Vesi – onko tärkeämpää?

”Juo vettä. Muista nestetasapaino. Juo vähän vettä..”
Koko pienen elämäni olen kuullut veden tärkeydestä. Silti tuntuu että se välillä vain unohtuu. Miten voi unohtaa juoda vettä..

 Vettä on jokapaikassa, se on elämän alku ja juuri. Ihmisen keho toimii vedellä, nimittäin melkein jokainen kemiallinen reaktio kehossamme vaatii vettä. Aivomme ovat pääasiassa vettä, lihassolut ovat sitä täynnä ja se myös ympäröi niitä. Kehostamme noin 70% on vettä ja jos me kuivumme, joudumme nestevajeeseen vain prosentinkin verran, niin se on jo noin 10% pois psyykkisestä ja fyysisestä suorituskyvystä.

!!! Jano tulee vasta muutaman prosentin vajauksen kohdalla 
eli meidän pitäisi juoda niin ettei jano koskaan yllätä !!!

Myös treenaajan kehityksen edellytyksenä on päivittäinen veden litroittain juonti. Kun elimistö saa riittävästi vettä, eli sen ”voiteluainetta”, se toimii kunnolla ja oikein. Kunnolla tankattu autokin kulkee kovaa, sama toimii ihmiselle.. Hyvin nesteytettynä nivelet kestävät kovaa treeniä ja kulutusta ongelmitta.

Olen huomannut että suurin osa kroppani säryistä johtuu veden vähyydestä. Päätä särkee, juo vettä. Väsyttää, juo vettä. Nälkä heti ruuan jälkeen, juo vettä. Aloitin jonkin aikaa sitten startata aamuni juomalla vettä. Se herättää aineenvaihdunnan sekä itseni. Töissä juon noin puolen tunnin – tunnin välein noin puoli litraa vettä. Nyt dieetin jälkeen olen huomannut ettei vesi imeydy elimistööni yhtälailla vaan juoksen kokoajan vessassa. Mistä se johtuu kun samaa ongelmaa ei muutama päivä sitten dieetin aikana ollut?

Suolasta. Vedestä saa kunnolla elimistön nesteyttäjän vain jos muistaa käyttää suolaa. Hyvä esimerkki on logiikka, jolla ihmisiä hoidetaan sairaaloissa. Mitä siellä tehdään kun aletaan hoitaa potilasta? Laitetaan tipalla suolaliuosta elimistöön. Hyvä muistutus siitä kuinka tärkeä sen saaminen on! Toki pitää muistaa että suolissa on eroja. Esimerkiksi ruokasuolassa ei ole tarvittavia hivenaineita. Kannattaa siis suosia mm meri- ja ruususuolaa. Itse en ole ruususuolaa vielä kokeillut mutta tavallinen merisuola on takaisin jokapäiväisessä ruokavaliossa. Määrissä kannattaa pitää järki kädessä eli muutama gramma päivässä extrasuolaa riittää.

Miten nestetasapainoa ylläpidetään?

– Syö reilusti marjoja, vihanneksia, salaatteja ja kasviksia.
– Lisää suolaa ruokiin. Suosituksena sitä pitäisi lisätä myös veteen.
– Vältä energiajuomia. Hiilihappo, sokeri & aspartaami, kofeiini samassa juomassa eivät ole suositeltava yhdistelmä.
– Sitruunamehua veden sekaan, parantaa imeytymistä.

Nyt PT:n tapaamiseen. Vettä on mennyt tänään jo melkein 1,5 litraa! Mites teillä? ;)

xxo,
Janina

kuvat

9 ajatusta artikkelista “Vesi – onko tärkeämpää?

 1. Tahra sanoo:

  Hyvä että muistit tuon suolan tuohon. Yleensä kun jossain suositellaan juomaan vettä, juomaan vettä, juomaan vettä… niin unohdetaan kokonaan mainita että liika on liikaa. No joo, aikoinaan en juonut kymmentä litraa nestettä päivässä siksi että joku olisi suositellut, vaan koska se täytti kivasti mahaa. Ja kaliumtippaanhan siitä sitten päätyi. Vesi nimenomaan huuhtelee suoloja pois, ja ilman natriumia ja kaliumia tapaa pian viikatemiehen. Pitkään jouduin laskemaan, etten vain juo vahingossa liikaa vettä. Nykyään en laske. Juon sen verran kuin muistan.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Onneksi elämässä oppii. Mä taas oon tainnut kitata kahvia ja batterya enemmän kuin vettä joinain päivinä vuosia sitten. Ei hyvä sekään. Hiano kuulla että oot päässyt yli siitä.

   Tykkää

 2. Kati Santala sanoo:

  Vetta menee kylla hurjasti varsinkin imetyksen aikana (kaipa sita muutama 1.5L pullollinen vetena menee- loppu sitten muun ruuoan mukana. Vasta Ausseihin tullessa olen alkanu juomaan enemman vetta ja mun heikkous kivennaisvetta. Mut taytyy kyl sanoa etta Suomen mahtavaa freesia vetta kaipaa kylla NIIIIN paljon. Adelaidessa kun pitaa vesi filtteerata- ei se samalta maistu! :o))

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Muistetaan! Kesät on ihania siitä, että kun pääsee mökille niin meillä on lähde josta käydään hakemassa juomavesi. AH. Jenkeissä oli sama juttu, ei se vesi todellakaan maistunut siltä mihin oli tottunut. Joinkin vain pullovettä koko vuoden ajan.. Tyhmä pää. Hyvä, että muistat juoda! Varmasti tarttee keho nestettä imetyksen aikana.

   Tykkää

 3. Kati Santala sanoo:

  Juu ja maitoa lisaksi paivittain ainakin 2-3 lasillista. :o)

  Tykkää

 4. Anna sanoo:

  Hehe, sattuipas sopivasti – kirjoitin nimittäin just postauksen siitä, kun poljin eilen spinningin ilman vesipulloa :D Never again…

  Tykkää

 5. Bobby Jean sanoo:

  Mä en lisää koskaan suolaa ruokiin, enkä syö valmisruokia ja tarkistan muutenkin aina suolan määrän, jos sellaista tuotteessa on. Lisäksi juon vettä kolmisen litraa päivässä. Ja urheilen tietty, eli hikolen. :D Justiinsa tällä viikolla sain verikokeiden tulokset ja kehon suolatasapaino on ihanteellinen. Ihminenhän saa suositukseen nähden moninkertaisesti perusruoasta suolaa, hyvin harvoin on oikeasti lisättävä sitä ruoan sekaan. Jos syö leipää, valmisruokia, valmiskastikkeita, raejuustoa jne. niin varmasti täyttyy jo niillä päivän suolatarpeet. Tietty jos juo jonkun seitsemän litraa päivässä niin sitten voikin olla syy lisäillä, jos ei syö vaikka sitä leipää tai valmismaustettuja ruokia.Särähtää omaan silmään, kun käsketään lisäämään suolaa ruokaan, varsinkin kun joka paikassa muualla sitä on toppuuteltu. Onko sulla jotain lähteitä tähän käskyyn?

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moni asia tuntuu jakavan porukan kahtia. Jotkut uskoo, jotkut ei. Itse en juurikaan syö leipää, en valmisruokia/-kastikkeita vaan kaikki tehdään alusta asti itse.. Olen huomannut itselleni toimivan muutaman gramman lisääminen, en juokse kokoajan vessassa ja keho toimii paremmin. Se olen vain minä, toisille, kuten esimerkiksi sulle toimii ilmankin. :) Käskyjähän nämä ei ole, vaan suosituksia. Esimerkiksi Body-lehden (06/12) vesi-artikkelissa puhutaan suolasta enemmänkin. Kyseenalaistetaan suolankäytön toppuuttelu, juuri senkin takia että jos sairaalaan joudut niin saat suolaliuosta ensimmäisenä. Tämäkin on tapauskohtausta, mutta itselleni tuo esimerkki käy järkeen. Niinkuin postauksessa kirjoitinkin, dieetillä ollessani lisäilin suolaa ohjeiden mukaan ja kroppa toimi hyvin. Dieetin jälkeen en sitä tehnyt ja muutamssa päivässä huomasin ison eron, otin suolan takaisin käyttöön ja olo oli parempi. :)Käyttösuosituksia on puolesta ja vastaan, kokeilemalla tietää miten oma kroppa toimii parhaiten.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: