Toivepostaus: elämäntapamuutoksen aloitus osa I

Tiedättekö mikä on mahtavinta tätä blogia kirjoittaessa? Innostaa muita! Aloitin blogin helpottamaan sairaslomani lusimista. Päivät pitkät istun suurimmaksi osaksi yksin kotona, joten on ihanaa että on oma projekti johon palata ja panostaa. Blogista on nopeasti tullut kuin oma lapsi, todella rakas.
Parhainta on saada lukijoilta kiitteleviä kommentteja, jotka kertovat kunkin saaneen hymyn huulilleen, menetetyn motivaation takaisin tai laiskana nousseen sohvalta kuitenkin sille harkitulle lenkille. Näin kai se lumivyörykin kasvaa, kokoajan vauhti kovenee ja lukijamäärät suurenee. Kiitos siitä!

Sain uuden postaustoiveen elämäntapamuutoksen aloituksesta. Mitä asioita pitää ottaa huomioon? Mistä edes aloittaa? Mitkä ovat realistiset tavoitteet?
Hetki meni kuin palasin oman muutokseni ensi askelille ja mietin mitä siellä tapahtui. Hienoja onnistumisia, oivalluksia ja myös isojakin virheitä. Itseään ei pidä rankaista virheistä, jokainen niitä tekee ja ne ovat tärkeitä vaiheita matkalla. Täytyy vain pitää huoli että niistä oppii, ei toistella samoja virheitä.
Tässä omia vinkkejäni aloituksesta. Osaa noudatan vieläkin, sillä punainen lanka on löydetty ja todettu toimivaksi.

Hirveästi on neuvoja ja sanottavaa omasta kokemuksesta, joten ajattelin jakaa tämän hieman siedettävimpiin osiin. Kolme osaa, joista ensimmäinen tässä!

1) RUOKAVALIO, kaiken alku ja juuri.
Jokainen on varmasti joskus kuullut toteamuksen ”abs are made in the kitchen” enkä lähtisi sitä kyseenalaistamaan. Mikä sitten on ruokavalion uudistamisessa kaikista tärkeintä? Annoskoot! Tottakai on hyvä, että ruokavalioremontti tapahtuu, mutta senkin voi vetää yli. Itsellekin kävi ajatusvirhe ”tää on terveellistä, tätä voi syödä just nin paljon ku haluaa ja tietty vähän päälle”. Harmi vaan ettei se mene noin. Kun tavoitteena on pudottaa painoa täytyy olla järkevät annoskoot hallussa, varsinkin proteiinien ja perunasta, pastasta, riisistä saatavien hiilareiden kanssa. Vihanneksia voi melkolailla syödä alkuvaiheessa vapaasti, mutta muistakaa sateenkaarin värit! Mitä monipuolisemmin syöt, sitä monipuolisemmin saat niistä hyvät vitamiinit ja muut ravintoaineet!
Nälkää ei kannata pelätä, se on tiettyyn pisteeseen asti hyvä asia. Tietää, että keho toimii ja on saanut syömismäärät kohdilleen, jos pikkunälkä tulee hieman ennen seuraavaa ruoka-aikaa.
Yksi tärkeimmistä säännöistä itselläni on syödä 3-4 tunnin välein ! Verensokeri ei kerkeä tippumaan vaan energiatasot pysyvät tasaisina koko päivän aikana. Herkkuhimot pysyvät kurissa ja mieli virkeänä.
Jos epäröit annoskooista, voit käyttä mun taktiikkaa. Käytän dieetillä ollessani aina keittiövaakaa, kuten moni muukin. Käytän sitä välillä myös muistuttamaan itseäni ruuanmäärästä. Olenkin oppinut sen avulla silmämääräisesti katsomaan kuinka paljon syön. Helpottavaa! Täältä löydät vaa’an, jota itse käytän.

Tästä hyvät neuvot hyödyntäen käsiä, jotka yllättäen kulkevat mukana aina! :)
1 cup = 2,35 dl, 1 ounce = 28 g, 3 ounces = 85 g
Miten tuotteista sitten tietää ovatko ne hyviä vai ei? Aluksi on helpointa vain tarkkailla sokerin ja suolan määriä tuotteissa. Niitä on yllättävän monessa tuotteessa käytetty salakavalastikkin. 
Muistakaa juoda vettä ! Sen perään ei voi koskaan liikaa kuuluttaa. Aivot ovat suurimmaksi osaksi vettä, lihasten ympärillä on vettä.. suurin osa meistä on vettä! Eli VETTÄ, VETTÄ, VETTÄ! Tähän olen itsekkin opetellut, juomaan riittävästi. Olen aina juonut paljon vettä, mutta en niin paljon kuin olisi pitänyt. Hyvänä kikkana on laittaa aamusta 1,5 litran pullo jääkaappiin ja pitää huolta, että se on juotu ennenkuin menet nukkumaan. Päivän aikana töissä tai keskustassa on helppoa kantaa vesipulloa laukussa. Tähän ei löydy tekosyitä miksi ei pystyisi riittävästi juomaan! 
Ruokavalioremontti on hankalampi kuin liikunnan aloitus. Se vaatii panostusta ja tarkkailua. Kärsivällisyyttä ja paljon itsekuria. Kun syöt 85% kunnolla, voit herkutella surematta 15%. 
Toivottavasti omista neuvoistani on apua, kysykää jos asiat jäivät epäselviksi. :)
”Raisin cookie, it’s mostly raisin, right? Yeah, it’s like a salad!”
– Josh, (Life As We Know It-leffasta)

Kuvat täältä.

xxo,
J

2 ajatusta artikkelista “Toivepostaus: elämäntapamuutoksen aloitus osa I

  1. Katey Slater sanoo:

    Tää oli tosi kiva postaus, hyviä nuo vertaukset miten paljon mitäkin, tosi selkeät! Pakko lisätä tähän, että jos harrastaa päivän aikana paljon jotain cardion tapaista (syke nousee, esim. spinnig, tanssi, aerobic, zumba yms.) niin kannattaa juoda reilusti 2/2,5l sitä vettä. Ite juon vähintään sen 2l päivässä ja cardio päivinä pyrin siihen 2,5 ihan varmuuden vuoks. : )

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: