Dieetti – miksi se epäonnistuu?

Olen lyhyen elämäni aikana kerennyt kokeilemaan jos jonkinnäköistä ”dieettiä”. Fifarmin kuuden viikon Superdieettiä lukuunottamatta en kuitenkaan aikaisemmin ole seurannut ruokaohjelmaa. Olen omasta päästäni keksinyt asioita ja ohjeita, jotka olisivat ”terveellisiä”. Syömättä oleminen oli varmasti yksi lemppareistani nuorempana. Muistan syöneeni näkkileipää kurkulla – usein. Olin vaaka-addikti, kävin punnitsemassa itseni aamuin illoin ja välillä myös päivällä. Paineet mahtua muottiin olivat kovat kun pikkuveljeni harrasti jääkiekkoa sekä salibandya. Isä oli tietenkin innoissaan kaikesta ja veikin veljeäni aina treeneihin, peleihin, muihin menoihin.. Mitä ylipainoinen esikoinen sai isässään aikaan? Ei ainakaan kehuja.
Tuolloin olisi ollut hyvä, jos joku olisi herättänyt ja kertonut että lehtien kansissa sekä mainoksissa keikkuvat langan laihat naiset eivät olleet terveellisen naisen ”esikuvia”. Kuinka monet kerrat teinkään virheitä noiden vuosien aikana.

kuva

Dieetit ovat jokapäiväinen asia monelle naiselle, miehille tietysti myös. Lukaisin artikkelin, joka käsitteli kuinka naiset yleensä mokaavat dieettinsä. Siitä inspiroituneena, ajattelin jakaa muutamat isoimmat virheeni ja miten niistä pääsee yli. Toivottavasti nämä auttavat teitä, sekä itseäni tulevalla dieetilläni.

Mitä virheitä tein ja miten niitä pystyy välttämään?


1. Aamupalan syömättä jättäminen
”Aamupala on päivän tärkein ateria” ja taas ne oli oikeassa.
Nukkuessasi kehosi on ns paastotilassa. Lihaksesi lepää eikä aineenvaihdunta toimi yhtälailla kuin päivällä. Tasapainoinen aamupala herättää aineenvaihduntasi taas kunnolla käyntiin, mikä myös tarkoittaa parempaa kaloreiden kulutusta. Olet pirteämpi, lounaalla ei tule ahmittua kaikkea näkemäänsä ja energiatasot pysyvät tasaisina. Vartalo kiittää.

2. Pelottava nälkä?
Muistan ”pelänneeni” nälkää. Jos vatsa hiemankin kurni oli saatava jotain suuhunsa. Koulussa välitunti, 15 minuuttia aikaa mennä vieressä olevaan kauppaan. Nopeasti sinne, nopeasti ulos. Mitä tarttui mukaan? Suklaapatukka ja energiajuoma. Voivoi. Puihin meni.
Kun ruokavalio on kohdallaan ja syöt 3-4 tunnin välein, pienen nälän tunteminen ennen seuraavaa ateriaa on terveellistä. ”Se on vain hyvä merkki, sillä kroppasi hajottaa parhaillaan aiempia aterioitasi ja aineenvaihduntasi toimii niinkuin pitääkin.” Yksi parhaimmista asioista mitä olen oppinut on tunnistamaan tuo pieni nälkä ja juomaan vettä, jotta pärjään.

kuva

3. Överi annokset
Aamupala syömättä, nälkä vaivaa ja lounastauko edessä. Aivot huutavat ruokaa ja sitähän saadaan. Hyvä niin, mutta olkaa tarkkoja annoskokojen kanssa. Terveellistäkin ruokaa voi syödä liikaa, jonka myötä dieetti saattaa epäonnistua. Isot annokset turvottavat, väsyttävät sekä venyttävät vatsaasi.
Otetaan pienemmät lautaset käyttöön ja tarkastellaan ruuanmäärää. Anna vatsallesi noin 20 minuuttia aikaa tuntua täydeltä.

4. ”Ei mulla oo nälkä”
Söit liikaa edellisellä aterialla, joten et ole nälkäinen vielä 3-4 tunnin jälkeen.. Skippaat siis aterian. Ei hyvä!
Aineenvaihdunnan kannalta on tärkeää syödä pienempiä annoksia, hieman useammin. Energiatasot ja verensokeri pysyvät tasaisina ja jaksat paremmin.
Monet luulevat, ja itsekin luulin, että mitä vähemmän kaloreita syöt sitä parempi. Miksi paino ei sitten putoa?
Esimerkiksi minä, kehoni kuluttaa mittausten mukaan lepotilassa noin 1500 kaloria. Tarkoittaen sitä, että makaisin koko päivän tekemättä mitään. Lisäten tuohon aktiivisen elämäntapani kulutukseni nousee helposti 2500 kaloriin päivässä. Joten jos söisin alle 1500 kaloria päivässä, kehoni ei toimisi oikein.
Laitan seuraavaan päivitykseen miten voit laskea arvion päivän kulutuksestasi. :)

kuva

5. Mokaaminen
Kuinkakohan monta kertaa olen herkutellut ”karkkilakon” aikana. Todella monta. Sen jälkeen olenkin sitten vetänyt loppu viikon herkkua naamaan niin että napa paukkuu. Ei taaskaan hyvä!
Kaikki mokaavat joskus. Kaikki kompastuvat välillä. Kunhan nouset reippaana ylös ja jatkat suunnitellulla tiellä. Mokaamisen välttämiseksi on hyvä sopia huijausaterioita. Se on hyvä tapa opetella terveellistä suhdetta herkkuihin.

 6. ”Dieettiruuat”
Vähäsokerinen, vähärasvainen, vähähiilihydraattinen… Kuinka tuttuja termejä ovatkaan?
Tuttuja, mutta ei aina niin terveellisiä. Dieettiruokien ongelmana on ettei niiden jälkeen tunne itseänsä yhtä kylläiseksi kuin ”oikean ruuan” jälkeen. On siis helpompaa, halvempaa ja terveellisempää kontrolloida kunnon ruuan määrää kuin ahmia pahanmakuisia dieettiruokia.

Nuorempana halusin vartalon, jota kutsutaan ”skinny fat” eli hoikka ilman lihaksia. Myönnän, että tuollaisilla vartaloilla vaatteet näyttävät suurimmaksi osaksi hyvältä.. Mutta mitä tapahtuu bikini keleillä? Kun vierekkäin laitetaan ”skinny fat” -vartaloinen ja timmi, treenaava mimmi.. Itselleni on nykyään hyvin selvää kummalta haluan näyttää!

Tässä vaiheessa vuottani astuu kuvaan – taas – dieetti. 
Aloitan viikon päästä maanantaina uudestaan keväällä läpikäymäni Superdieetin. Treenata joudun hieman säveltäen, sillä ohjelmassa olevat treenit ovat sellaisia joita en kokonaan voi tehdä. Circuit -tyyliä tulen kyllä noudattamaan, eli sykkeet korkealla montaa liikettä. Aerobinen tulee olemaan isossa osassa aamuisin, ennen aamupalaa.

Katsotaan kuinka pärjään tälläkertaa! Viimeksi tippui n. 6 kiloa! Toisaalta niistä takas tuli suurin osa, kiitos vain kesäloman ja puuttuvan itsekurin. Siitä oppineena, parempaa päin! :)

kuva

xxo,
J

2 ajatusta artikkelista “Dieetti – miksi se epäonnistuu?

 1. Hanna sanoo:

  Ihan loistava postaus! :) Tunnistin itseni jokaisesta kohdasta. Onneksi virheistä oppii ja oikeastaan hyvä, että kömmähdyksiä tulee aina välillä! Itsellä se on ainakin vain avartanut ajatusta siitä, että uudenlainen ruokavalio ei ole vain dietti, vaan elämäntapa.

  Tykkää

  • msbottom sanoo:

   Hyvä kommentti, ei oikeastaan mitään lisättävää! Elämäntapa, kyllä. Ihanaa. :) Välillä vaan pitää hieman kiristellä, jotta tavoitteisiin päästään! :)Niin ja kiitos!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: