Valoa tunnelin päässä – aknen taltuttaminen

Viime perjantaina pääsin vihdoin käymään ihotautilääkärillä. Kiitos teidän avoimien kokemuksien ja rohkaisevien sanojen. Te, jotka ette ole aikaisempaa postaustani nähneet voitte käydä lukemassa sen täältä.

Olin varannut ajan tuttuun Terveystaloon. Siellä hoidan jokaisen ongelmani, oli kyseessä sitten polven vihlomista tai flunssaa. Olen aina ollut heidän palveluihinsa tyytyväinen, joten uuden lääkärin kokeilukynnys oli matalampi. 

IMG_6707

Jännitin käyntiä melko paljon. En halunnut kuulla kuinka huonoon kuntoon olin antanut ihoni mennä. Vaikka teidän kokemukset Roaccuta-kuurista olivat suurimmaksi osaksi pelkästään positiivisia, minimaalisilla sivuvaikutuksilla, pelkäsin löytäväni tuon reseptin kourastani. Miten kehtaisin mennä töihin, kouluun tai treenaamaan jos kasvoni kukkisivat pahemmin kuin koskaan? 

Sukunimeni kaikuu käytävillä, on minun vuoroni astua vanhemman lääkärin vastaanotolle. En ole meikannut aamulla ollenkaan, jotta iho olisi helposti tutkittavissa. Diagnoosi on yllättävä akne. Onnekseni lääkärillä on positiivisiakin uutisia. Suurin osa kasvojeni punoittavista kohdista on arpia. Punoitus johtuu uudistuvasta ihosta, joka on vielä paranemisvaiheessa. Arpien kohdalta pintaverisuonet kuultavat läpi sillä iho on ohuempaa. Ihon uudistuessa arvet haalenevat. Ainoa negatiivinen puoli on parantumisen hitaus. Toisaalta slow progress is better than no progress. Eikö vain? Älkää siis rakkaat heittäkö kirvestä kaivoon! 

Lääkäri määräsi itselleni kolmen kuukauden antibioottikuurin, Apocyclinia. Sen vaikuttavana aineena on tetracyclin, jonka sivuvaikutuksiin kuuluvat pahoinvointi ja oksentelu. Antibiootin lisäksi sain iholle levitettävää voidetta, Skinorenia. Sen vaikuttavana aineena toimii atselaiinihappo, joka estää aknea aiheuttavien bakteerien kasvua. Molempia tulisi käyttää aamuin illoin. 

DSC_0191

Aloitin molemmat kuurit maanantaina, sillä oma järjestelmällisyyteni menisi sekaisin jos olisin aloittanut lauantaina. Pää ei pysyisi mukana. Ainoa, ehkä tärkein, asia joka kyseisen antibiootin kanssa pitää muistaa on maitotuotteiden käyttö. Niitä ei saisi syödä kaksi tuntia ennen eikä kaksi tuntia pillerin jälkeen, sillä ne heikentävät lääkkeen imeytymistä. Rakas puuro-raejuusto aamupalakomboni astui siis sivuun ja tilalle astui kananmunat – myös iltapalalle. 

Tiistaina kouluun lähtiessäni iski ensimmäinen pahoinvointi kohtaus. Hyvin lievä, mutta kohta tulee oksennus -olotila ei ole milloinkaan helppo. Uskon, että raitis ilma on paras apu näihin hetkiin. Katsotaan päivä kerrallaan minkälainen olotila on. 

Alkuvuosi tuntuu olevan itselleni lääkekuurien juhla-aikaa. Polven kuukauden mittainen tulehduskipulääkekuuri loppui muutama viikko sitten. Nyt sain syötäväkseni tämän. Toisaalta, jos kolmen kuukauden päästä näen peilistä kirkkaat ja puhtaat kasvot, tämä syöminen on ollut sen arvoinen. On aika päästä näistä kahleista eroon. 

Mitä muuta teen ihoni eteen?

 • Kuorin aktiivisemmin kuin ennen.
 • Sinkkiä 45 yksikköä päivässä.
 • D-vitamiinia 100 yksikköä päivässä.
 • Kahvin vaihtaminen vihreään teehen. (Aamukahvista en kuitenkaan luovu!)
 • Suolasaippuan etsiminen ja kokeileminen. 
 • Lakanoiden vaihto useammin kuin ennen! 

IMG_5647

Olen kiittänyt teitä varmasti jo tuhannen kertaa, mutta en luultavasti pysty kiittämään tarpeeksi. Olen jo nyt hieman varmempi ihoni kanssa, sillä uskon että tulevaisuudessa se näyttää paremmalta. Olen ottanut askeleen oikeaan suuntaan paikalla olon ja epävarmuudessa kierimisen sijasta. Kiitos. 

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , , , ,

14 ajatusta artikkelista “Valoa tunnelin päässä – aknen taltuttaminen

 1. Antibioottikuurin yhteydessä kannattaa pitää huolta suolistosta, sillä lyhyetkin kuurit tekevät siellä tuhoa. Otapa toinen lainaamistasi kirjoista (Hormonitasapaino) ja lue sieltä se suolistokohta. Muistaakseni siellä on suosituksiakin mitä kaikkea kannattaa käyttää mutta ainakin probiootteja Kaisa suosittelee (täältä voit katsoa tarkemmin http://kaisajaakkola.fi/materiaalit/ravintolisat/). Ja muutenkin suoliston hyvinvointi tai pahoinvointi näkyy herkästi ihossa, joten sitä ei voi liikaa painottaa :)

  Oma iho on mennyt täällä auringon alla parempaan suuntaan. Uusia näppyjä ei ole ilmestynyt, paitsi jos pesen sheabutter saippuan sijaan kaupan kasvojenpuhdistusaineella, ja arvetkin näyttävät haalistuneen. Toivotaan, että keväällä Ameriiikan aurinko tekee hyvää sunkin iholle <3

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ihana Sari! Sieltä asti pidät huolta! <3 Mä otin lukemattakin neuvosta vaarin ja nyt on probiootit hallussa! Lukasen sen tällä viikolla kunhan tulee sellainen rauhallinen väli.

   Kuulostaa ihanalta. Auringon vaikutus on uskomaton! Tää ensimmäinen viikko on mennyt tosi hyvin kuurin kanssa. Tuntuu jo auttaneen ja iho näyttää (ainakin omasta mielestä) paljon freesimmältä!

   Tykkää

 2. Eija sanoo:

  Toivottavasti nuo lääkkeet tepsivät! :) Ite oon kanssa aina välillä käyttänyt tota suolasaippuaa finneihini, ja kyllä on ietllä ainakin auttanut :D Saara Sarvaalla on hyvä blogiteksti aiheesta: http://www.lily.fi/blogit/saara-sarvas/taydellisen-ihon-salaisuus

  Tykkää

 3. viivi sanoo:

  Mulle itselleni iski aivan yllättäen akne joskus siinä main, kun täytin 21-vuotta. Kärsin siinä aikani, kokeilin vaihtaa pillereitä ja käytin kaiken maailman kasvojenpuhdistustuotteita ja -kikkoja eikä mikään vaan auttanut. Kesällä älysin vihdoin mennä ihotautilääkärille, ja mullekin määrättiin kolmen kuukauden kuuri tota tetracykliiniä ja siihen lisäks joku voide, jota piti levittää kasvoille joka ilta. No se voide ei mulle todellakaan sopinut, kuivatti vaan ihon aivan järkyttävän näköiseksi ja ihan parin käyttökerran jälkeen lopetin sen. Lääkkeet napsin kuitenkin kiltisti kolmen kuukauden ajan, ja voin kyllä sanoa että heti ekan viikon jälkeen alkoi naamassa näkyä parantumisen merkkejä :) Olin myös lukenut näiltä ah-niin-ihanilta netin keskustelupalstoilta erilaisia kauhukertomuksia siitä kuinka kuurin jälkeen akne on tullut entistä pahempana takaisin, mut oma kuurini loppui joskus tossa lokakuussa ja nykyään mulla on kyllä lähestulkoon täydellinen iho. Mitä nyt viime yönä just paukkas joku ihana finni keskelle otsaa, mut nykyään noi näpyt on vaan tollasia yksittäisiä harmittomia vierailijoita. Olin myös onnekas kun mulla ei tullut mitään sivuvaikutuksia siitä lääkekuurista.

  Mutta pointtina siis se, että tiedän täysin miltä susta tuntuu ja ihan superia, että sait ton kuurin ja todennäköisesti nyt myös kasvojesi ihon kuntoon! Todellakin tiedän, että se vaikuttaa itsetuntoon ja kaikkeen NIIIN paljon :) Tsemppiä!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ovat siis samat lääkkeet kyseessä. Mahtavaa kuulla, että se on oikeasti tehonnut! Itsellänikin tämän ensimmäisen viikon jälkeen näyttää kuuri jo nyt purreen, iho näyttää kuulaammalta ja puhtaammalta. Olokin on itsellä aivan erilainen – hyvällä tavalla. :)

   Luotan enenemissä määrin puhtaan ihon tulevaisuuteen! :)

   Tykkää

 4. nina sanoo:

  huippua että olet saanut nyt apua. iho-ongelmat ovat kyllä todella masentavia ja usein tuntuu että kaikki tuijottavat:/ nimim. psoriasis ja suunympärysihottuma.

  olisi myös kysymys! käytkö vielä evo fitness keskuksessa kuntoilemassa? löytyykö sieltä hack laitetta? :) tekisi mieli käydä vähän testailemassa :D

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Tänään salilla tuntui melkein eri ihmiseltä. Vaikka naama punoittikin treenauksesta niin muuten näytti freesimmältä. :)
   Käyn vielä Evossa, olen todennut sen olevan itselleni kaikista sopivin sali. Kuitenkaan siellä ei valitettavasti ole Hackia. Suosittelen silti käymään tutustumassa! :)

   Tykkää

 5. sonja sanoo:

  Ite taistelin monta vuotta aknea vastaan, kunnes sain avun roaccuttanista pari vuotta sitte ja finnit on kylla pysynyt poissa! Pisti silmaan tuossa kun mainitsit, etta kuoria ihoa useammin. Tulehtunutta aknea ihoa ei kannata missaan nimessa kuoria, pahentaa vaan asiaa, koska se levittaa bakteereja. Parhaita ovat kosteuttavat ja kuorivat naamiot, yllatavan usein aknesta karsivilla on hyvin kuiva pintaihoa, mika saa naaman kukkimaan viela pahemmin!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Sonja!
   Anteeksi, että olet joutunut odottamaan vastausta. Hirmuinen kiire ollut viimeiset puolitoista viikkoa ja nyt ensimmäistä kertaa istun koneen ääreen.
   Kiitos siis vinkistä! Pitää katsoa kaupasta noita naamioita, jos sieltä löytyisi apua. Iho oli paljon parempi jo aikaisemmin, nyt otettu hieman takapakkia. Katsotaan miten tässä mennään. :)

   Tykkää

 6. maria sanoo:

  Hei,
  kommentoin nyt vähän vanhaan postaukseen, mutta toivottavasti se ei haittaa. Itse olen aikoinani syönyt kaksi roa-kuuria joista toinen lopulta tehosikin halutulla tavalla. Kuurin jälkeen ryhdyin syömään e-pillereitä pitääkseni hyvää ihoa yllä. Nyt olen kuitenkin syönyt pillereitä noin 7 vuoden ajan ja koen pakottavaa tarvetta lopettaa niiden käytön erinäisten sivuvaikutusten johdosta. Uusimpia postauksia katsoessani näyttää ihosi olevan todella hyvässä kunnossa, onko juuri tämän antibiootin ansiota nykyinen tilanne? :) Itse pelkään kauhukertomusten johdosta, että ihoni palaa samanlaiseksi kuin 7 vuotta sitten, joten yritän kartoittaa mitä silel voisi mahdollisesti tehdä. Ihana jos jaksat vastata! :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Maria!

   Ei tosiaankaan haittaa että kommentoit vanhaan postaukseen, se kun onneksi nousee tänne lukemattomiin kommentteihin! :)
   Itse en ole syönyt e-pillereitä noin neljään vuoteen, koska en kokenut omakseni alkaa kokeilemaan eri pillerimerkkejä (ensimmäinen rauhoitti kyllä aknea, mutta sain samalla kiloja..) tehden kropalle hurjasti hallaa. Suosittelen kokeilemaan niiden pois jättöä. Toki kropalla kestää hetki ns ”palautua” normaaliin, pillerittömään, tilaan.
   Tuo antibioottikuuri on ollut itselleni se avain. Myös Jenkeissä viettämäni seitsemän meikitöntä viikkoa auringossa auttoivat paljon. Olen vaihtanut meikkieni valmistajaa (en tiedä onko vaikutusta) sekä vähentänyt meikin käyttöä. Ennen en olisi ajatellutkaan kouluun meikittömänä menoa, mitä kaikki sanoisivat tästä mörkö-naamasta, mutta nyt en oikeastaan välitä. Jotenkin olen sinut sen kanssa, ainakin 95 prosenttisesti. :) Muuten en ole muuttanut tapojani juurikaan, oikeastaan ollenkaan. Lakanoita vaihtanut useammin! :D Niin ja syön säännöllisesti vitamiineja, jotka aikaisemmin ”otin kun muistin”. :) En tiedä onko näillä pienillä muutoksilla ihonkuntoon vaikutusta.

   Sanoisin, että kokeile rohkeasti! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: