Viinaan kyllästynyt

Kuinka moni meistä on kuullut sanonnan, viina on viisasten juoma”?

Olen joutunut todistamaan liikaa hetkiä jolloin viina vie miestä. Tai naista. Viisaudesta ei kyseisinä hetkinä ole ollut tietoakaan. Tilanteisiin reagoinnit räjähtävät nollasta tuhanteen – ilman syytä. Viina ei tee kenestäkään viisasta vaikka niin haluaisivat itselleen uskotella.

Viinaa kuuluu vain viisaille. Niille, jotka osaavat käyttäytyä sen kanssa. Niille, jotka ymmärtävät että kaikissa asioissa enemmän ei ole parempi. Näissä tilanteissa vähemmän on kirjaimellisesti enemmän.

IMG_7341

Miten pystyisit kertomaan läheisellesi että hänen on lopetettava? Miten saisit hänet uskomaan ettei vähennys enää auta? Ennen kuin hommasta ei ole enää paluuta takaisin. Jos olet yrittänyt jo lukuisia kertoja, mutta yksikään niistä kerroista ei ole kirvoittanut keskustelua – pelkästään huutoa ja ärsyyntymistä. Alkoholistin puolustusmekanismia ei pysty hakkeroimaan. Voisi luulla, että vastaväitteisiin ja raivokohtauksiin olisi vuosien saatossa tottunut – edelleen, joka kerta, se tuntuu tulevan puskista. Ehkä myös sen takia, että alkoholittomina päivinä nuo ihmiset ovat rauhallisia, huumorintajuisia ja rakastavia.

Miten kauan läheisten oletetaan jaksavan? Mikä on liikaa ja milloin saa sanoa ”nyt riittää!” 

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , , , , , ,

15 ajatusta artikkelista “Viinaan kyllästynyt

 1. R. sanoo:

  Itse olen ollut kaksi kertaa tällaisessa tilanteessa. Ensimmäisessä kyseessä olin minä itse. Molemmissa tapauksissa asiaan ei auttanut muu, kuin se että huomaa itse, että nyt ei mene enää hallitusti, vaan tarvitsee apua.

  Tykkää

 2. a sanoo:

  ”Alkoholistin puolustusmekanismia ei pysty hakkeroimaan.” Niin totta. Joskus luin narkkarista, joka sanoi, että ei auttaa edes voi, pitää päästää pohjalle ja pakottaa täten tajuamaan omien tekojen seuraukset. Niin kauan kun niitä seurauksia silotellaan ja ymmärretään, ei henkilö joudu ottamaan niistä vastuuta eikä tajua tekojensa vaikutusta.

  Itse lähdin suhteesta. Ymmärsin, että siinä tuhoutuu joka kaksi elämää tai yksi elämä. Aina olisi pitänyt ymmärtää ja kannustaa kuin sankaria, kun hän kertoi ymärtävänsä olevansa alkoholisti. Kyllä minä ymmärsinkin ja yritin tukea, sitä en vaan koskaan ymmärtänyt, miksi minun olisi pitänyt ymmärtää taas seuraavaa ja seuraava kännitoilailua. Mikään lupaus viinan suhteen ei pitänyt. Hänellähän toki oli perustavan laatuinen oikeus alkoholin nauttimiseen, koska useampana päivänä viikossa alkoholin nauttiminen on kuulemma täysin normaalia.

  Olin itsekäs ja valitsin puolestani oikeuden onnelliseen ja tasapainoiseen elämään. Vielä sitä minulle ei ole, mutta tiedän, että näin se on edes mahdollista. Puheväleissä olemme edelleen, koska täysin en edelleenkään ole uskaltanut yksin jättää. Eroamme seurasi henkilön itsemurhayritys pahoin seurauksin, syy tähänkin oli tietenkin minun.

  Jos minulta olisi joku kysynyt uskoisinko olevani tälläisessä tilanteessa parin vuoden päästä, olisin nauranut. Koskaan ei tiedä mitä elämä eteen heittää. Yritän olla olematta katkera, vaikka helppoa se ei ole ollut. Tuntuu, että itsekin olen menettänyt niin paljon elämän ilostani. Mutta uskon edelleen parempaan huomiseen, itselleni. Hänelle pystyn vain toivomaan sitä.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   On hurjaa minkälaisia tarinoita toisilla on. Alkoholilla on suuret voimat, jotka pilaavat ihmissuhteita. Onneksi meillä on mahdollisuus valita. Toivottavasti sinun tilanteesi paranee, ”hitaasti ja varmasti”. Toivon sitä myös hänelle. <3

   Tykkää

 3. Roosa sanoo:

  Hei! Hyvä ja tärkeä aihe ja valitettavasti aina pinnalla.. Kiitos siis kirjoituksestasi. Itse kirjoitin juuri samasta aiheesta blogiini, sillä jokaisen lähipiiristä varmasti löytyy näitä, joille viina ei sovi alkuunkaan. Jutun pääsee lukemaan osoitteesta http://kaninkolossa.weebly.com

  Tykkää

 4. Salimimmi_88 sanoo:

  ”Viina on viisasten juoma” -sanonta viittaa siihen, että viisaat osaa käyttäytyä viinan kanssa oikein, eli juoda sitä kohtuudella ja tietyllä varovaisuudella :) Tyhmät vetää sitä sitten urakalla ja pään täyteen.

  Tykkää

 5. Pitkään lukenu sun blogia, ekan kerran nyt kommentoin. Koitin kommentoida jo aiemmin mutta jotain meni pieleen..

  Oon ollu samanlaisessa tilanteessa kahdesti. Ekalla kerralla kyseessä olin minä itse. Molemmissa tapauksissa täytyi huomata itse, että nyt ei mene hyvin ja tarvitsee apua. Me olimme onnekkaita, kun tajusimme sen ajoissa. Mutta olisi silti voinut ymmärtää ja kuunnella ystäviä aikaisemmin..

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Rebekka!

   Suurin osa kommenteista tulee ensikisi näkyviin vain minulle, jotta voin hyväksyä ne näkyviin. :) Aikaisempi kommenttisi tuli myös läpi!

   On ihana kuulla, että kaikki on päättynyt teidän osalta hyvin. Toivon erittäin paljon, että meidänkin tilanteessa käy samoin.

   Tykkää

 6. suvi sanoo:

  Hei Janni. Valitettavasti kuulostaa hyvin tutulta ja varmaan sen vuoksi tulikin niin paha mieli sun puolesta. En ole koskaan kirjoittanut tänne mitään, vaikka olen lukenut blogiasi ensimmäisen kerran jo useampi vuosi sitten.

  Kyllä sinulla on läheisenä mahdollisuus sanoa koska tahansa, että nyt riittää ja tunnistaa ja tunnustaa, ettet jaksa enempää. Mutta jos kysymys on oikeasti läheisestä ihmisestä, ei sen tekeminen ole helppoa. Juuri siitä syystä, että tiedämme millaisia nämä läheiset oikeasti ovat, silloin kun eivät juo. Ja sen vuoksi jaksamme aina uudelleen uskoa siihen mahdollisuuteen, että ehkä se jonain päivänä loppuu.

  Yksi keino selviytyä, on välttää konfrontoimasta asiaa turhaan. Välttää menemästä paikalle, kun on riski, että kyseinen läheisemme on humalassa. Koska me emme kuitenkaan valitettavasti pysty millään tekemisillämme tai sanomisillamme muuttamaan asiaa.

  Voimme siis tehdä itsellemme edes sen palveluksen, että vapautamme itsemme siitä vastuusta. Me emme voi muuttaa asiaa, vaikka kuinka haluaisimme. Sen voi tehdä vain läheisemme itse, jos niin päättää haluta. Me voimme vain toivoa.

  Tsemppiä sinulle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: