PETTÄMÄTÖN SÄMPYLÄRESEPTI

Mitä leipomiseen tulee, olen peukalo keskellä kämmentä. Tämän reseptin kanssa en minäkään voinut mennä vikaan. En vaikka jokaisesta kolmesta taikinasta tuli hieman erilainen.

En ole nainen, joka viihtyy keittiössä. Pidän kyllä kokkaamisesta ja kokeiluista yhdessä ihmisten kanssa, jotka osaavat ja ymmärtävät teoriaa tekemisen takana. Mikä sopii minkäkin kanssa, mitä tehdä jos keitto on liian lirua tai jos taikina ei asetu. (Asettuuko se edes?) Mä en osaa, enkä ymmärrä. En tosin ole jaksanut edes yrittää, sillä se ei ole ollut aikaisemmin kiinnostuksen kohteeni – pikku hiljaa olen tosin alkanut viihtymään keittiössä.

rapeakuoriset sämpylät, helpot sämpylät, sämpyläohje, tuorehiiva, sämpyläresepti, aamupala, mitä tarjoilla brunssilla, viikonloppubrunssi, Janina Michaela, bloggaaja, lifestyle-blogi, Sikke Sumari

Kun ensi kerran maistoin näitä sämpylöitä ystäväni yllätys-baby showereilla halusin monen muun tavoin kuulla reseptin. Näin rapeakuoriset ja maukkaat sämpylät vaativat varmasti rakkautta, lämpöä ja vaivannäköä! Totuus olikin toinen; rakkautta ja lämpöä, mutta vain muutamia minuutteja. Olin myyty, kuten jokainen muukin paikalla olija.

Nämä sämpylät ovat rehellisiä sämpylöitä. Tämä resepti tulee pysymään suvussamme pitkään, jos minulta kysytään. Tälläisestä leipomisesta minä pidän; valmista alle tunnissa!

Mennään sitten itse reseptiin:

Rehelliset sämpylät by Sikke Sumari (noin 12-15 sämpylää)

7,5 dl vettä (lämpötilalla ei väliä)
25 g tuorehiivaa (puolet yhdestä paketista)
1 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
2 dl spelttijauhoja
n. 8-10 dl vehnäjauhoja

Ensimmäiseksi: unohda kaikki mitä tiedät sämpylöiden leipomisesta. Älä anna muutosten vaivata ajatuksiasi, sillä sinun ei tarvitse vaivata tätä taikinaakaan.

rapeakuoriset sämpylät, helpot sämpylät, sämpyläohje, tuorehiiva, sämpyläresepti, aamupala, mitä tarjoilla brunssilla, viikonloppubrunssi, Janina Michaela, bloggaaja, lifestyle-blogi, Sikke Sumari

Mittaa tarvittava vesimäärä oikeasti isoon kulhoon. Veden lämpötilalla ei ole väliä – usko minua sekä Sikkeä, joka reseptin on kehitellyt. Liuota tuorehiiva veteen ja lisää suola. Sokerin tai muun makeutuksen puuttuminen on oikein, se ei ole unohtunut ohjeista. Kun hiiva on lionnut veteen, jauhot samassa järjestyksessä kuin ne ovat yläpuolella. Ensin ruis- ja spelttijauhot, joiden jälkeen aloitat lisäämään vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Esimerkiksi jokaisessa kolmessa mun tekemässä satsissa oli eri määrä vehnäjauhoja – älä kysy miksi, en osaa vastata muuta kuin intuiitio sanoi niin. 

Sekoita rauhallisesti puulusikalla, jauhoja pikkuhiljaa lisäten. Kun taikina alkaa olemaan tahmeaa kuin sulanut vaahtokarkki, tiedät sen olevan valmista. Taikinaa ei kuulu vaivata. Peitä kulho ensin leivinpaperilla ja sitten keittiöpyyhkeellä. ”Miksi leivinpaperilla” saatat miettiä, kuten minäkin tein. Koska taikinan kohotessa, se jää tiukasti pyyhkeeseen kiinni. Ai miksi tiedän? Koska mulle kävi niin.

rapeakuoriset sämpylät, helpot sämpylät, sämpyläohje, tuorehiiva, sämpyläresepti, aamupala, mitä tarjoilla brunssilla, viikonloppubrunssi, Janina Michaela, bloggaaja, lifestyle-blogi, Sikke Sumari

Seuraavaksi laita taikina jääkaappiin yön yli (tai vähintään kuudeksi/seitsemäksi tunniksi). Taikina käy ja kohoaa omassa rauhassaan, joten sitä ei tarvitse erikseen kohotella. Jääkaapissa olon jälkeen se on valmis uuniin. Lämmitä uuni 220 asteeseen ja laita pelti valmiiksi. Ota kulho jääkaapista ja ruokalusikan avulla annostele sämpyläosuudet pellille. Noin 12 sopii yhdelle pellille samaan aikaan sillä omassa tapauksessani ne ainakin kohosivat. 35 minuuttia uunissa ja valmiit!

En eläissäni ole leiponut näin helposti, näin hyvää. Tein kolme kulhollista taikinaa valmiiksi perjantai-iltana ja kun lauantai-aamuna heräsin laitoin ensitöikseni uunin päälle. Viisi pellillistä myöhemmin olin saanut kasattua sämpylät isoon kulhoon ja tarjoilujen sekaan. Valmistujaisten loppupuolella kulho oli tyhjä – se varmasti itsekseen riittää vakuuttamaan teidät niiden herkullisuudesta. ;)

Parasta taikinassa on se, että sitä ei tarvitse käyttää kerrallaan. Perjantai-iltana tehdystä taikinasta voi paistaa vaikka molempina viikonlopun aamuina tuoreet sämpylät aamupalaksi. Mikä sen parempaa.

Onko teillä suositella muita näin helppoja reseptejä? Mä laitan jokaisen niistä testiin! 

xxo,
Janina

JÄTÄ KOMMENTTI

Avainsanat: , , , , ,

2 ajatusta artikkelista “PETTÄMÄTÖN SÄMPYLÄRESEPTI

  1. Kati sanoo:

    Kiitti muru! Kokeillaan naita heti koululounas sampyloiksi. :o)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: