Myskikurpitsa – sunnuntain heräteostos

Kävimme päivällä ruokakaupassa ja pyörimme hedelmä-vihannes osastolla kiireettä. Silmiini osui myskikurpitsa, jonka itse tunnen paremmin butternut squash -nimellä. Tuo itselleni erikoinen hedelmä on ollut niin monesti suosituslistalla, rakkaimmassa fitness-lehdessäni, Oxygenissa, että päätimme kokeilla. Nappasimme kaikista parhaimmassa kunnossa olevan, kilohinta hieman alle 3€ eli ei paljoa.

En koskaan aikaisemmin ole käyttänyt tai kokkannut sitä, vaikka Yhdysvalloissakin se on yksi suosituimmista terveellisten ravintoarvojensa takia. Butternut kurpitsassa on runsaasti A-, E- & C-vitamiinia, magneesiumia, kuituja sekä kaliumia. Sen hiilaripitoisuuskin on todella alhainen 11,7g/100g. 
Butternut on hyvin suosittua myös esimerkiksi Etelä-Afrikassa, missä siitä yleisemmin valmistetaan keittoa tai grillataan kokonaisena. Keitto toimii hyvänä alkupalana tai puolikas kurpitsa ruuan lisukkeena. 
Kurpitsa on helppo valmistaa. Teimme sen tälläkertaa uunissa, muiden vihannesten seassa koska emme olleet varmoja sen mausta. Sopi todella hyvin, teemme varmasti uudelleen! :)
Hölmönä leikkasin kurpitsan ensin puoliksi ja vasta sitten kuorin sen. Kannattaa siis ensin kuoria ja sitten vasta halkaista. Se on raakana aika kova, joten olkaa veitsien kanssa varovaisia. Halkaistuanne kaapikaa lusikalla tai käsin siemenkodat pois. Me kuutioimme sen pieneksi ja keitimme lantun kanssa hieman pehmeämmäksi, jotta se valmistuisi muiden vihannesten kanssa samaan aikaan. 
Uuni 245 asteessa ja noin 45 minuuttia.  

Siemeniä poistaessani muistin kuinka nuorempana olin naapurimme luona kylässä ja kokkailimme kunnon kurpitsaa. En muista mitä kaikkea teimme, mutta siemenet paahdoimme ja söimme. Ne olivat herkkua. Joten, päähänpistosta pistin siemet sivuun. Huuhtelin niitä hieman ja laitoin talouspaperille kuivumaan. Kuumensin paistinpannun ja hieman öljyä. Siemet siihen ja hyppysellinen suolaa perään. Kääntele ja anna paistua. Muutama minuutti pannulla ja avot. NAM! :) Muutaman söin ja loput laitoin tekemämme salaatin sekaan. Nämä voisivat olla myös hyvä snack esimerkiksi elokuviin tai matkalle. 
Siemenet sisältävät 12grammaa proteiinia 100grammaa kohden – hyvä! 

Olipas kerrankin erittäin hyvä ”heräteostos”. Kurpitsasta saa todella rahalle vastinetta, jos käyttää myös siemenet. ;) Makukin oli hyvä ja ihanan pehmeä, hieman bataattimainen rakenne.
Onko butternut/myskikurpitsa teille tuttu?
Hyvää yötä!
xxo,
Janina

6 ajatusta artikkelista “Myskikurpitsa – sunnuntain heräteostos

 1. Anonymous sanoo:

  Kaapassa oon aina ihhaillu, sentakia alon täältä netistä kuikkiin löytyskö siitä mittä valaisevvaa tietuva, lähinnä se HILARIPITTOISUUS kiinnosti.. aika palijo näkkyy olevan… ei taija meikämanne palijo uskaltaa syyä.. yhellä kertaa… viikonmittaan kumminni.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!Kiva kuulla, että löysit hakemasi tiedot. Hiilareita tietenkin yhdelle istumalle olisi liikaa, mutta tuokin laitettiin uuniin muiden vihannesten kanssa, josta riitti pitemmäksi aikaa. :)

   Tykkää

 2. nasba sanoo:

  Mä oon ostanut nyt syksyn aikana muutamaan otteeseen tuota. Tänään viimeksi laitoin just uunissa vihannesten joukossa. Mä tykkään siitä kovasti, on parempaa mun mielestä kuin bataatti. :) Missään kohtaa en ole arvoja katsonut, joten oli kiva saada nuokin tietoon. Kiitos.

  Tykkää

 3. telvo sanoo:

  Hurjan kuuma lämpötila ja pitkä paistoaika sun ohjeessa. Mulla tämä herkullinen lisäke pehmenee ja valmistuu uunipellille paloiteltuna ilman esikeittämistä 200 asteessa noin puolessa tunnissa. Mukana oliiviöljyä, himalajansuolaa ja timjamia.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!

   Kiitos vinkistä, en muista enää mistä idea tuohon lämpötilaan lähti. Meillä oli iso pellillinen juureksia, ehkä siitä.
   Kuulostaa hyvältä setiltä omasi. :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: