Miksi paino ei putoa?

Sain eilen rakkaalta ystävältäni avunhuudon elämäntapamuutokseen. Treeniä on 3-5 kertaa viikossa ja ruokavalio on muuttunut terveellisemmäksi. Paino ei laskekkaan, vaan pysyy samana ellei jopa nouse. Mikä on vikana? Itsekin samassa tilanteessa olleena voin vain muistella sitä paniikkia kun hommat ei luistanutkaan niinkuin piti. Tässä omia vinkkejäni miten junnaavasta tilanteesta pääsee taas raiteille.

Annoskoot
Tässä muistan ainakin itse menneeni vikaan. Terveellistäkin ruokaa voi syödä liikaa. Vasta tämän vuoden puolella olen oikeasti ymmärtänyt minkä verran syödä, välillä tosin herkuttelen ja syön hieman enemmän kun on vaan niin hyvää! :) Keittiövaaka opetti itselleni oikeita määriä, mutta oppikeinoja on monia.
Täältä löydät aikaisemman kirjoitukseni ruokavaliosta sekä kaksi kuvaa, joissa esimerkkejä annoskooista. 
Nukkumatti on ystävä!
Vähintään 7 tunnin yöunet ovat must. Itselleni riittää 7-8 tuntia, jos nukun pitempään tunnen itseni pökkyräiseksi – liikaa nukkuneeksi. ”Laihduttaminen univajeen aikana syö lihasmassaa, sillä sen määrä vähenee jopa puolet nopeammin huonosti nukkujilla laihduttajilla.” lukee Fit-lehden artikkelissa. Itse olen tämänkin oppinut kantapään kautta, ylikunto iski puuntakaa kun nukkuminen ja lepo jäivät olemattomiksi.
Täältä löydät omat ylikunto-kokemukseni. 
Sain ystävältäni tänään juuri tänne sopivan kuvan! :)
Säästöliekillä
Pitkään laihduttaneen ongelmana saattaa olla säästöliekki. Jos pysyt monet kuukaudet alhaisilla kalorimäärillä, voi elimistösi huomata ettei saakkaan esimerkiksi tarpeeksi hiilareita jolloin se pitää kiinni niistä vähäisistäkin mitä saa. Säästöliekki ei poistu yhden päivän herkuttelulla, vaan tasaisella muutaman viikon ruokamäärän nostolla. Paino saattaa hieman nousta, nestettä kertyä, mutta kun taas lähdet tiputtamaan kaloreita ja ruokamääriä niin painokin lähtee liikkumaan. Ammattilaisten suunnittelemat ruokavaliot ovat tietysti erikseen, niihin en viittaa.
Stressi
Hyvä vai huono? Treenatessahan stressi on hyväksi, se saa rasvasolut liikkeelle. Toisaalta pitkään jatkunut stressi, ainakin itselläni, haittaa ruokailua, treenejä sekä henkistä hyvinvointia.
Nykypäivänä moni stressaa työmääristä, taloudesta, treeneistä, painosta, kiireydestä.. Elämä on hirveän hektistä. Uskaltaisin väittää työn olevan silti ykkösenä stressinaiheuttajista, onhan se sidonnainen taloudelliseen tilanteeseen. Itselleni se aiheutti aikaisemmin hirveitä päänsärkyjä ja kiukkukohtauksia. Painoin töitä 6 päivää viikossa, välillä viisikymmentäkin tuntia viikossa. Olin väsynyt, negatiivinen ja muutenkin inhottavalla päällä. Opettelin sanomaan ei. Vähensin hieman tuntejani, kaksi vapaapäivää viikossa olivat must. Kiire myös verottaa ateriavälejä, mikä taas on yhteydessä painonpudotukseen.Aikataulutus
Kaverini kirjoitti tästä blogissaan, täällä. Emmi voitti tänä vuonna Fitnessmalli -kilpailun ja siitä lähtien elämä on tosissaan ollut paikasta A paikkaan B juoksemista. Päivät toimivat kunhan ne ovat suunniteltu ja aikataulutettu kunnolla. Itse teen samaa. Aamusalin palautusjuomasta lähtien lasken aamuisin päivän ruokailurytmini. Esimerkiksi jos kello näyttää ruoka-aikaa, enkä töissä pääse tauolle syön protskupatukan vessassakäynnin yhteydessä. 
Kaikille toimivat eri aikataulut, löydä omasi! ;)

Nämä ovat omia neuvojani, jotka olen huomannut toimivaksi. 
Onko teillä kikka-kolmosia jaettavaksi ystävälleni ja muille lukijoille? :)

xxo,
Janina

kuvat

15 ajatusta artikkelista “Miksi paino ei putoa?

 1. Papu ja Sanna sanoo:

  ”Terveellistäkin ruokaa voi syödä liikaa. Vasta tämän vuoden puolella olen oikeasti ymmärtänyt minkä verran syödä, välillä tosin herkuttelen ja syön hieman enemmän kun on vaan niin hyvää!”Tunnistan tosta niin itseni! :D Paljon protskua vaan ja monipuolista liikuntaa nii eiköhän ala paino putoon. Tsemppiä!:) -papuhttp://beachbodies2013.blogspot.fi/

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Eiköhän me saada ystävän kuviot selvitettyä, omat on onneksi kunnossa niin pystyy jeesaamaankin . :) Tsemppiä teille, oon vähän samassa junassa. Ensimmäistä kertaa oikeasti timmiin ! :)

   Tykkää

 2. aroon sanoo:

  Keittiövakaa on kyllä ihan hyvä juttu :) Näkee oikeasti mikä määrä esim on 100g lihaa ja mikä himpun enempi……Tuli mieleen kysyä, että voisitko tehdä yhteenvetoa sun dieetistä? Mitä muutoksia se aiheutti niin henkisesti kun fyysisesti, mitä sulle jäi ns. käteen siitä? :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Juurikin tuo! Mä taisin aikaisemmin syödä kaksin verroin lihaa aina ruualla.. Luulo ei tosissaan ole tiedon värtti! :D onneksi siitä on jo reippaasti aikaa..Juu! Pistetään tulemaan postausta! Hyvä idea :)

   Tykkää

 3. Marika sanoo:

  Oi… Liian vähän unta (5-6h yö) ja mahdollisesti turhan isot annoskoot, niistä tunnistan ehdottomasti itseni! Keittiövaa’an voisi ottaa käyttöön monta vuotta turhaan seisseenä… Mutta ehdottomasti hyödyllisiä vinkkejä, joita ei edes tule aina ajatelleeksi…:)

  Tykkää

 4. Johki sanoo:

  Mä söin aikaisemmin n. 1500-1700 kcal pvä – tosin liikunta ei ollut näin rankkaa mutta 4-5x viikossa silti. Kaikki muut kondiksessa, unen jne merkitys on ollut tiedossa pitkään ja en edes muista koska olen valvonut (ilman erityistä syytä, esim. juhlat), menen aina ajoissa nukkumaan. Ruokavalio viilattiin pilkulleen (joitain muutoksia) ja suurimmat muutokset raskas kuntosalitreeni sekä LISÄÄ ruokaa. Näillä metodeilla oma hoikistuminen lähti käyntiin, en puhu kilojen menettämisestä koska niitä on itse asiassa tullut lisää ;) Millä ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin sentit lähtee. Minusta esim. 1700 ei ole paha/liian vähän kun puhutaan laihduttamisesta (ei-lihaksia-kasvattavalle) kun aina sanotaan että syö vähemmän kuin kulutat, esim. -500 kcal pvä. Mutta kyllä minulle niiden viimeisten kilojen karistaminen oli oikeasti salatiedettä (kaikkea yritin) mutta mitään ei enää tapahtunut. Onneksi sain idean hakea apua ammattilaiselta, kunpa vain olisin älynnyt aikaisemmin. Nimittäin tosi kauan tuskailleena oma muutokseni sitten tapahtui oikeastaan vajaassa 2 kuukaudessa, sinne lähti keskivartalomakkarat että viuhahti!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Mut herätti slkuvuodesta kaverini joka on PT. En ollut aikaisemmin edes ajatellut että elimistö kuluttaa levossakin tietyn verran ja jos syö hirveän vähän ei kroppa jaks välttämättä toimia saati kasvattaa lihasta! :D lisättiin ruokaa ja jep. Sieltä se voiman nousu alko. Niinkuin kaikki muukin toiminto, kroppa tarvitsee polttoainetta!

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Tietysti siis tiesin että levossa on kulutusta, mutta että yli 1200 kaloria ainakin. Se oli uutta. :)

   Tykkää

 5. Anonymous sanoo:

  Mitä protskupatukoita syöt? :)

  Tykkää

 6. Tahra sanoo:

  Suurin osahan energiankulutuksesta on ihan perusaineenvaihdunnan aiheuttamaa kulutusta. Paitsi jos osallistuu Ranskan ympäriajoon. Säästöliekki ei mahda kyllä mitään painon putoamiselle jos syö ihan kunnolla liian vähän (mitä en suosittele kenellekään). Ensimmäiseksi ei ehkä ihan joka laihduttajan kannata syyttää säästöliekkiä. Tänne kirjoitin oman kantani säästöliekkiin jossain vaiheessa http://jaksaako.blogspot.fi/2012/10/henkilokohtainen-saastoliekkimielipitee.htmlEn oikein tiedä allekirjoitanko tuota enää välttämättä, kaikilta osin.Osui nimittäin omaan nilkkaan. Viimeviikko (keskimäärin jotain 1200 kcal/pvä) aiheutti kilon painonnousun :D Ja kesällä parin viikon mässäyskauden aikana laihduin 2 kiloa… Että niin se menee. Ei esim. se laskennallinen -7000 kcal välttämättä ole kilon painonpudotus. Aina. Kaikilla. Heti.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Totta, kaikki ovat erilaisia. Tietenkään ei ensimmäisenä pidä säästöliekkiä syyttää, se ei ollut tarkoituksenakaan. ”pitkään laihduttajilla” se saattaa oikeastikkin olla kyseessä. Ainoastaan kokeilemalla ja ammattilainen pystyy varmistamaan nää. Omia neuvojani vain, olen säästöliekillä itse ollut eikä se ole kivaa.

   Tykkää

 7. Minttu sanoo:

  Moi Janni! Halusin tulla kommentoimaan, että oon ylpeä susta. Kuinka paljon ootkaan joutunut ottaa ittees niskasta kiinni. Helppoa ei varmasti oo ollut. Tsemppii myös jatkolle! :)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: