Kirjojen lumoissa

Moni sitä haluaisi tehdä. Moni sitä tekeekin jo. Moni yrittää, mutta ei koskaan pääse loppuun. Nimittäin kirjan lukemista.

Loppuvuodesta törmäsin artikkeliin, jossa mietittiin elämää täysin eri näkökulmasta kuin aikaisemmin. Monesti mietitään, mitä ollaan tehty, mitä ollaan saavutettu, montako joulua on vietetty kenenkin perheen kanssa, montako kertaa on treenattu, syöty x asiaa, matkustettu. Kaikki tämä menneessä. Menneitä on ihana muistella, sieltä löytyy meidän jokaisen elämän kulmakivet. Ne palat, joista tämän hetken meidät on muokattu ja ne kokemukset, jotka ovat tämän hetken meidät muokanneet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elämme tässä, mutta olemme menossa eteenpäin. Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo, mutta voimme pohtia sitä. Kuinka monta kesää saamme nauttia yhdessä ystäviemme kanssa? Kuinka monet halaukset vanhempiemme kanssa? Kuinka monta kertaa voit haistaa ilmassa tuoksuvan kevään? Ihastella kuinka kesä muuttuu syksyksi ja luonto vaihtaa väriään?

Hieman kiero tapa ajatella, mutta se havahdutti itseni aktivoitumaan. Artikkelin kirjoittaja arvioi itsensä elävän vielä kuusikymmentä vuotta. Se tarkoittaa vain 60 joulua. 60 syntymäpäivää. 60, järisyttävän pieni luku. Hän luki keskimäärin viisi kirjaa vuodessa, joka tarkoittaisi pyöreästi enää 300 kirjaa. Järkytyin, sillä en tainnut lukea menneenä vuonna yhtäkään kokonaista kirjaa. Paitsi yhden! Aloitin varmasti kymmenen, mutta kuten niin moni, elämäni kiireet veivät ja kirjat pölyyntyivät. Miksi en lue!

Minä rakastan kirjoja, uppoudun niihin ja annan mielikuvitukseni vaeltaa – pääsen toiseen maailmaan. Olen kasvanut Agassin kanssa tennistä vihaavasta pikkupojasta legendaksi, istunut Mike Tysonin kanssa vankilassa ja piilotellut epävarmuutta, olen itkenyt ja voimaantunut Eva Wahlströmin olohuoneessa. Olen tammikussa lukenut jo kaksi kirjaa. Se tekee enemmän kirjoja kuin kahteen vuoteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lukeminen on vaihtoehtoni televisiolle ja tietokoneelle. Se rauhoittaa minut nukkumaan, herättää rauhallisesti aamulla, on seuranani ruuhkabussissa ja odottaessa. En tiedä parempaa kuin herätä aikaisin, keittää kahvia, kömpiä takaisin peiton alle tuoreen kahvin ja kirjan kanssa. Herään autuaasti ja aloitan päiväni hyvillä mielin. Ainoa ongelmani onkin nyt se, mitä kirjoja luen seuraavaksi? 

Minkälaisia kokemuksia teillä on lukemisten kanssa? Luetteko enemmän faktaa vai fiktiota, elämänkertoja vai rikostarinoita? Onko teillä suosikkikirjailijaanne? Mitä kirjaa sinä suosittelisit minulle? Olen avoin kaikelle, vaikkakin elämänkerrat ovat lemppareitani!

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , , , ,

4 ajatusta artikkelista “Kirjojen lumoissa

 1. Nova sanoo:

  Lue ”Siilin eleganssi”! Se on ihana. <3

  Tykkää

 2. Heksu sanoo:

  Jos tykkäät elämänkerroista/tositapahtumiin perustuvista kirjoista, suosittelen Waris Dirien Aavikon kukkaa ja Palden Gyatson Lumen alla palaa. Molemmat sijoittuu erilaisiin kulttuureihin ja ainakin itellä olivat todella silmiä avaavia lukukokemuksia. Aavikon kukasta oot ehkä kulku, kertoo siis Afrikkalaisen tytön matkasta huippumalliksi. Etenkin alun kuvaus tytön lapsuudesta Somaliassa kosketti.
  Lumen alla palaa kertoo tiibetiläisestä munkista, joka oli yli 30 vuotta kiinalaisten vankina Maon kulttuurivallankumouksen aikaan. Koskettava ja raaka, jos kidutus ja kärsimys yhtään ahdistaa niin sitten en suosittele. Itellä tuli usein kyyneleet silmiin.
  Tykkään lukea eri kulttureissa kirjoitettuja kirjoja, parhaimmillaan aivan loistavia ja avartavat maailmankuvaa hurjasti. Tälläsiä teoksia lukiessa ymmärtää maailman eriarvoisuutta ja epäreiluutta paremmin ja oppii todella arvostamaan ihmisiä, jotka kärsimyksistä huolimatta jaksavat jatkaa taistelua.
  Tulipa syvällinen ja pitkä kommentti, kirjat on aina olleet lähellä sydäntä joten tulee helposti jaariteltua:D hyvät talvenjatkot sulle ja tsemppiä treeneihin!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Juuri tuon tyyppiset kirjat ovat selkeästi tällä hetkellä suosiossani. Aavikon kukka on erittäin tuttu, olenkin pohtinut että olenko jopa lukenut sen. Täytyy kurvata kirjaston kautta selaamassa, josko tuntuisi tutulta, mutta muuten niin kiitos muistutuksesta, sillä se on kirja josta olen vuosia sitten kuullut paljon ja kiinnostunut! :)
   Ouh, kuulostaa tuo toinenkin erittäin mielenkiintoiselta. Katsottiin muuten juuri eilen Alcatraz elokuva, joka kertoo tositapahtumista vangin kohdalla, joka joutui erittäin kaltoinkohdelluksi viiden dollarin ryöstämisen tähden. Suosittelen! En tiedä onko tarinasta kirjaa, mutta elokuva oli mielenkiintoinen.

   Kirjat ovat olleet itsellenikin todella tärkeitä, nuorena saatoin lainata kirjastosta kerralla 15 kirjaa ja lukasta menemään. Sitä jatkui jonkin aikaakin ja toivon, että tämä lukuintoni ei pysähdy, sillä kuten itsekin sanoit, niistä saa todella paljon. :)

   Aurinkoista sunnuntaita!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: