Silläkin uhalla, että saan koko bloggaajayhteisön vihan ylleni. Mun on pakko kirjoittaa ja tökkäistä nukkuvaa mörköä, koska tää asia vaivaa mua ja tiedän etten ole ainoa.

Janina Pohja, Janina Michaela, bloggaaja, yhteistyöt, ammatti, paljonko bloggaaja tienaa, mielipidekirjoitus

Bloggaajien tulot ja yhteistyöt pyörivät kuumina puheenaiheina aalloittain. Miten bloggaaja voi tienata noin paljon? Eihän ne tee mitään? Kirjoittaa ja kuvaa vain, käy kahviloissa brunsseilla ja katselee jalkoihinsa somessa? Mielestäni jokainen bloggaaja, joka tienaa, on euronsa ansainnut. Bloggaus on monelle harrastus, mutta myös ammatti – oikea ammatti, elättäväthän he itsensä sillä.

Bloggaajat saavuttavat yhä enemmän lukijoita. Yksi Suomen suosituimmista bloggaajista saavuttaa enemmän lukijoita kuin hänen kotipaikkakuntansa sanomalehti. Lehteä luultavasti toimittaa useampi henkilö, blogia vain yksi – miksi hän ei ansaitsisi tienata? Se, ettei se vastaa vanhoillista kuvaa fyysisestä, raatavasta, työnteosta, ei tarkoita etteikö se olisi työtä. PR-päivät, itsensä esillä pitäminen, kokoaikainen ajan hermolla olo jne ovat omalla tavallaan stressaavia. Miten pidän itseni mielenkiintoisena? Mitä lukijat haluavat lukea? Mistä saisin entistä makeampia kuvia? 

Sitten tulee se tarinoiden kuuluisa mutta. 

Mutta, vaikka kuinka olisin bloggaajien puolella, minua on vaivannut yhteistöiden tekeminen. On mielestäni noloa ja lukijoita tyhmänä pitävää mainostaa blogissa tuotteita, jotka sotivat täysin bloggaajan arvoja vastaan. Tai ainakin niitä, mitä hän blogissaan korostaa. Kumartaessasi toiseen suuntaan, pyllistät toiseen. On helpompaa tehdä asioita selkä suorana.

Janina Pohja, Janina Michaela, bloggaaja, yhteistyöt, ammatti, paljonko bloggaaja tienaa, mielipidekirjoitus

Kuvitellaan tilanne, jossa minä toimisin luomutuotteen edustajana. Ottaisin yhteyttä bloggaajaan, joka soveltuu meidän tuotteemme arvoihin. Hän puhuu luomutuotteiden puolesta ja suosii luomuvaihtoehtoja aina kun mahdollista. Lähetän hänelle tuotteita, sovimme postauksista, maksan niistä ja ehkä puhumme yhteistyön jatkosta. Vaikka tuo yhteistyö jäisikin yhteen postaukseen, pidän bloggaajan mielessäni – tiedän kenelle tarjoan yhteistyötä uudemmankin kerran.

Kuukaudet vierivät eteenpäin, bloggaaja mainostaa muitakin luomutuotteita ja korostaa tärkeitä arvoja. Sitten, yhtenä päivänä, silmiini osuu saman bloggaajan postaus, jossa hän hehkuttaa täysin keinotekoista tuotetta. Oli kyse sitten elintarvekkeesta, hygieniatuotteesta tai vaikka meikistä – bloggaaja on juuri pettänyt lukijansa, omat arvonsa ja samalla lopettanut minun kiinnostukseni.

Janina Pohja, Janina Michaela, bloggaaja, yhteistyöt, ammatti, paljonko bloggaaja tienaa, mielipidekirjoitus

Toisaalta, vaikka brändien aitous ja rehellisyys korostuvat ja kasvattavat merkitystään, on hankala tietää mitä nykyajan firmojen pään sisässä liikkuu. En tiedä, kiinnostaako heitä mitä kukakin bloggaaja mainostaa vai haluatko he vain näkyvyyttä näkyvyyden takia – mutta lukijoita se ainakin kiinnostaa ja niin pitäisi bloggaajaakin.

Pystyttekö jokainen rehellisesti seisomaan suosittelemiesi tuotteiden takana? Onko omatuntosi puhdas vai kenties hieman vihreä? 

Vaikka olen pieni bloggaaja isossa meressä, saan itsekin yhteistyöehdotuksia. Olen ehkä välillä liiankin nirso, mutta en halua mainostaa blogissani tuotetta, jota en missään nimessä itse ostaisi. Mä arvostan kollegoitani ja haluan jokaiselle heistä mahdollisimman hyvää. En kuitenkaan pysty toisena bloggaajana enkä varsinkaan lukijana ymmärtämään, miten jollakin on pokkaa. Ymmärrän, että raha motivoi, mutta silti.

Janina Pohja, Janina Michaela, bloggaaja, yhteistyöt, ammatti, paljonko bloggaaja tienaa, mielipidekirjoitusKuvat: Katarina

Mitä mieltä te olette? KOMMENTOI TÄSTÄ

xxo,
Janina

Janina Pohja avatar

Published by

2 vastausta artikkeliin “YHTEISTYÖHUIJARI”

  1. Willis avatar

    Taas kerran KYLLÄ!

    Mua kummastuttaa esimerkiksi yksi blogi, jossa ensin hypetetään puhdasta ruokaa, maidottomutta, viljattomuutta ja kaikkea tämän päivän coolia meininkiä. Sitten se kyseinen dieetti kariutuu. Ei nyt jaksanut olla koko ajan maidottomalla ja viljattomalla, vaikka on kerrottu, miten paljon parempi olo niistä tuli. Menee viikko ja tulee yhteistyöpostaus jonkun leipäfirman kanssa. Pari viikkoa ja on viittä sorttia jogurttia yhteistyön merkeissä pöydässä.

    Samalla yritetään pudottaa painoa ja plii plaa pluu. Vuodatetaan, miten kamalan vaikeaa se on ja miksi ei onnistu.

    Kyseisen blogin lukeminen jäi, koska alkoi turhauttaa ees-taas pomppiminen.

    Nim. Mielensäpahoittaja

    Tykkää

    1. Janina Pohja avatar

      Juurikin näin. Tuntuu jotenkin, että bloggauksesta ehkä puuttuisi ripaus aitoutta. Jos oikeasti tuntuu siltä, että leipä on kivaa ja jugurtti on hyvää niin asia ok, mutta kirjoita sitten rehellisesti miksi näin – selitä ajatuksesi muutos, äläkä vaan mainosta arvojesi vastaan. Saitko kiinni? :D Mielipide saa muuttua, niin se mullakin muuttuu kuin tuuliviiri välillä, mutta silloin kannattaisi kertoa ja keskustella lukijoiden kanssa?

      Mä olen nykyään todella huono lukemaan ”tuntemattomien” blogeja enää, koska jokainen tuntuu, että jokainen on täynnä viestitöntä, merkityksetöntä tekstiä. Sellaista, joka nyt ei vaan sytytä mua ollenkaan. Monet blogit on poistunut lukulistalta.

      Mielensä voi pahoittaa, mutta silloin kannattaa toimia just noin kun teit; eliminoida se asia elämästä, joka pahottaa sun mielen. Eli lopettaa se lukeminen. :)

      Tykkää

Jätä kommentti