamatta niitä. Huono juttu.

2. Kuvat
Pakettien kansista löytyy terveellisiä kuvia, niihin on kuvitettu ihania hetkiä elämästä, jotka tuottavat miellyttäviä ensireaktioita. Kuvista tehdään mahdollisimman terveellisiä sekä houkuttavia, joiden perusteella sitten ostopäätös syntyy.

1. Viitteellinen päiväsaanti eli GDA
Esimerkiksi 0,5L CocaCola -pullo, 29% suositellusta sokerin päiväsaannista. Niinkö? Tarkastellaanpa lähemmin.. Ensinnäkin pullon GDA koskee vain puolikasta pulloa, eli ne pitää tuplata koko pullon tietojen saamiseksi. Valmistajat myös keksivät sokerisuosituksia itsekseen. Suositus on oikeasti 50g/päivä, mutta GDA:t ovat laskettu 90g/päivä suosituksella. Menee aikalailla vikaan.
Niissä myös annoskoot ovat todella pieniä. Esimerkiksi TUC-paketissa puhutaan yhdestä keksistä yhtenä annoksena. Mitä pienempi annoskoko, sitä paremmalta GDA näyttää. Olkaa tarkkoja.
Pikkupräntistä löytyy aina totuus!

Siinä ne olivat. Itse ainakin alan varmasti tarkastelemaan kuinka näitäkin oikeasti toteutetaan.
Olen muutenkin viime vuosien aika oppinut lukemaan ravintosisältöä todella tarkasti. Jos ette itse sitä vielä tee, suosittelen aloittamaan!
Sarjassa kerrottiin, että vain 5% ihmisistä lukee tuoteselostetta! Olkaa osa sitä prosenttia. :)

Sarjasta on kahdeksan jaksoa, joista seuraava eli viides tulee 13.10 klo 19 YLE FEM -kanavalta.
Se kertoo kevyttuotteista.

xxo,
Janina

7 ajatusta artikkelista “Mikä meitä lihottaa? Miten meitä huijataan?

 1. Bobby Jean sanoo:

  Tärkein taito, mitä laihduttajan tulisi oppia (tai jos haluaa yleensäkin elää terveellisesti) on juurikin tuo ravintosisältöjen lukemisen taito. Niin moni uskoo mainoslauseisiin ja tulkitsee ne juuri niin (väärin), kuin ne on tarkoitettukin tulkittavaksi. Helpoin tapa on kyseenalaistaa jokainen terveysväittämä ja katsoa itse paketin kyljestä se totuus. Hyvä esimerkki tästä kaikesta on suurin osa kauppojen proteiinipatukoista, mitä ihmiset syövät hyvällä omatunnolla, tietämättä, että olisi aika lailla sama vedellä suklaapatukoita naamaan.

  Tykkää

 2. Johki sanoo:

  Olen jo pitkään ennen kovaa treenaamistakin ostanut enimmäkseen tuotteita, joilla ei ole tuoteselostetta. Eli vihannesosasto/marjapakasteallas on kovassa kulutuksessa, samoin tuore liha, kala ja siipikarja. Ilman marinointia tietysti. Ja niin edelleen. Helppoa käydä ostoksilla kun ei tarvitse miettiä mitähän tämäkin sisältää. Ruoka tulee tehtyä alusta asti itse, juuri eilen tein kaalikääryleitä :) Ei tämä mitenkään ollut silloin joskus tietoinen valintakaan, kun haluaa hyvää ruokaa niin usein se vaan on tehtävä itse, herkkusapuskaa kun harvoin löytää eineshyllystä tai edes palvelutiskiltä! Yksi poikkeus tässä on ollut, proteiinipatukoita tuli tuossa tovi syötyä mutta nyt sekin on korvattu…ei muuten mutta kovin kalliiksi tulevat ja tietty ei se tuoteselostekaan hirveän mukavalta näytä.Ostan myös paljon lähiruokaa ja ne on useasti myös lisäaineettomia ihanuuksia.

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Meillä on aikalailla samajuttu. Hyvin paljon perusruokaa, joista on terveelliset sisällöt niin ei tarvitse tutkiskella juurikaan. Uusia tuotteita kyllä aina kattelen tarkasti. Protskupatukat on kyllä yksi ”parhaista” huijauskohteista. Itsekkin aikaisemmin luulin ostavani terveellistä ja sen olevan hyväksi. Ilmankos maistui niin hyvältä, sokerit pilvissä!

   Tykkää

  • Johki sanoo:

   No noissa mun proteiinipatukoissa ei ollut sokeria kuin 1 g per patukka, joten ei paljon, sen kyllä katsoin niitä ostaessani ettei olisi liikaa. Mutta muuten niissä on sellaisia aineita, joista en ymmärrä mitään. Toisaalta onhan noita luonnollisempiakin olemassa (lähinnä joutuu tilaamaan ulkomailta, Suomessa vielä huonohko valikoima), mutta perehdyn asiaan kun kerkiän.

   Tykkää

 3. Eva sanoo:

  Mä oon yrittäny etsiä maukasta, mutta vähärasvaisempaa margariinia. Tällä hetkellä käytössä on se vaaleanvihreä vähärasvaisempi Oivariini. Onkohan se tommonen ”huijari” kans? Mausta en kyllä ala tinkimään, mutta uskoisin, että markkinoilla on myös maukkaita ja vähärasvaisia margariinivalmisteita. Ootko sattumoisin törmänny mihkään mainitsemisen arvoiseen? :)Onkohan kermavalmisteissa jotain tosi kaloripommeja tai parempia vaihtoehtoja?

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Hyvä kysymys. Paha mennä sanomaan kun en käytä kumpaakaan. Lukemalla ravintosisällön näet, että mitä siinä on käytetty. :) Parastahan noissa on että niissä ei oo lisäaineita eikä säilöntäaineita. Itsellä on se, että jos syön leipää niin toki voita päälle, mutta käytän kunnon voita. Kermaakaan en käytä, ja välttelen. Pitää tutkia jos löytyy jotain inffoa ja vaihtoehtoja. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: