In love with fitness

Viime viikon kuumin puheenaihe sportti-blogeissa taisi olla tuo Kukka Laakson kirjoittama mielipidekirjoitukseksi luokittelemani päivitys itsekeskeisistä fitness”boomilaisista”. (Jos et ole sitä vielä lukenut, löydät sen täältä.) Jokainen on tietenkin oikeutettu mielipiteisiinsä ja on hyvä että aihe puhuttaa, jotta jokainen meistä näkisi asioiden kaikki puolet.

Mitä tahansa, kuka tahansa, tänäpäivänä tekee on etuliitteenä fit tai fitness. Itse olen vain mielissäni, että maailman kuva naisten ihannevartalosta on muuttumassa. On varmasti vasta kasvuiässä oleville lapsille ja nuorille paljon terveellisempää että lehden kannessa hymyilee muotoja ja lihaksia omaava fitnessurheilija kuin kovassa mallimaailmassa riutuva huippumalli.

Kasvoin itse tuon ”skinny-fat huippumalli-boomin” aikana ala-asteikäisestä lukiolaiseksi. Se oli karmivaa aikaa omalle minäkuvalle. Vartalo muokkaantui kokoajan, hormonit alkoivat hyrrätä ja tehdä töitään. Tuli lantiota, jenkkakahvaa, tissit.. Sisäreidet alkoivat osua toisiinsa. Vieressä luokkatoverit olivat pitkiä, hoikkia ja nättejä. Ihailin taitoluistelijaystävääni, niin siro ja hoikka. Miksen minä voinut näyttää tuolta? 
Aamupala jäi syömättä, kouluruoka jäi syömättä. Kotona söin näkkileipää kurkulla. Yritin niin kovasti mahtua muottiin, johon minua ei oltu tarkoitettu. Kun laihdutusyritykset kaatuivat yksi toisensa jälkeen, tuli syömisestä pakotieni. Söin piilossa ja paljon. Yhdellä istumalla saattoi mennä sipsipussi, fazerin sininen sekä jumbo-karkkipussi. Mitäs pienistä?

Oma historiani huomioonottaen ei ole varmasti kenellekkään ihme että seison jykevästi ja ylpeänä nykyisen elämäntyylini takana. Henkilökohtaisesti en hirveästi pelkää tämän aikakauden lasten ja teinien puolesta. Fitness-elämäntyylissä painotus on kuitenki terveellisissä elämäntavoissa sekä elämästä nauttimisesta. Huolta pitää kuitenkin jokaisen vanhemman kantaa, jotta nuoret näkevät selkeästi fitness-elämäntyylin ja kilpailudieettien erot. Itsellänikin on 9-vuotias pikkusisko, jolle olen suuri esikuva, joten painin näiden asioiden kanssa itsekin. Haluan opettaa hänelle terveitä elämäntapoja, jotka sisältävät elämästä nauttimisen.

Omaksuessani fitness-elämäntyyliä, ei elämäni ole ollut ainoastaan kanaa ja parsakaalia. Viimeiset kaksi viikkoa olen pitänyt keittiövaa’an hyllyllä – syönyt ja treenannut mitä haluan. Ilman valmentajan ohjeita. Miksi? Koska tätä elämäni on. Olen saanut elämän punaisesta langasta kiinni ja viiletän pitkin kultaista keskitietä. Elämäntyyli on tuonut mukanaan paljon enemmän kuin vain ”sen siunatun bodyn”.
Omat silmäni ovat auenneet, minun ei tarvitse miellyttää ketään muutakuin itseäni. Olen löytänyt keinot purkaa stressiä muuhun kuin läheisiini tai tunnesyömiseen. Olen saanut upeita ystäviä ja kokoon huikeat – alati kasvavat – taustajoukot. Olen onnellisempi kuin koskaan ennen ja se on tärkeintä.

Ymmärrän kyllä Kukan huolen siitä, mitä jos menee liian pitkälle. Olenhan itsekin tehnyt kyseisen virheen, silloin minut havahdutti rakkaat läheiseni. Heihin luotan edelleenkin, kahta kovemmin. Luotan, että jos alan liian fanaattiseksi ja sokeudun elämälle, ovat he selventämässä päätäni. Osaan nykyään kuitenkin priorisoida elämääni. Mikään treeni tai ruoka-aika ei tule enää koskaan menemään perheen, ystävien tai hyvinvointini edelle. Kilpailutavoite on asetettu ja tulen tekemään kaikkeni sen eteen, niin kauan kun nautin siitä ja voin hyvin. Jos keittiövaaka ja kukkakaali ottavat päähän, otetaan aikalisä. Niin kaikkien pitäisi tehdä, silloin elämä on tasapainossa.

Voiko tällä elämäntyylillä saada miestä/naista/ystäviä? VOI.
Eikö jokaisen harrastuksen/elämäntyylin parista voi löytyä jokaiselle joku? Mikä tekisi fitneksestä poikkeuksen? Itselläni on käynyt onnellisesti löytäessäni vierelleni ihmisen, joka jakaa samat arvot kuin minä itse. Miehen, jonka tiedän pitävän omat jalkani maassa jos omasta peilikuvasta tulee pakkomielle. Voin myös hänen puolestaan sanoa, että hän on löytänyt vierelleen naisen, joka ymmärtää jos yhteinen ilta skippaantuu treenien takia tai jos treenit skippaantuvat koska ystävällä on illanistujaiset.
Treenaamisen kautta olen myös löytänyt elämääni huikeita ystäviä. Ihmisiä, joiden kanssa jaan elämänasenteen sekä -tavan. Ihmisiä, jotka ymmärtävät että vaikka tulen illanistujaisiin mehulinjalla en arvostele muiden valintoja. Se, että en itse välitä makeista siidereistä tai tiukoista shoteista ei ole keneltäkään pois. Eikä heidän juomisensa minulta pois. Kaikki nauttikoon elämästään omilla tyyleillään, yhdessä.

Sportti-bloggareilla on mielestäni iso vastuu kannettavana varsinkin nyt kun boomi tuntuu olevan kuumimmillaan. Kuitenkin jokaisen lukijan on hyvä pitää mielessä, että pidämme sportti-blogeja. Vaikka blogiemme puolella puhumme fitness-painotteisesti, ei se ole elämämme ainoa osa-alue. Minulla itselläni on tietty linja, jonka vedän elämäni ja blogini välille. Olen kuitenkin rehellisesti oma itseni, onnistumisien sekä epäonnistumisien kanssa.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Annetaan ihmisten tehdä virheitä ja epäonnistua, ne opettavat enemmän kuin alati onnistuminen.

Kesäiset moikat! Eilen haettiin kotiin kesän ensimmäiset tuoreet mansikat!
5, 90€/kg! 

xxo,
Janina

18 ajatusta artikkelista “In love with fitness

 1. mea sanoo:

  Asiaa. Ei muuta lisättävää!Oot ihana, jatka samaan malliin :)

  Tykkää

 2. Anonymous sanoo:

  Pakko kirjoittaa, olen todennäkösesti samanlainen nuori kuin sinä sillon joskus. Sain tästä jotenkin …. Tsemppiä elämääni. Ystävyys ei ole kiinni vartalosta. Oon nyt vähän aikaa seuraillu anonyymisti erilaisia treeniblogeja ja todennut että kyllä pitää olla edes vähän sitä lihasta jossai…

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!Lukiessani eilen illlalla kommenttisi, kylmät väreet säteilivät läpi koko kropan. Olen erittäin otettu ja onnellinen. Nuoruusvuodet ovat hankalia kun alkaa vasta oppimaan itsestään ja ajatusmaailmastaan. Jatkathan samalla linjalla, oma hyvinvointi edellä. Muistathan että minulle voi aina kirjoittaa, janinapohja@hotmail.com, jos jotain haluat purkaa tai kysyä. Luottamuksellisesti tietenkin. Nautithan kesästä täysillä! :)

   Tykkää

 3. Anna sanoo:

  Juurikin näin, Janina! :) Asiaa joka sana.Miusta tuntuu, että kohta koko hössötys fitneksen ympärillä alkaa olla suurempi ilmiö kuin fitness itse…huoh!

  Tykkää

 4. Laura sanoo:

  Ihanasti kirjoitettu ja niin totta!

  Tykkää

 5. emilia sanoo:

  AAMEN! Hyvä kirjoitus :) Itse oon myös kasvanut suurimman osan elämästäni maailmassa, jossa ihainnoidaan toinen toistaan laihempaa nollakoon mallia. Aterioita skipattiin ja koulussa syötiin just ja just se näkkäri. Ei sillon paljoa kiinnostanu että lähteekö lihaksetki samalla ku laihduttaa (vihaan koko sanaa laihduttaa)!! Kyllä mäki näen paljon positiivisempana tämän ”strong is the new skinny”-ajattelutavan ja elämäntavan, jossa syödään monipuolisesti ja säännöllisesti ja siihen sit liikuntaa lisäksi. Mulla on samanikäinen sisko kuin sulla ja haluan olla hänelle hyvä esikuva (itse olin sen ikäisenä jo ekan kerran laihdutuskuurilla…………….)!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Elämä opettaa. Ollaan ainakin koettu nekin keinot ja todettu etteivät toimi, joten niihin on turha palata. :) Eli jotain positiivistakin! ”Skinny girls look good in clothes, fit girls look good naked!” Eipä siinä muuta :P Hehe! Hyvä me. Uskon, että ei olla ainakaan hirveän huonoja roolimalleja.

   Tykkää

 6. Katey sanoo:

  Loistavasti kirjoitettu! Ehkä paras reaktiopostaus tuohon kyseiseen merkintään liittyen, jonka olen tässä hyvin lyhyessä ajassa lukenut. Ihanaa muuten palata itse blogien luvun pariin ja nähdä miten hurjasti olet kehittynyt todella lyhyessä ajassa! Vau! Saat olla todella ylpeä itsestäsi ja myöskin tästä blogista : )

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kiitos Katey! Itsekin olen noita reaktioita lukenut ja yrittänyt havainnoida omaa näkökantaani kunnolla ennenkuin sen tänne kirjoitan. :) Ihana kommentti! Oon erittäin tyytyväinen blogn ulkonäöstä itsekin, se on enemmän itseni näköinen :)

   Tykkää

 7. Aino sanoo:

  Voi tsiisus kuin hyvä teksti! Niin totta joka sana, ei tätä ois voinu paremmin sanoiksi pukea. Oot huippu <3

  Tykkää

 8. Sarpukka sanoo:

  Hyvä teksti. Uskon, että tämä terveellisempien elämäntapojen nousu näkyy tulevaisuudessa myös ihan isommassa kaavassa. Mitä enemmän ihmisiä saadaan innostumaan liikunnasta ja ravinnosta, sitä vähemmän meillä on masentuneita, syrjäytyneitä ja/tai epätoivoisia ihmisiä. Tai näin ainakin haluan ajatella. Eikä kaikkien tarvitse olla älyttömiä fitnesskissoja, pääasia että tiedostaa sen, mitä liikunta ja terveellinen ravinto tekee ihmismielelle ja terveydelle.Btw, luin ensin ”Se, että en itse välitä makeista siidereistä tai tiukoista shoRteista ei ole keneltäkään pois.” Ja katsoin, että ai, kuvassa on kyllä melko tiukat shortsit :P

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kiitos. Olen aivan samaa mieltä. Itse ainakin olen huomannut, että maailmassa melkein kaikki viedään ensin ääripäästä toiseen, jonka jälkeen alkaa vasta se todellinen ymmärrys ja hyvät/huonot vaikutukset tulevat esiin. Terveellisyys tulee olemaan aina pinnalla ja on hyvä, että kokoajan kasvava joukko kiinnostuu kiinnittämään huomionsa elämäntapoihin. Siis tiukat shortsithan on mun juurikin mieleen! ;) Haha. Ihana. :)

   Tykkää

 9. wee wa sanoo:

  Itse olen samaa mieltä sekä sinun, että kyseisen artikkelin kirjoittajan kanssa. Luulen, että vaikka hänellä on asiaan eri kanta, viesti on loppujenlopuksi sama. Ylipäätään oman ulkonäön tai vartalon merkityksen korostaminen yhteiskunnassa ei ole hyvä asia, mutta terve kroppa on aina parempi kuin sairaalloisen laiha. On kuitenkin myös totta, että liikkeellä on monia fitnesstrendejä, joita mainostetaan yleisölle, joka ei tiedä tarpeeksi käyttääkseen kyseisiä tuotteita oikein ja terveellisesti. Esimerkiksi monella on tällä hetkellä proteiinista kuva, että rahkaa popsimalla ja muun pois jättämällä ihannevartalo odottaa. Itse treenaan todella paljon, mutta teen sitä siksi, että rakastan sitä. En myöskään kiellä itseltäni oikeastaan mitään, mitä tekee mieli, sillä tiedän syöväni terveellisesti, jolloin jätski kesällä tai muu ei sitä pilaa. Luulen, että pääviestinä teillä molemmilla on se, että tervettä vartaloa ja hyvää kuntoa pitäisi tavoitella siksi, että siitä tykkää ja nauttii, ei siksi, että yhteiskunta tai kukaan muu siihen painostaa.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Todella hyvä kommentti! Nuo mainitsemasi fitnesstrendit ovatkin melko pelottavia, nykyajan maailmassa pitää kokoajan olla skarppina ja mieluummin kyseenalaistaa kuin uskoa heti ensisilmäyksellä. Mukava kuulla, että olet löytänyt omaan elämääsi tasapainon – kun nautit treenaamisesta (tai mitä kukakin haluaa harrastaa) on (omasta mielestäni) melko helppoa nauttia täysipainoisesti koko elämästä. Nautitaan kesästä ja loppuvuodestakin täysillä! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: