Kirpsakka granaattiomena

Granaattiomena, yksi maailman vanhimmista superfoodeista, löysi tiensä ensimmäistä kertaa meidän keittiöön muutama päivä sitten. Olin huomannut lehdestä sen olevan tarjouksessa, joten päätin napata sitä kotiinkin.

Granaattiomenien parhain sesonki on ennen ja jälkeen joulun eli juuri nyt. Herkullisen ja kypsän hedelmän merkkejä ovat kirkkaan punainen, napakka kuori sekä sen paino. Jos se tuntuu painavalta kokoonsa nähden, on kyseessä luultavammin mehukas yksilö. Granaattiomenasta syödään ihanan syvänpunaiset siemenet sekä hedelmän mehu. Ei siis kuoria eikä valkoista, hapanta ”hedelmälihaa”.

”Syö ensimmäinen granaattiomenasi kylpyhuoneessa” kehotusta ei kannata yhtään aliarvioida. Tein itse sen erheen, että halkaisin hedelmän ensiksi ja loogisesti ajateltuna, aloin lusikkaa apuna käyttäen irroittamaan siemeniä lihasta. EI HYVÄ! Nätin harmaa keittiömme oli nopeasti kuin vesirokon saanut, punaisia läiskiä täysi. Ja niin olin minäkin. Granaattiomena värjää samalla tavalla kuin punajuuri, tahrat eivät siis ole helpoimpia puhdistaa. Essua ensi kerralla päälle.
Kuorimiseen olen löytänyt muutamiakin ohjeita näin jälkikäteen ;). Ensimmäisenä neuvona kannattaa kopistella kokonaista hedelmää esimerkiksi puulusikalla, jolloin siemenet irtoavat lihasta valmiiksi ja ne ovat helppo kaapia pois. Työkaverini oli myös kuullut neuvon granaattiomenan kuorimiseen veden alla, näin malto (eli hedelmämehu) ei roisku. Seuraavalla ostokerralla tiedän paremmin.

Katsoessa listaa granaattiomenan terveysvaikutuksista ja sen sisältämistä hyvistä ravintoarvoista, en yhtään ihmettele miksi muinaiset egyptiläisetkin pitivät sitä pyhänä hedelmänä.

 • Tukee sydän- ja verisuoniterveyttä
 • Heikentää useiden bakteerien ja virusten kasvua
 • Sisältää runsaasti C-, B5-, B9 sekä K-vitamiinia.
 • Sisältää myös kaliumia, rautaa ja sinkkiä
 • Runsaskuituinen
 • Täynnä antioksidantteja (enemmän kuin mustikassa tai karpalossa)
 • Sen fenolit ja ellagiinihappo vahvistavat vastustuskykyä

B5-vitamiini on välttämätön terveelle iholle sekä hermoston toiminnalle.
B9-vitamiinia tarvitaan terveiden verisolujen luomiseen. 
K-vitamiinin puutteesta kärsivillä on suurempi riski sairastua osteoporoosiin ja saada mustelmia.
Granaattiomenamehu sisältää tuoreen hedelmän lailla erittäin paljon antioksidantteja, se on nyt itselläni ostoslistalla. Tässä tarkoitan ”luomu-mehua” eli ei niitä sokeri- ja siirappilisukkein olevia.
Itsenäisyyspäivän herkkuhetki: vaniliajäätelöä ja granaattiomenaa. Mums.
Antioksidanttirikasta granaattiomenaa on vuosisatoja pidetty oikeana aarteena hedelmien joukossa. Sanotaan, että muinaisina aikoina babylonialaiset pureskelivat granaattiomenan siemeniä ennen taistelua, uskoen niiden tekevän heistä voittamattomia.

Eiköhän jokainen nautita hieman herkullista hedelmää, joka maunsa lisäksi tekee meistä kuntosalien ja lenkkipolkujen kuningattaria sekä kuninkaita! ;)
xxo,
Janina

18 ajatusta artikkelista “Kirpsakka granaattiomena

 1. Johki sanoo:

  Nyt on näkynyt tarjouksiakin, mutta normihinta on sen verran kallista (9 euroa kilo), että ei oikein voi jokapäiväiseksi ostaa. Tuolla hinnalla kerran punnitsin yhden ja oli noin 5 euroa :( Egyptissä asuessani niitä olisi ollut halvalla tarjolla, mutta enpä päässyt oikein makuun.Itse laitan pirtelön joukkoon, sellaisenaan esim. salaatissa en tykkää. Maussa ei tavallaan mitään vikaa mutta noissa on isot ja kovat siemenet, jotka jäävät pyörimään suuhun eivätkä maistu hyvältä.Mutta jotkut tykkää.

  Tykkää

 2. Maiju sanoo:

  Täytyypä testata tätäkin. Kiitos vinkeistä ;)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kannattaa. Niinkuin ylemmässä kommentissa kerroinkin niin Cittarista ainakin löysin 2,99€ kilolta tarjouksen joka on todella halpa! :)Siemeniä voi laittaa salaatteihin, smoothien sekaan.. Mihin vaan keksiikään. :)

   Tykkää

 3. Kati Santala sanoo:

  Ma vaan veitsella vedan kuoren rikki ja sitte halkasen kasin.. ja syon sormin joka ikisen herkullisen ”rypaleen”. On kyl niin hyvaa etta. Tykkaan ite granaattiomenan tai pomegranetin vahvasta mausta. Taytyy sanoa et ihan lemppari hedelma!! Mika sun lempihedelma Janni on? :o))

  Tykkää

  • Johki sanoo:

   Mielenkiintoista, pidän granaattiomenan makua varsin mietona :) Lempihedelmistä tuli mieleen, että itselläni se on guava. Ja iso harmi, ettei sitä Suomesta saa ja vaikka saisikin niin maku voi olla eri kuin kasvumaassa (kuten mangot, Suomessa mauttomia jos näin voi sanoa). Mutta kohtapa pääsen apajille joten eikun nautiskelemaan suoraan puusta. Nam!

   Tykkää

  • Kati Santala sanoo:

   Juu varmasti eroa on missa niita syo. Australian granaattiomenat on tosi maukkaita, vahan kun mehutiivistetta soisi.. sillee hyvassa mielessa. Njam.

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kati, mäkin tykkään! Voi että kun päästäisiinkin nauttimaan Australian sadosta, namnam! Ens reissulla keksitytään siis lenkkeilyyn ja näihin tuoreisiin herkkuihin siiderin lipittämisen sijaan. Huh. :D Mun lempihedelmä – apua! Niin monia hyviä. :) Bansku taitaa olla treenien puolesta ykkönen aina, muuten tätä pitääkin miettiä. Johki, guavaa pitää kyllä päästä maistamaan fresshinä juurikin niiltä apajilta. :) Saako udella mihin päin lähdet?

   Tykkää

  • Johki sanoo:

   Kairon kautta Luxoriin, siellä kummassakin kaupungissa on tullut parisen vuotta aikanaan asusteltua ja reissattua :)

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kuulostaa ihanalta! :) Varsinkin jos ns pääsee palaamaan kotiseuduilleen. WAU! Pidä kiva reissu, turvallisesti sitten!

   Tykkää

 4. Veera sanoo:

  Sait juuri yhden uuden lukijan! :)

  Tykkää

 5. Elisa sanoo:

  Hyvä myyntipuhe! Taidanpa heti huomenna painella ostamaan ensimmäiset granaattiomenani :)

  Tykkää

 6. Mona sanoo:

  Ihana, kun uskalsit ottaa puheeksi nuo tiukat kriteerit, joita sinkkunaiset usein tuppaavat asettamaan, tiukkoja sellaisia ja nimenomaan sellaisia joista ei sitten jousteta millään, sillä kenenkäänhän ei tulisi tyytyä?
  SAMAA MIELTÄ, arvostan jokaista lähipiirini sinkkuna elävää upeaa naista, ja toivon heille tasoistaan seuraa joka kohtelee heitä ansaitsemallaan tavalla ja on juuri niin täydellinen match heille kuin saattaa, mutten silti voi ottaa kovin tosissani noita aivan naurettavan pikkumaisia kriteereitä, jotka olemassaolollaan jyräävät alleeen sen kaiken muun! Sen mielestäni oleellisen..
  Samat mammat, jotka silmä kovana tarkkailevat vaatimuksiensa täyttymisiä pitävät itse kynsin hampain kiinni siitä, mitä he ovat, antamatta piiruakaan periksi, tulematta vastaan ja kehittämään itseään lainkaan, varsinkaan ”kenenkään muun takia” tai koska kyllä tuolla jossain on joku jolle kelpaavat juuri sellaisina. Totta, aivan varmasti on, mutta nämä sinkkumimmit ovat tuntuneet unohtaneen sen, miten paljon kompromisseja ja luonteenkehitystä siinä unelmien parisuhteessa eläminen vaatiikaan! Yksikään vuosisadan rakkaustarina ei kestä vuosikausia ilman molempien osapuolien itsensä tutkiskelua ja päivittymistä aina parempaan versioon itsestään, jolloin viimeistään näiden rotuvalioiden on höllättävä ja ”muututtava toisen takia” .
  Itse, vaikka suloisena ja kauniina itseäni pidänkin, tiedän, etten ole mieheni unelmanainen,( ainakaan sellainen jonkalainen unelma nainen ennen tapaamistamme oli ;) ) mutta koen olevani hänelle paras mahdollinen kumppani ja juuri tästä syystä olen enemmän kuin iloinen siitä, että mieheni vuosia sitten ”antoi mahdollisuuden” poiketa vähän laatuvaatimuksista, ja yhtään itseäni korostamatta koen antaneeni hänelle vastinetta ”koko rahan edestä”:D (Nyt ehkä vähän hassu paikka käyttää ko.sanontaa, mutta ymmärrät varmasti mitä haen takaa)

  Hu, kommenttini hieman eskaloitui, kasvoi venyi ja paukkui, mutta nyt löytyi sitten niin mielenkiintoinen keskustelunaihe, josta jutskaisin mielelläni pidempäänkin :D
  Hieno avaus siis, kiitos tästä!

  Tykkää

  • Mona sanoo:

   Eeeeei jumalauta…. Tämä kommentti oli sitten suunnattu Tinder-postaukseesi ! :D HAHAHA, mikä kämmi!
   Mutta tällaista sattuu kun operoi monta välilehteä levällään ;)

   Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Mona!

   Ensinnäkin anteeksi, että oot joutunut odottamaan vastausta. Toisekseen, oot asian ytimessä!

   Vaatimuksia ja toiveita toki saa olla, jostainhan on lähdettävä liikkeelle. Mutta se, kuinka tiukasti niistä pidetään kiinni ja annetaan niiden oikeasti varteenotettavien miesten kävelevän vain ohi, on sääli. Eihän siinä kukaan muu tietenkään kärsi kuin vaatimuksien laatija itse. En ole kuullut yhdestäkään sellaisesta suhteesta, johon kumpikaan osapuoli olisi tullut täydellisenä. Miehenikin kiteytti sen hyvin, rakkaus on sitä, että haluaa tukea toista olemaan paras versio itsestään. Silloin vastaan tulee pakostikin kasvukuoppia. Meillä oli tänä kesänä vähän suurempiakin kasvukuoppia, onneksemme löysimme meille oikean tavan luovia niiden kanssa ja olemme nyt paljon vahvempia – yhdessä!

   Työkaverini on monesti todennut, että terve itsekehu on hyvästä, joten mun puolesta saat korostaa itseäsi paljon! :) Olet varmasti upea tapaus, ja tärkeintähän on juurikin se luonne ja toisen ihmisen arvot, koska ne ovat vakaammat kulmakivet kuin timmi kroppa tai täydellinen iho – ihmiset ikääntyvät ja niin myös ulkonäkö.

   Tänne saa tulla pidemmällekkin juttutuokiolle! ;) Ja katsoinkin kun kommentti tuli, että onko nyt WordPress flipannut vai missä vika, mutta olitkin oikeasti tänne kirjoittanut. No hätä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: