Vastustuskyvylle boostia

Flunssakausi. Jokainen ohikävelevä henkilö tuntuu olevan kipeänä. Yskittää, nenä vuotaa ja on kylmä. Kotiin tultaessa vuoraudutaan villaviltin alle, villasukat jalassa ja teekuppi kädessä – ahh. Olen itsekin viimeisen parin viikon aikana tuntenut tulevani kipeäksi, oikein on-off suhde flunssaan. Taistelemalla kunnolla vastaan olen vihdoin saanut siitä yliotteen! Olen löytänyt itselleni rutiinit, joihin luotan kuin kallioon – uskon näiden tukevan vastustuskykyäni sotilaiden kilpien lailla. 

Syön aamu-, väli- sekä iltapalalla hedelmiä ja marjoja. Talvikautena marjat tulevat suoraan pakkasesta, mutta hedelmiä olen alkanut syömään laajemmin. Lempparikseni on tiensä löytänyt verigreipit, mehukkaat ja kirpeät – aamuisin silmät todellakin avautuvat ja mieli herää.

DSC_0772

 
En silti usko, että saan tarpeeksi vitamiineja hedelmistä ja marjoista, joten päivittäin syön myös kaikille tuttua, D-vitamiinia. Vaikka se tulee purkista, olemme myös panostaneet lohen syöntiin – ehkä vähän liikaakin, sillä koko viime viikko syötiin ainoastaan sitä! (: Minkäs sille lempiruualleen mahtaa. D-vitamiinin suosituksia on taas nostettu järkevämmälle tasolle – itse syön 100µg päivässä. 

Toinen ruokavalioni tärkeistä vitamiineista on Solgarin C-vitamiini. Olen lisännyt sen vasta muutamia viikkoja sitten jokapäiväiseen käyttööni, ennen söin sitä vain kun vastustuskyky tuntui olevan alhaalla ja flunssa tulossa. Onnekseni ystäväni kertoi sen vaikutuksista omaan terveydentilaansa ja aloitin itsekin säännöllisen syönnin. Ero ei ole suuri, mutta huomattava – tuntuu että jaksamiseni, keskittymiskykyni sekä vastustuskykyni ovat saaneet tarvittua boostia.

DSC_0776

 
Yksi ehdottomista suosikeistani on inkivääri! Voisin syödä sitä jokaisella aterialla ja koko ajan. Rakastan sen kirpeyttä, tuoksua ja makua – raakanakin saatan napsasta palasia. Olen aina tiennyt sen olemassaolosta, mutta vasta alkuvuodesta ystäväni ostettua minulle tummasuklaainkiväärejä löysin sen pariin. Menetin sydämeni siltä istumalta ja sen jälkeen olenkin kokeillut kaikkia inkiväärituotteita, jotka olen löytänyt. 

Lisään sitä aamupala-smoothieen, jolloin maku suurimmaksi osaksi katoaa. Välillä lisään iltateen mukaan palasen. Hyvän maun lisäksi inkivääristä on pelkästään positiivisia terveysvaikutuksia. Se lievittää kipuja ja hillitsee tulehduksia. Sen vaikutusten uskotaan myös helpottavan astmasta ja allergioista kärsiviä, sillä se irrottaa keuhkoista limaa. Inkivääri-pala maksaa vajaan euron ja säilyy jääkaapissa melko pitkään, joten ei tarvitse pelätä että se menisi huonoksi. 

DSC_0784

Toinen itselleni uusi tuttavuus löytyi kihlattuni tuliaispussista Suklaafestivaaleilta. Kyseessä oli Puhdistamon Instant-pakuri, joka muuten voitti Vuoden 2013 Superruoka-palkinnon. Olemme festivaaleilta asti sekoittaneet sitä aamukahviin ja uskon sen hyvään vaikutukseen terveyteni ylläpitämisessä. Pakuri parantaa immuunipuolustusta, jaksamista sekä kuntoa. Todellinen suomalainen superfoodi! 

DSC_0790

Pirteätä tiistaita!

xxo,
Janina

 

8 ajatusta artikkelista “Vastustuskyvylle boostia

 1. Peppi sanoo:

  Heips!

  Sulla on aivan mahtava blogi, saan joka kerta ihan hirveesti motivaatiota kun luen sun tekstejä :) Oon reilusti ylipainoinen ja oon aina taistellut painoni kanssa, mut nyt vihdoinki alkaa näyttää siltä että taistelu tuottaa tuloksia. Ajattelin kysästä sulta että olisko sulla jotain vinkkejä miten mun kannattais alkaa tutustumaan superfoodeihin ja miten saisin niistä parhaan hyödyn irti? :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Peppi!
   Ihana kuulla, että saat teksteistä juuri sitä mitä yritänkin jakaa. :)
   Taistelu kannattaa, se on todellakin sen arvoista. Muista antaa itsellesi aikaa, elämänmuutos ottaa aikaa, mutta puskemalla läpi kaikkien harmaidenkin kallioiden seisot varmasti voittajana lopussa.
   Olen itsekin vasta pikkuhiljaa alkanut käyttämään superfoodeja, joten en ole varmasti parhain antamaan vinkkejä. Mutta suosittelen kokeilemaan yhtä kerrallaan, niin pystyt erottamaan miten ne vaikuttavat sinuun. :) Itse olen ottanut pakurin lisäksi macan ja ashwagandhan käytön pikkuhiljaa mukaan. :) Voisin tästä tehdä myös postausta, katsotaan mitä saan aikaan! :)

   Tykkää

 2. Tiia sanoo:

  Tarkoitit varmaan 100mikrogrammaa? Sekin on kyllä ihan liikaa eli puhuitkohan 10 mikrogrammasta? http://www.d-vitamiini.fi/saantisuositukset/ tossa vielä suostuksia..

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Tiia!
   Hyvä korjaus, mikrogrammoista oon puhunut kyllä – korjasin tuonne. Kiitos.
   Määrä on kyllä oikea, 100µg päivässä. Saantisuositukset ovat muuttuneet, linkkaamasi sivuston suosistukset ovat muutaman vuoden takaa (2010 & 2011). Esimerkiksi tästä linkistä löytyy ajatuksia herättäviä faktoja saantisuosituksista. Itse uskon korkeampiin saantisuosituksiin, koska tunnen että silloin kroppani myös toimii ja sen syömisestä on jotain hyötyä. Jokaiselle toimii eri määrät, mutta minun mielestäni liian moni pelkää suurempia määriä. Itselleen pitää löytää toimivat määrät kuulostellen vointia.

   Tykkää

 3. Petra sanoo:

  Oon sen verran sairastellut koko syksyn ajan, että mulla on myös samat keinot käytössä :D Tosin hedelmistä tulee välillä lipsuttua… Pakuria vedän teen muodossa ja vaikken teestä muuten välitä niin tuoreen inkiväären kanssa maistuu :) Flunssaikaan toi tuore inkivääri parantaa kyllä oloa! Perinteiset keinot vaan kunniaan ja buranat kaappiin… ;)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Buranat pysyy kaapissa meillä myös, siitä on tullut sopimaton sääntö! Tee pehmentää inkiväärin jotenkin todella mukavasti, itse tosin rakastan sitä missä muodossa tahansa. Sushin aikana tarjotaan yleensä myös inkivääriä, joka puhdistaa makupalettia – mä vedän sitäkin muuten vaan! :D

   Tykkää

 4. Siiri sanoo:

  Hei apua multa on mennyt sun kaikki viime aikaiset postaukset ohi kun ne ei oo päivittyny blogilistalle – koska tyhmänä oon unohtanu että bloginosoite on muuttunut…..:-( Höh ! No nyt oli ainakin lukemista :p

  Ps. Inkivääri on musta ihan kaameen makusta, ja olin ihan hätääkärsimässä kun olin alkuviikon flunssassa ja ystävät käski raastamaan sitä teen joukkoon – siellä sitä sitten lillu teen joukossa ja takellellen narskuttelin sen kurkusta alas :-D Mutta kyllä autto,eilen pääsin meinaan jo takas salille ja flunssasta on enää jäljellä niistämisestä kuivunut nenä :p

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Voi Siiri! Ihana kun sanoit tuosta Blogilistasta, unohdin sen päivittää ihan täysin – tehty! Kerrothan että alkaa toimimaan! :) Välillä sitä joutuu tekemään terveytensä eteen jotain tuollasia, mutta onneksi yksi kerta riitti – se on tooosi tehokas apu! ;) Hyvä, että oot terveenä ! <3

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: