Kun häpeä ottaa vallan

Kävelen kohti kuntosaliani, nautin auringosta. Katseeni harhailee kävelytiessä. Huomaan vastaantulijoita. Lasken päätäni vielä vähän, katson suoraan kengän kärkiini. Ohitan vastaantulijat ja katse nousee takaisin ylös. Tästä on tullut valitettava tapa. 

Kun häpeä ottaa vallan, tuntuu etten pysty hallitsemaan itseäni. En pysty kohtaamaan ihmisiä sillä tavalla kuin haluaisin. Kyseessä on au naturel kasvoni. Nuo miinakentältä näyttävät vaaleat kasvot. Olen yläasteelta alkaen kärsinyt kukkivasta naamasta. Se tuntuu elävän aivan omaa elämäänsä, tein mitä tahansa. Kasvoni ovat täynnä punoittavia arpia enkä löydä keinoja sen rauhoittamiselle. 

DSC_0836

Vuodet ovat tuoneet hieman itsevarmuutta mukanaan ja pystyn näyttäytymään ulkona ilman meikkiä. Tiedostan kasvojeni kunnon kuitenkin liian hyvin, se häiritsee käyttäytymistäni. En pysty aina katsomaan ihmisiä silmiin, sillä olen varma että he näkevät vain nuo täplät ja arvostelevat minua niiden perusteella. 

Olen miettinyt moneen otteeseen meneväni ihotautilääkärille, mutten tiedä minne menisin. Onko teillä tai läheisillänne kokemusta moisista? Pystyisittekö suosittelemaan? 

Haluaisin tämän vuoden aikana päästä näistä tunteista eroon. En voi poistaa menneitä tapahtumia tai loihtia arpia näkymättömiksi, ainoa johon pystyn vaikuttamaan on oma asenteeni. Katsotaan miten käy. 

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , ,

65 ajatusta artikkelista “Kun häpeä ottaa vallan

 1. Suvi sanoo:

  Teini-iässä oli aknea ja finnejä ja kaikkea kivaa. Haaveilin sileästä otsasta, samanlaisesta kuin kaverillani. Nyt kun katson kuviani teiniajoilta niin on ollut kyllä todella huonossa kunnossa naama! Jotenkin en enää edes tiedosta sitä millaisessa kunnossa se oikeasti oli. Ammattikoulussa kävin terveystarkastuksessa ja samalla terkkari tokaisi ”ootko ajatellu ottavasi e-pillereitä tohon sun naamaasi” ja kun hieman vastustelin niin hän jatkoi ”no mut eiks se helpottais elämää jos pääsisit noistaki eroo”. Silloin tuntui pahalta tuollaiset suorat kommentit, mutta nyt puhtaalla naamalla olen vain tyytyväinen. Vaikkakin jouduin ristiriitaisin fiiliksin ottamaan pillerit. Olen harkinnut niiden lopettamista mutta pelkään että kaikki tulisi takaisin ja jos haluisin uudestaan ottaa pillerit niin kela ei välttämättä enää korvaisi niitä.. :o

  Kyllä itekkin kokeilin kaikki jipot silloin kun pahimmillaan oli. Kookosrasvaa oletko kokeillut naamaan? Infrapunasauna? Kasvojen syväpuhdistus ammattilaisella?

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Minusta tuntuu, että oma reaktioni olisi samanlainen jos katsoisin nuoruuteni kuvia. E-pillerit eivät toimineet itselleni muutamia vuosia sitten ja lopetin ne.
   Pystyisitkö esimerkiksi laittamaan pillereitä sivuun ja kokeilla hetkeä ilman? Luulisi aika nopeasti elimistön huomaavan eron ja muutoksen näkyvän jos iho olisi palaamassa huonommaksi? Kannattaa selvittää, jos vain ihon takia niitä syöt.

   Kookosrasvaa kokeilin hetken, ihosta tuli ainakin hurjan pehmeä – se loppui ja en saanut hankittua uutta purkkia. Infrapunasanaa haluaisin kokeilla muutenkin, en vain tiedä missä sellaiseen pääsee ostamatta kallista kuntosalijäsenyyttä.

   Tykkää

 2. Mika Hiltunen sanoo:

  Olen kulkenut tuota samaa reittiä. Ongelma itsessään on poissa, mutta silti pysyttelen mieluummin nykyäänkin kameran takana kuin sen etupuolella. Rispektit siitä, että suostuit tulemaan sinne puolen kameraa jossa minä en viitsi olla :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Oli kiva jutella tästä hieman pitemminkin kanssasi! :) Kiitos ihanasta tuesta ja huipuimmasta valokuvaajasta, jonka seurassa on niin iisi olla! Siinä suurin vaikuttaja :)

   Tykkää

 3. Marjut sanoo:

  Se joidenkin mielestä radikaalein keino on isotretinoin (roaccutan)-kuuri. Jos selaat googlen ihmeellistä maailmaa, niin sieltä löytyy tietoa laidasta laitaan. Mulla itsellä on ollut kyseinen kuuri ja vaikka kasvoissa ei sellaista ihmettä tapahtunut kuin ennustetaan (70-80%:lla kuurin syöneistä kasvot puhdistuvat kokonaan) niin kyllä se selkeästi silti auttoi. Sivuvaikutuksia kauhistellaan keskustelupalstoilla, mutta itse en huomannut kuin ihon ja limakalvojen kuivumisen.

  Sitten tietenkin vähän ”hellempi” keino on antibioottihoito, jota mullakin kokeiltiin ensiksi. Mun iho ei kuitenkaan siihen reagoinut, mutta oon kuullut myös päinvastaisia kokemuksia. Oon kuullut myös, että monelta näpyt häviää kuurin aikana, mutta tulevat kuurin lopettamisen jälkeen takaisin jopa pahempana. Se riippuu ilmeisesti ihan näppyjen laadusta..

  Kirjoittele sähköpostia, jos haluat kuulla lisää :)

  Tykkää

  • Kirsi sanoo:

   Itsellä ei niin kokemusta kovinkaan pahasta aknesta, mutta tuli mieleen, että Oi mutsi mutsi -blogissa oli aiheesta keskustelua jonkun aikaa, sitten. Tuossa alla on suora linkki kyseiseen postaukseen ja sen kommenttiosiossa oli paljon erilaisia vinkkejä pahaan aikuisiän akneen ja sen hoitamiseen…
   http://oimutsimutsi.bellablogit.fi/2013/11/01/aikuisian-akne/

   Tykkää

   • Janina sanoo:

    Moikka Kirsi!
    Kiitos linkistä, se on tuossa vieressä auki jotta muistan sen lukea kommentteihin vastailujen jälkeen. :)

    Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Marjut!
   Kiitos kun jaoit kokemuksesi. :) Helpottaa hieman tuota Roaccutan mahdollista aloitusta kun monella on selvästi ilmentynyt vain ihon ja limakalvojen kuivumista niistä monista tuhansista mahdollisista sivuvaikutuksista. Perjantaina pääsen itsekin iholääkärille, katsotaan mikä hänen arvionsa ihoni kunnosta on. :)

   Tykkää

 4. Kirsi sanoo:

  Mä en tiedä onko tästä nyt mitään hyötyä mutta jos siltä tuntuu niin kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin. Yksi tuttuni joka kärsi siitä, että selkä ja naama oli täynä noita niin on syönyt jonkun puolen vuoden lääkekuurin jonka kanssa ei tosiaan vissiinkää saa juoda alkoholia mutta iho oli sen jälkeen loistavassa kunossa. En valitettavasti tiedä siitä enempää enkä lääkkeen nimeä edes.

  Siskoni on sitten taas käynyt monetkin kuurit ja puhdistusaineet läpi eikä mikään auta. Joten varmaan riippuu ihan ihmisestä mikä tehoo kenellekin.

  Mulla itelläni ei ole kokemusta kun mulla on melkeen aina ollut iho hyvässä kunossa. Mutta tuossa viime kesänä alko rasvoittua iho ja tulla ihan hirveesti näppylöitä ja mä aloin sen jälkeen tosi ”kovakourasesti” kuorimaan ihoa päivittäin kuorintavoiteella ja ostin Oriflamen Pure Skin tuotteet(sini-valkoset pullot) ja voin sanoa, että ne on ensimmäiset tuotteet mitkä mulla oikeesti toimii. Kaikki tuotteet mä jätän suosiolla kauppaan ja tilaan ne tuolta Oriflamelta mutta tässäkin voi sanoa, että kaikki ei aina toimi kaikille :(

  En pysty suosittelemaan mitään mutta kannattaa ehdottomasti mennä jos siltä tuntuu. Hyvää kevättä ja kesän odotusta sulle :)!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kiitos Kirsi kommentista!
   Taidat puhua monen muun mainitsemasta Roaccuta-kuurista. :) Katsotaan jos se tulee olemaan oma pelastajani.
   Sain kaikkien ihanien kommenttien avulla itseni varaamaan lääkäriajan, eli ensi perjantaina selviää sitten taas enemmän ihoni tulevaisuudesta. :)

   Rentoa viikonloppua ja aurinkoista alkuvuotta!

   Tykkää

 5. siiri sanoo:

  en valitettavasti osaa samaistua tilanteesi, sillä itse olen ollut hurjan onnekas siinä suhteessa että kasvojeni alueella olleet ”kunnolliset” finnit (koko elämäni aikana) voin laskea kahden käden sormilla. mutta voin kertoa, että silläkin on kääntöpuolensa sillä kun yksikin näppy kasvoille ilmaantuu oon mitä suuremman kriisin kourissa…lisäksi pienikin näppylä joka ei todellakaan ole kunnollista finniä nähnytkään joutuu raivokkaan käsittelyn kohteeksi…tuntuu että kun iho on ollut pääosin loisto kunnossa koko ikäni, niin yksikin finni huutaa koko maailman huomiota – vaikka eihän se oikeasti ole niin. ei ketään (ainakaan toivon mukaan) jaksa kiinnittää huomiota vastaantulijan ihon kuntoon – ihan oikeasti ei jaksa :-) en minä ainakaan. vaikka ootkin joutunut selkeästi kurjaan asemaan ihosi kanssa, ja tahtomattasi joudut kestämään näppylöitä ja niiden jättämiä arpia niin muut eivät niihin huomiota samoissa määrin kiinnitä :-) jos en susta olisi ikinä kuullutkaan, enkä sua ”tuntisi” (hei oikeesti hahah hassua sanoa että tuntee toisen millään tasolla kun ei oo ikinä ees tavannut :-D lupaathan että kesällä viimeistään kun rantaudun suomeen niin treffataan ?!<3) ja kävelisit mua kadulla vastaan ilman meikkiä niin varmasti kiinnittäisin huomioni kaikkeen muuhun kuin ihoon ; iloiseen olemukseen, hymyyyn ja positiivisuuteen joka huokuu olemuksestasi :-) <3

  omia kokemuksia ei tosiaan ole, mutta eräs ystäväni on kärsinyt myös todella huonosta ihosta. hän on käynyt ihotautilääkäreillä useaan otteeseen ja hoidattanut arpia laaserhoidoilla. laaserhoidot eivät kuitenkaan ainakaan hänellä tuottaneet toivottua tulosta, en sitten tiedä onko se ihan yleisesti "huono" hoitokeino arville vai eikö vain soveltunut tälle ystävälleni…

  PALJON TSEMPPIÄ ja nokka ylös !

  Tykkää

  • Anu sanoo:

   Tosi kiva komppaus Siiri! Mikään ei oikeesti oo ärsyttävämpää kun ”lohduttajat”, jotka juurikin kiukuttelee jonkun yhden nyppylän kanssa. Voi siis fiilistellä sen tunteen kanssa ja kertoo sen noin sadalla, niin voi aistia huonoihoisen päivittäisiä fiiliksiä.

   Tykkää

   • Janina sanoo:

    Komppaan Anua!
    Tykkäsin! :)

    Tykkää

   • Siiri sanoo:

    Siis tarkoitukseni ei todellakaan ollut mitenkään esittää, että ”tiedän tunteen” tms. Ei tosiaankaan, koska kuten sanoin olen ollut onnekas enkä todellakaan tiedä miltä tuntuu tuo kuvaamasi satakertainen fiilis siihen yhteen näppylään verrattuna. Ei en tiedäkkään,eikä tarkoitus ollut sillä mitenkään kehuskella. Eli pahoittelut jos vaikutin jotenkin siltä että osaisin kompata janinan fiiliksiä. En osaa.

    Halusin yksinkertaisesti vaan ilmaista sen etten usko muiden tuijottelevan,saatika arvostelevan arpista ihoa yhtään sen enempää kuin ketään jaksaa siitä minunkaan yksittäisestä finnistä välittää.

    Eli ihan ”tsemppaus” mielessä ja hyvällä tahdolla kommenttini kirjoitin :-)

    Tykkää

   • Janina sanoo:

    <3

    Tykkää

  • Riikka sanoo:

   Roaccutan kuuri kehiin! Kesti 3 kk ja sen jälkee ei ole ollut mitää ihoongelmia! Suosittelen vaikka itsekin pohdin ennen kuuria onko ihoni tarpeeksi huonossa kunnossa kyseisee kuuriin! Kuuri on melko hintava koska joutuu käydä verikokeissa säännöllisesti ja kaikko tapahtu yksityisellä! Mutta ikinä en kyllä ole katunut että hoidin ihoni kuntoon! Söin myös antibiootti kuurin ensin mutta sillä ei ollut mitää tehoa! Kuurin Sivuvaikutuksina oli ihon kuivuus ja hiuksia ei tarvinu pestä kuin kerran viikossa! Ehdoton plussa!

   Tykkää

   • Janina sanoo:

    Kiitos Riikka kokemuksista! Olen aikaisemminkin kuullut tuosta Roaccutasta, mutta aika pelottavia kommentteja. Moni lukijoista näyttää sen käyneen läpi, pienillä sivuvaikutuksilla ja hyvillä tuloksilla – kuulostaa ehdottomasti sen arvoiselta.

    Tykkää

  • Janina sanoo:

   Siiri muru ! <3
   Kiitos, kyllä tuo varmasti antaa osittain sen saman tunteen mitä me näppykasvoiset koemme, mutta en tiedä. Välillä tuntuu että on huutava paloauto – kiinnitäen kaikkien huomion. Mutta! Tästä asemasta on onneksi vain suunta ylöspäin, yritän miettiä sen sitä kautta. :)

   Laitat vaan heti viestiä kun oot vihdoiiiin Suomessa niin vien sut niille jätskeille mitkä lupasin! ;) <3

   Tykkää

 6. Elise sanoo:

  Käy ihmeessä ihotautilääkärillä, näin tein itse samaisella ongelmalla. Sain lääkettä nimellä Tetralysal, ja auttoi. Kaikki näpyt lähtivät, ja nyt kuurin jälkeen tulee vain yksittäisiä näppyjä joskus vaan. Elämä on liian lyhyt sille että annat tuollaisen ongelman vaikuttaa oloosi, tsemppiä :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ihana Elise! Kiitos. Sain kuin sainkin kaikkien teidän avulla varattua sen lääkäriajan, ensi perjantaina tosiaan saan tietää enemmän tulevasta. :) Toivottavasti se on yhtä kirkas kuin sinun!

   Tykkää

 7. Maiski sanoo:

  Heippa! Iho ongelmat ovat inhottavia, ja itsekkin kärsin niistä nyt raskaana ollessani. Helpotusta voi saada jättämällä viljat (erityisesti gluteiini, en syö itse mitään viljoja) ja maitotuotteet pois ruokavaliosta. Maito aiheuttaa monille ongelmia ja joillekkin se ilmenee aknena, vuotavan suolen kautta. Itse olen saannut helpotusta myös kookosöljystä, käytän sitä kasvovoiteena iltaisin. Kookosöljyllä on antibakteerinen vaikutus. Tässä oikein hyvä teksti maidosta, lääkäri olli sovijärven kirjoittamana. http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Olen vähentänyt jonkin verran maitotuotteiden käyttöä, syön enemmän kananmunia. Kookosöljyä kokeilin myös muutaman viikon, kunnes se loppui. Pitäisi ostaa uusi purkki ja jatkaa kokeilua. Iho ainakin tuntui hyvältä ja tuoksui myös!
   Kiitos myös linkistä, avasin sen jo valmiiksi tuohon viereen.

   Tykkää

 8. Jenna sanoo:

  Itse komppaan marjutin kommenttia ylempänä. Itse olen käynyt kaksi kertaa ihotautilääkärillä ja sain toisella kerralla juuri tuon marjutin mainitseman kuurin! Sivuvaikutukset pelotti, mutta ei niitä onneksi hirveästi tullut (huulet kuivuivat kyllä rutikuiviksi :/). Mutta itse voin suositella :) iho puhdistui täysin, nykyään vain todella harvoin ilmestyy näppylöitä!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moi Jenna!
   Itsekin olen aikaisemmin kuullut noista kuureista ja juurikin niiden sivuvaikutuksista, mutta nyt pitää vain uskaltaa hypätä siihen tuntemattomaan vaikka pelottaiskin. :) Katsotaan perjantaina mitä lääkäri minulle määrää! Kiitos. :)

   Tykkää

 9. Hanna sanoo:

  Voin todellakin samaistua itsekin monta vuotta huonon ihon aiheuttamasta itsetunnon laskusta kärsineenä. Itse en ole ihatautilääkäriin turvautunut. En usko antibioottien olevan loppujen lopuksi hyödyksi, kaikkihan johtuu loppujen lopuksi suoliston epätasapainosta. Itselläni tehokkain vaikutus on ollut maitotuotteiden ja gluteiiniviljojen eliminoiminen ruokavaliosta( sokeri itsestäänselvyytenä myös) , niin kamalalta kuin se kuulostaakin. Erityisesti rahka ja ruisleipä muistuttavat parin päivän päästä syömisestä naaamataulussa… Paras ihonhoitosarja tähän mennessä on ollu ehdottomasti Environ .
  Tsemppiä jatkoon, olet rohkea! <3

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kiitos Hanna vinkeistä! <3
   Niin paljon on ollut puhetta maidon ja gluteenin eliminoinnista, että pitää vahvasti alkaa harkitsemaan sitä.
   Pistän myös muistiin tuon ihonhoitosarjan, jotta uutta etsiessä voin vertailla sitä muiden kanssa. :)

   Tykkää

 10. Hei!

  Minäkin kärsin aikuisiän aknesta monta vuotta. Minulla akne näyttää olevan suoraan kytköksissä insuliinin tuotantoon ja verensokerin nousuun. Aknea ilmenee usein kehon hormonitoimintaan liittyvistä syistä. Insuliini on hormoni joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Aterioiden ja välipalojen, joiden glykeeminen indeksi on keskitasoa korkeammalla, aiheuttaa minulle näppyjä kasvoihin ja ajattelenkin finnien olevan tulehduksia – jos asiaa ajatellaan näin, akne viestittäisi kehon lievästä tulehdustilasta. Omasta ihostani tulee kuivempi, varsinkin leuan alueelta, ja alan melkein huomaamattani kaapimaan ja raapimaan kutiavaa ihoani mikä vain pahentaa tilannetta. Vaikka joidenkien ruokien hiilihydraattien, kuten kaurapuuron, sanotaan olevan hitaasti pilkkoutuvia, minulla niiden iso hiilihydraattipitoisuus silti aiheuttaa finnejä. Myös jotkin makeutusaineet kuten sukraloosi tuntuvat aiheuttavan vähän epäsuotuisia vaikutuksia ihoni kuntoon. Olen huomannut, että ihoni kunto on parhaimmillaan ja hehkeimmillään kun noudatan vähähiilihydraattista ja vähämaitoista ruokavaliota samalla kun syön aika paljon terveellisiä rasvan lähteitä (mm. kananmunat, kalat, pähkinät), mutta mikään himokarppaaja en ole. Vähäisten yöunien ja luovan työn takia syön yleensä liikaa hiilihydraatteja – jos asiaa katsotaan vain ihoni hyvinvoinnin kannalta. Hiilihydraatteja tarvitaan, että ainakin oma pääni pysyy virkeänä kaupunkielämän ja modernien virikkeiden keskellä (työ, treeni/harrastukset, ihmissuhteet, viestintävälineet). Oletko kookeillut ruokien glykeemisen indeksin ja finnien syntymisen välistä suhdetta? Esim. niin, että syöt viikon tai kaksi vähähiilihydraattisempaa ravintoa kuin nyt, ja sen jälkeisellä viikolla huomattavasti hiilihydraattipitoisempaa ja vertailet ihon kuntoa kummankin kokeilun jälkeen?

  Toisilla ei isot riisiannokset, puurot, makeiset ym. näy ihossa, toisilla taas pienikin karkkipussi voi näkyä seuraavana aamuna. Oma ihoni on kuin päiväkirja siitä mitä on tullut viikon aikana syötyä, hahaa :) Ajattelin vain kirjoittaa spekulointia tänne kun aihe itseäni niin kiehtoo – sinun kohdallasi syynä ei toki ehkä ole ravinto!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!
   Todella huippua spekulointia oot saanut aikaan! :) Kiitos hurjan paljon.
   Pähkinät jätin viime vuoden puolella pois, koska uuteen ruokavalioon siirtyessä naama kertoi muutoksesta. Niiden jättäminen toimi todella hyvin ja iho on onneksi siitä rauhoittunut. Makeutusaineita vältän muutenkin, mitä nyt pepsi maxia juon silloin tällöin. :)
   Pitäisi varmaan aloittaa kirjoittamaan ylös miten iho milloinkin käyttäytyy, sillä välillä syön enemmän kananmunia ja välillä enemmän maitotuotteita. :) Se varmasti ainakin auttaa rajaamaan hieman mistä mikäkin voisi johtua. :)

   Tykkää

   • Toivottavasti löydät helpotuksen aknen suhteen! Minulle ei mitkään apteekin voiteet, hapot tai netistä luetut kotinaamiot auttaneet (myöhemmin ymmärin että nehän vaikuttavat vain oireisiin, eivät oireiden syntyyn jotka lähtevät sisältä päin). Roaccutan kuurille en uskaltanut lähteä, silla kuulin kuurilla voivan olla rajujakin sivuvaikutuksia kuten muut kommentoijat ovat kirjoittaneet. Toistaiseksi ainoa keino joka omalla kohdallani tepsii, on olla kurinalaisesti vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Vaikka tiedän sen, en aina jaksa olla kurinalainen ja kyllä makeaakin tulee syötyä. Mutta helpotukseksi elän sen tiedän kanssa, että esim. ennen jotain tapahtumaa tai juhlaa saan kahdessa viikossa ihon paljain silmin katsottuna finnittömän näköiseksi ja puhtaaksi vain ruokavalion avulla. Tällöin jätän esim. viljojen (pasta, puuro, leivät, keksit, piirakat), makeisten, banaanien ja muiden korkean GI:n hedelmien ja juuresten, alkoholin ym. kulutuksen minimiin. :)

    Olen lukenut aika paljon ruokavalion ja aknen suhteesta, mutta mitään ei löytynyt bookmarkattuna. Googlasin äsken ja löysin tämän englanninkielisen tutkielman vuodelta 2007, jonka linkitän koska siinä on löytämistäni artikkeleista enemmän tieteellistä selitystä sille miten hiilihydraatit, ruoka-aineiden glykeeminen indeksi eli kuinka paljon ne vaikuttavan verensokerin nousuun, insuliinin tuotanto ja akne olisivat yhteydessä toisiinsa. Kiinnostavaa on, että joissain maapallon ihmispopulaatioissa aknea ei esiinny juuri ollenkaan, millä voi olla tekemistä paikallisen ruokavalion ja elämäntapojen kanssa.

    Linkki: http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/107.full

    Niille, joille ruuan glykeeminen indeksi on uusi juttu, asiasta voi lukea suomeksi esim. täällä :)
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=52

    Tykkää

   • Ja moon soomenkieli on ainna ihhan hirivee jos en lue tekstiäni kolmeen kertaan ennen kuin painan Post Comment. Ups! :D

    Tykkää

   • Ai niin! Se on tärkeää muistaa, että vaikka ruuan GI näyttäisi olevan keskitasoa tai matala, sen glykeeminen kuorma (GK) voi silti olla korkea. Esim. täysjyvätuotteiden GI on usein matala, mutta niiden korkeampi GK vaikuttaa minulla finnien syntyyn. :) Lisää tuossa alemmassa linkissä jonka postasin ylemmässä viestissä, kohdassa ”Glykeeminen kuorma (GK)”

    Tykkää

   • Janina sanoo:

    Selvä homma! :) Kiitos hurjasti infopaketista!

    Tykkää

   • Janina sanoo:

    Hyvin sain selvää, typot on persoonallisia! ;)

    Tykkää

 11. Henni sanoo:

  Moikka!

  Mulla auttoi suolasaippua (ostin Vuotar-nettikaupasta), jota käytän aamuin illoin ja sinkin lisääminen ruokavalioon. Nyt kasvot on ihan kuin ei mitään aknea ois koskaan ollutkaan! Give it a try! Suolaa käytän myös kuorinnassa öljyn kanssa eikä siitä ainakaan haittaa ole ollut :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moi Henni!
   Sinkkiä olen myös alkanut syömään, pitää siis jatkaa sillä linjalla ja katsoa jos se tarjoaisi enemmänkin apua. Pitääkin tuo saippua tsekata, muutama muukin laittoi samantapaisesta tuotteesta vinkkiä. :) Hyötyjä sillä varmasti siis on! Kiitos vinkeistä, auttaa ihan uskomattoman paljon!

   Tykkää

 12. Lilja sanoo:

  Mun pari kaveria joilla on ollut paha akne on myös syöneet tuon Roaccuttan -kuurin. ”Yht helvettii mut auttaa takuuvarmast”, kommentoi toinen näistä kavereista. Ja on kuulemma tosi kallis ilman vakuutusta, eli kannattaa selvittää saisko sun vakuutuksella edullisemmin. Riskinä on että akne uusiutuu vuoden päästä, mut en osaa sanoo mitään todennäkösyyksiä siitä :D Kannattaa ottaa selvää :) Ja oot Janina tosi kaunis ja ihana, muista se! :)

  – Lilja

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Vakuutukseen onneksi menevät nuo kaikki lääkärikäynnit ja lääkemaksut. Nyt on se aika varattu niin ensi viikolla ollaan taas hieman viisaampia. Kiitos ihana <3

   Tykkää

 13. Lilja sanoo:

  Niin joo, huulet rohtu tolla kaverilla ainakin tosi pahasti ja silmät tuntu kuivilta, eli joo sivuvaikutuksena limakalvojen kuivuminen. Muuta onglemaa ei tolla mun kaverilla ollut ainakaan muistaakseni. Ja sitte se että ei saanut oikein juoda alkoholia :D

  – Lilja

  Tykkää

 14. beau sanoo:

  Olet todella rohke laittaessasi kuvan itsestäsi, jossa näytät ns. epävarman puolesi! Respect! Ja ihanaa myös kuulla, että joku muukin painii samojen ongelmien kanssa. Itselläni on ollu 14 v asti paha akne ja siihen ei tunnu auttavan ainakaan nämä luonnolliset tavat (sokerin vähentäminen, ihon puhistaminen jne.) en ole viel kääntynyt ihotautilääkärin puolelle, mutta ehdottomasti jossain vaiheessa menen jos ei tämä kohta helpotu (olen 21). Tuo epävarmuus ja huono itsetunto on raskas olotila ja ihmiset joilla ei ole aknea eivät ymmärrä kuinka vaikeaa se voi olla. Onneksi olen kuitenkin viime vuosina kasvanut ja ymmärtänyt, ettei huono ihoni tee minusta yhtään huonompaa ihmistä. :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Tärkeän asian olet ymmärtänyt! :) Se ottaa jo suuren osan painolastista pois. Mulla auttoi pähkinöiden vaihto avokadoon, en siis pähkinöitä syö kuin todella harvoin. Päivitän blogia varmasti ihon tilanteen paranemisesta, lääkärin käynneistä jne. :) Pysy kuulolla, ehkä sieltä löytyy apua sullekin – en nimittäin tiedä yhtään mitä lääkäriltä odottaa.

   Tykkää

 15. Jenni sanoo:

  Minulla oli muutama vuosi sitten sama tilanne – ja hyvä kun kehtasin edes peiliin katsoa. Se rajoitti kyllä elämääni erittäin kokonaisvaltaisesti, sillä niinä aikoina en uskaltanut mennä mihinkään ilman meikkiä ja meikkikerroksen allakin oli todella epävarma ja juurikin häpeissäni. En jotenkin ”kehdannut” edes mennä ihotautilääkärille pitkään aikaan ja kärsin vuosia… No, kun lopulta menin YTHS:n kautta ja sain roaccutan-kuurin, oli ihan käsittämätöntä, kun iho alkoi parantua. Puoli vuotta siinä meni ja itsetunto parantui kohisemalla. Elämän kaikki osa-alueet muuttuivat paremmaksi ihan oikeasti, aloin käydä salilla ja harrastaa tankotanssia ja tutustuin uusiin ihmisiin. Mua akne painoi niin pitkään alas enkä osannut nauttia elämästä sen kanssa, että siitä eroon pääseminen on ollut yksi parhaista asioista ikinä! Kuitenkin, mikä mun mielestä oli hassua, kun kerroin lääkekuuristani ystäville ja perheelle, yllättävän moni ihmetteli ”ai onko sulla muka akne? En oo ees tajunnut!”. Kyllä ihmiset onneksi näkee pinnankin alle :) Enkä mä itsekään todellakaan kiinnitä huomiota kenenkään muun ihoon – mutta se vaan on niin vahvasti siellä omassa päässä se tunne. Täytyy kyllä vaan ihailla sua ja sun asennetta, kun mietin itseäni iho-ongelmien kourissa ja kuinka annoin niiden estää kaikkea mitä olisin halunnut tehdä. Oot huikea, ja oon varma, että tuo ratkeaa nopeammin kuin uskotkaan! Tsemppiä! <3

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   En voisi paremmin kuvailla omia tuntemuksiani – akne todellakin painaa alas. Sitä yrittää piiloutua talvella huiveihin, kesällä aurinkolaseihin ja hattuihin. Näistä kommenteista rohjenneena lääkäri aika on varattu ja härkää tartuttu tiukasti sarvista. Nyt tää hoidetaan, jotta ehkä kesällä saisi kasvoillekin rusketusta kun ei tarvitse isoa meikkivuorta tuputtaa peittämään. :)
   Kiitos ihanasta kommentista. Tuntuu, ettei kukaan muu kärsi samoista ongelmista mutta ei se selkästi ole näin. :)

   Tykkää

 16. Amanda sanoo:

  Heips,

  itse aknenaamaisena monet vuodet elämässäni kärsineenä suosittelen painumaan ihotautilääkärille niin äkkiä kuin voi.
  Itsellä todella hyväksi ja ammattitaitoiseksi koettu Mehiläisen Timo Juvankoski Helsingistä on hoitanut kasvojani kohta jo 7v.
  On käyty läpi antibioottivoiteet, liuokset, sisäiset kuurit, mykkykuuri Roaccutan ja sittemmin kuurin jälkeen palattu taas voiteisiin.
  Tänhetkinen ihoni tilanne on ok, olen saanut Roaccutan kuurin loputtua n.3v sitten pidettyä ihoni kunnossa Himalajan vuorisuolasaippualla, sekä Basironilla. Käytössä myös Neutrogenan kasvojen puhdistus-, ja kuorintatuotteet.

  Tsemppiä ihon kanssa kestämiseen, monet pitää mitättömänä juttuna – mutta itse aknesta jo kauan kärsineenä tiedän, että kyseessä on oikeasti SAIRAUS.

  Haleja <3

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ihana kommentti Amanda! <3
   Iholääkärille varattu aika, eli ensi perjantaina alkaa ihon kanssa sovittelut. Toivottavasti apu löytyy nopeasti! :)
   Nämä muutamat päivät ovat olleet paljon helpompia olla kun sai tämän asian pois omalta harteilta. Omat ajatuksetkin ovat nyt hieman positiivisempia tulevaisuudesta.

   Tykkää

 17. Elina sanoo:

  Itse olen kärsinyt aknesta noin 13-vuotiaasta asti, ja olen syönyt kaksi 6 kuukauden Roaccutan-kuuria kolmen vuoden sisään. Akne parani lähes kokonaan, mutta nyt pari vuotta noiden kuurien jälkeen alkanut taas ilmaantua. Ei kylläkään niin pahana, kun se aikoinaan oli. Itselläni nuo kuurit eivät aiheuttaneet muuta kuin ihon ja limakalvojen pahaa kuivumista. Muita vaikutuksia en huomannut.

  Nyt parikymppisenä aion kokeilla sinkkiä sekä suolasaippuaa ihon hoitoon, niistä olen kuullut hyvää. Toivottavasti löydät itsekin apua iho-ongelmiin!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Sinkkiä olen vasta noin kuukausi sitten lisännyt lisäravinteisiini päivittäiseksi avuksi, joten odottelen vielä miltä vaikutus muutaman kuukauden päästä voisi olla. Suolasaippuaa moni suositteli myös minulle tähän postaukseen liittyen, aion itsekin saada aikaiseksi kokeiltua jos siihen vaihtaminen auttaisi. :)

   Tykkää

 18. Taru sanoo:

  http://intensitypassionbelief.blogspot.fi/2013/12/ongelmana-akne.html tuolla on hyvää asiaa aiheesta. Nuo keinot on toimineet itsellänikin :)

  Tykkää

 19. Noora sanoo:

  Moikka, suosittelen lämmöllä Diacorin ihotautilääkäriä Tuula Petäystä. Hän auttoi itseäni atooppisen ihon hoidossa ja hallinnassa ja siskoani aknen kanssa. Ihotautilääkärille meno oli yksi parhaista päätöksistäni, olen itsekin ollut samoilla fiiliksillä atooppisen ihon kanssa. Tsemppiä, blogisi on todella inspiroiva! :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Noora!
   Kiitos suosituksesta. Kerkesin jo varaamaan Terveystaloon ajan, mutta jos kyseinen lääkäri on jostakin syystä sopimaton niin otan yhteyttä Tuulaan! :)
   Kiitos paljon, muistathan kertoa jos mieleen tulee esimerkiksi postaustoiveita! :)

   Tykkää

 20. Nici sanoo:

  Mahtavaa että uskallat kirjoittaa tällaisen omilla kasvoillasi. En tarkoita sitä, että olisivat niin pahat, vaan sitä, että et ”piiloudu ruudun taakse”, vaan tuot omat ongelmasikin esiin blogissasi. Koen samaa ongelmaa, mutta selässä. Moni on sanonut, että ”no se on vain selkä, minulla on kasvoissa..” Mutta ei sekään ole kivaa, jos aina, kun on hihattomalla paidalla ja kun käy uimassa saa kuulla puhuttavan akneselästäni jonoissa ja näkee ihmisten katsovan tai tuijottavan. Mutta siihen alkaa tottua, ja käytän peräti välillä hihattomia nykyään – tosin silloin kun lähettyvillä ei ole ainakaan tuttuja inhottavia ihmisiä. Mutta älä huoli, en usko, että ihmiset katsovat ensimmäisenä epäpuhtauksia – sinun kasvoissa ainakin ensimmäisenä huomioni kohtaa sun silmät :) En tiedä miten sen voi sanoa järkevästi, mutta ne on se kohta sun kasvoissa, joiden luulen kiinnittävät ensimmäisenä huomion, siis kauneudella ja hyvällä tavalla. Ja jos joku todellakin jää katsomaan kasvojasi samalla tavalla mitä minä olen kokenut – yritä voittaa häpeäsi. Katso ihmistä silmiin, hymyile ja toivota hyvää päivää :) Näin ihmisille jää mieleen sinusta se hyvä puoli, ja jos tuntematon toivottaa iloisesti hyvää päivää, tuskin he enää mitään kasvojen punotusta miettivät. :) Minulla ainakin se piristäisi päivää.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Nici!

   Kiitos hurjan paljon jokaisesta sanasta, loihdit ison hymyn suulleni. (:
   Toivottavasti molemmat meistä pääsevät kokonaan eroon epävarmuuksista, jos meillä on nämä ongelmat niin toisilla on toiset. Jotenkin ne asiat aina tasoittuvat. :)

   Hyvää viikonloppua! :)

   Tykkää

 21. petra sanoo:

  Mua alkoi kiinnostaa mitä meikkipohjaa käytät koska en ole huomannut ongelmaa muissa kuvissa..

  Tykkää

 22. Elina sanoo:

  Niin ja sen halusin vielä sanoa, että ei voi varmasti sanoa, auttaako tuo Roaccutan-kuuri kaikille. Itselläni se auttoi vain hetkellisesti, vaikka kaksi kuuria söinkin. Toisilla auttaa, toisilla ei. Kannattaa miettiä, onko valmis sitä kokeilemaan, koska tulosta ei voi etukäteen tietää. :)

  En ole ennen kommentoinut blogiisi vaikka tätä säännöllisesti seuraankin, mutta olet kyllä ihailtavan positiivinen ja rohkea! Jatka samaan malliin. :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kiitos Elina! Useamminkin saa tulla kommentoimaan, ihan vaikka kuulumisia. :) Ei tarvitse niin postaukseen liittyä.
   Huippua viikonloppua! :)

   Tykkää

 23. Reetta sanoo:

  Moikka!
  SINKKI SINKKI SINKKI
  En tiedä ehdottiko joku jo sinulle sinkkiä.
  Itse kärsinyt aknesta yhdeksännestä luokasta asti aina tähän 23-vuoden ikään.

  Antibioottikuureja kokeiltu. Auttavat vain hetkellisesti. Enkä pidä siitä, miten ne haurastuttavat ihoa.
  Moni suosittelee tuota vahvaa roacuttaa. Itse en ottanut sitä, sillä se voi aiheuttaa masennusta tai ahdistuneisuutta.

  Aloitin sinkin käytön ennen joulua. Otin vain 15 mg. Luin asiasta hieman enemmän ja nyt otan sitä päiväannoksena 45 mg.
  Tässä linkki aiheeseen sinkki ja akne: http://www.sinkki.com/sinkki-akne
  Kuuriluontoisesti sitä voi siis ottaa jopa 90-135mg (joidenkin tutkimusten mukaan).

  Ihosi ja aknesi on aika samanalinen kuin minulla. Joten tämä voisi toimia sinulla!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moi Reetta!

   Syön sinkkiä päivittäin, lisäsin sen omatoimisesti loppuvuodesta ruokavaliooni. Pitää nyt tarkastaa tuo määrä, siitä en ole varma. Ja lukasta tuo linkkisi, kunhan töistä kotia pääsen. :)

   Kiitos paljon hyvistä faktoista ja kokemuksista! Niitä jakamalla pystytään auttamaan toinen toisiamme :)

   Tykkää

 24. Minna sanoo:

  Moikka ! Et ole yksin ajatustesi kanssa ,ettet voi katsoa ihmisiä silmiin,ja pelkäät heidän näkevän sinussa vain näpyt. Itse kamppailen samanmoisten ajatusten kanssa. Viime syksynä tapasin työn puolesta erään lääkärin joka sanoi minulle heti nähtyämme; ” Anteeksi että sanon näin suoraa,mutta olet nuori ja kaunis tyttö, älä kärsi tuosta ihostasi enään vaan hanki lääke siihen” Hän neuvoi minulle ihotautilääkärin nimeltä Hannu-Pekka Happonen,ottaa vastaan Helsingissä Mehiläisessä. Nuo lääkärin sanat olivat ihoni pelastus. Marssin Hannu-Pekan vastaanotolle heti siitä seuraavalla viikolla ja sain käteeni Roaccutan reseptin. Niin paljon kuin pelkäsinkin lääkettä,niin se on auttanut,hitaasti mutta varmasti.Ihoni oli kerennyt mennä todella pahaksi koska olin pitkittänyt hoitoon hakeutumista. Posket,leuka ja kaula olivat kerenneet tulla täyteen pikkurillin päänkokoisia näppyjä jotka olivat todella kipeitä,mieleni olisi tehnyt olla vain kotona,ettei kukaan olisi nähnyt kuinka kamalalta näytän. Monet pelkäävät Roaccutan lääkettä,mutta jos todella haluat ihosi kuntoon niin suosittelen lämpimästi Hannu-Pekkaa ja tuota lääkettä. :) Ja kun ihoni tulee täysin vapaaksi näpyistä,aion mennä arpien vaalennukseen,sillä haluan taas nauttia elämästä ja ihmisten kohtaamisesta ilman että tarvitsee miettiä ihoani. :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Minna!
   Kiitos, että jaoit kokemuksesi avoimesti. Sain lääkäriltä kolmen kuukauden antibioottikuurin ja iholle levitettävää voidetta. Näiden kanssa nyt toimitaan ja katsotaan mihin suuntaan lähtee kehittymään – toivon sormet ristissä tosissani parasta. Postauksen jälkeen on itselläni ollut hieman helpompaa, sillä huomasin etten ole häpeäni kanssa yksin. Toivottavasti meidän molempien iho paranee ja saamme arvetkin vaalennettua, ne häiritsevät jopa enemmän.
   Ihanaa alkanutta viikkoa!

   Tykkää

 25. Marja sanoo:

  Minulle puhkesi aivan järkyttävä akne joskus 16-17-vuotiaana, kuljin koulussa huppu päässä ja hiukset silmillä. E-pillerit auttoivat ja iho oli aivan mahtavassa kunnossa, mutta sitten sain aurallisen migreenikohtauksen, ja e-pillereiden reseptiä ei suostuttu uusimaan. Sairaanhoitaja totesi, että kyllä nyt jo pitäisi olla aknen hellittänyt (olen 25-v.) ja tarjosi ehkäisyvälineeksi minipilleriä, jonka yleisimpänä sivuvaikutuksena on akne!! Kokeilin 2kk, akne palasi, ja arki muuttui helvetiksi mielialanvaihtelujen vuoksi. Lopetin pillerit, ja nyt ihmettelen, että mitä seuraavaksi. Aknea on edelleen, finnit tulevat keskelle poskea hirvittävinä paiseina, ja herkkä iho punoittaa koko poskessa, todella vaikea peittää näitä jättifinnejä. :( Välillä tulee kausia, ettei finnejä juuri ole, mutta tätä kestää maksimissaan viikon-kaksi, kunnes taas puhkeaa nyppyjä. Nyt olenkin miettinyt, että pitäisikö sitä ihan ihotautilääkärille asti mennä, mutta tosiaan nämä kaikenlaiset kuurit hieman pelottavat. Aimo päiväannoksella D-vitamiinilla (100 mikrogrammaa) tuntuu olevan positiivinen vaikutus ihoni kuntoon, toisaalta olen syönyt valmistetta, joka sisältää myös vähän sinkkiä, joten teho voi piileä siinäkin. Pitänee tarkistaa tuo sinkin määrä vielä, ja toivoa parasta. Mutta kyllä tämä on aivan järkyttävän masentava vaiva, kun on tosiaan murrosikäkin jo ajat sitten ohitettu.

  Voimia sinne, toivottavasti postailet asian tiimoilta edelleen!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Marja!
   Kurjia tapahtumia on tiellesi sattunut. Toivottavasti pääset itsekin hoitamaan ihosi takaisin kuntoon ja palauttamaan täyden hymyn. Tulen kirjoittamaan aiheesta vielä aivan varmasti, se on omassa elämässäni läsnä niin tiiviisti – jokaikinen peiliin katsominen herättää todellisuuteen. Aloitin itsekin sinkin päivittäisen syönnin viime vuoden puolella ja uskon että se on auttanut. Juuri tänä aamuna laskeskelin paljonko syön: 45 yksikköä päivässä. Siihen D-vitsku 100 päivässä.
   Kannattaa lukaista aikaisempia kommentteja, sieltä löytyy ainakin itseäni rohkaisevia tarinoita. Emmeköhän molemmat tule vielä tämän selättämään.
   Tsemppiä!

   Tykkää

   • Marja sanoo:

    Mitenköhän nuo yksiköt muuntuvat mikrogrammoihin? Kävin äsken salilta tullessani apteekin kautta, ja mukaan tarttui 15 mg tabletteja, joita kuitenkin suunnittelin ottavani 2kpl/pv. Aiemmissa kommenteissa olikin linkitetty sinkistä, jossa todettiin, että 30-50 mg päiväannoksen voi pitää jatkuvasti, mutta suuret annokset, jotka lähentelevät 100 mg/vrk, pitäisi pitää vain kuuriluontoisesti. Toivotaan, että auttaa. :-)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: