Elämäntapamuutoksen aloitus osa II

Kenellekkään ei varmasti tule yllätyksenä, että elämäntapamuutoksessa toiseksi tärkeimmäksi ruokavalion jälkeen tulee liikunta.
Lapsena kokeilin vaikka mitä erilaisia lajeja, mutta mikään ei innostanut enemmän kuin kaverit. Jalkapallokentät, taitoluistelujäät, uima-altaat sekä telinevoimistelusalit jäivät historiaan kun kaverien kanssa henggaaminen astui kuvioon. Olin aina aktiivisesti mukana kun lähdimme heittelemään frisbeetä tai pikkuveljen kanssa pelaamaan jääkiekkoa, mutta jotenkin en saanut kunnolla innostuttua treenaamaan muutakuin syömistä. Olen jopa kiitollinen, että kroppa muutama vuosi sitten antoi niinkin pahasti periksi, herättäen muutoksiin.

2) LIIKUNTA, ilmaista terapiaa.
Kaikki sen tietää, että liikunta on tärkeä osa terveellisen ihmisen elämäntapoja. Mutta kuinka moni muutoksenkynnyksellä tietää mistä aloittaa? Mitä liikuntamuotoja? Paljonko sitä pitää harrastaa? Sykkeet korkeelle ja menoksi?
Kaikille löytyy oma tie, se on varma, mutta aloitus on hyvä olla rauhallinen.
En tiedä teistä muista, mutta itseäni ainakin häiritsee katsoa salilla kun uusille, reippaasti ylipainoisille Personal Trainer -asiakkaille annettaan kahvakuula käteen ja neuvotaan tekemään yhden jalan maastavetoja. Nämä henkilöt ovat vasta nousseet sohvanperukoilta, ylittäneet yhden suurimmista peloistaan ja ottaneet ensi askeleen sen korkean kynnyksen yli tulla kuntosalille. Mikä on ihailtavaa! Mutta kuinka heidän kiinnostuksensa liikkumiseen kasvaisi, jos ensimmäisenä isketään kahvakuulalla? Kahvakuula, joka ei varmastikkaan ole liikuntamuotojen helpoimmasta päästä. Eikö olisi parempi osoittaa heille esimerkiksi juoksumattoa, jossa kävellä? Neuvoa lähtemään aamuisin ja iltaisin puolen tunnin kävelyille? Pienin askelin saada heidät liikkumaan ja aktiivisemmiksi. Omapahan on mielipiteeni, mutta omakohtaisesta kokemuksesta voi sanoa ettei ainakaan oma kiinnostukseni varmastikkaan olisi jatkunut jos ensimmäisenä olisi laitettu kuntosalin suurin haaste eteen.

Mitä mieltä te olette? Miten te pääsitte alkuun?

Mitä kovasti yritän sanoa on, että kun olet lähtöruudussa kohti aktiivisempia päiviä, aloita hitaammin. Ole kärsivällinen. Kukaan ei odota, että viikon päästä olisit juoksemassa puoli-maratonia. Helppona tavoitteena aluksi on käydä reippaalla kävelyllä 2-4 kertaa viikossa, 30 minuuttia kerralla. Yksikin kerta on aina askel kohti oikeaan suuntaan! Pikkuhiljaa pidentämällä lenkkejä, käymällä useammin, nopeuttamalla tahtia… Kyllä se kunto sieltä nousee! Aluksi jopa kohisten, joka on todella kova motivaattori!

Oma broidini harrasti jääkiekkoa 9 vuotta, ja on nyt saanut kipinän kuntosaliin multa (käsittämätöntä)!
Se kyllä haastaa mua kokoajan, kisataan välillä jopa todella kovaa! Mikää ei itselleni ole
palkitsevampaa kuin huomata, ”Hei! Mähän pysyn tän maantiekiitäjän mukana!”

Lihaskuntotreenit ovat tietysti myös tärkeitä ja niissä kannattaakin aluksi pyytää reippaasti apua, jotta liikkeet tulevat tehdyksi oikein. Mikään ei ole tärkeämpää kuin oikeat liikeradat! Itse olin, ja olen, erittäin siunattu löytäessäni vierelleni miehen, joka on testiä vaille valmis personal trainer ja jonka perheessä jokainen on liikkunut nuoruudestaan asti. Tietotaito on korkealla.
Kuntosaleille liittyessä jäsenyyden mukana yleensä tulee muutama ilmainen PT-kerta. Käyttäkää ne hyväksenne, kysykää paljon kysymyksiä, pyytäkää näyttämään miten perusliikkeet menevät. Näiden käyntien jälkeen on helpompi lähteä itse tekemään ja jos vähänkin epäröitte, salin henkilökunta on siellä auttamista varten, joten reilusti kysymään!

Jenkeissä salille pääsee kun kävelee rullaportaita vastaan! Eli ne kulkevat väärään suuntaan. ;)
kuva

Hyötyliikunta on tietysti myös hyvä ja tärkeä päivittäinen asia.
Ota hissin sijaan portaat, eihän niitä juosta tarvitse.
Jää yksi ratikka-/bussipysäkki aikaisemmin ja kävele loppumatka.
Tee siivouspäivästä myös liikuntapäivä! Puoli tuntia imurointia kuluttaa 130 kaloria!
Valitse kaupasta ostoskori, -kärryjen sijaan.
Lasten kanssa leikkiminen, onko parempaa! Plussana 150kcal puolessa tunnissa!
Mitä itse teen paljon seistessäni, on varpaille nousu. Kunnolla toistoja ja pohkeille treeniä!

Kotona liikkuminen on muutenkin helppoa. Telkkaria katsoessa voi tehdä vaikka minkälaista treeniä. Tee kyykkyjä tai punnerruksia odottaessasi ruokaa mikrosta, tietokoneella istuessasi jännitä pakaralihaksia. Mielikuvitus valloilleen ja kohta käytätkin hyödyksi aikaasi missä vain, milloin vain!

Pieni liikuntahimo taisi kaikille nousta. Sunnuntai on lepopäivä, mutta vaihtakaa se aktiiviseen lepoon! Nauttikaa syysauringosta, kävelkää punertavien puiden seassa.. Tää on yks parhaimmista vuoden ajoista, ottakaa siitä kaikki irti! Mä tuen täältä ruudun takaa sataprossasesti ja lähden itsekin ulos kunhan huomenna aamulla aurinko nousee ja saan luvalla liikkua! Aivan mahtava loppuvuosi edessä! :)

Pipot ja arskat päähän, ulos aurinkoon!

Laitan vielä tänään kotitreeniohjelman, jolla itse aloitin kuntoni kohotuksen! Olkaahan kuulolla!

Nyt kauppaan ja valmistautumaan kihlajaisiin! Ihana nähdä kaikkia pitkästä aikaan!

xxo,
J

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: