Nelisilmä

Nelisilmä. Rillipää. Mörkö. 

Mielikuvituksellisia adjektiiveja lähelläni pyörineiltä, ei läheisiltä, ihmisiltä. Sanat jättivät unohtumattoman muiston, joka vuosia sitten satutti ja on nyt syy mun hymyyn. Paljon olen kokenut ja käynyt läpi, mutta kattokaa mua nyt! 

Olin 11-vuotias epävarma ala-asteen viimeistä luokkaa käyvä tyttönen. Silmälasien saaminen tuolloin ei ollut helppoa, sillä muistoissani niitä ei ollut kenelläkään muilla kuin vanhuksilla. Muistan luokkaretkemme Turkuun, jolloin pidin laseja ensimmäisiä kertoja hyvin ujosti, ehkä kymmenen minuuttia kerrallaan. Kynnys silmälasien käyttöön oli suuri. Mutta tunne, jonka lasien päähän laitto toi oli kirjaimellisesti silmiä avaava – näin kaiken selkeänä ilman sumeita reunuksia.

Muistan lääkärin lupaukset ”käyttämällä laseja nyt, näölläsi on mahdollisuus parantua etkä tarvitsisi laseja enää”. Olette saattaneet huomata ettei näin käynyt. Nykyään olen lasieni kanssa erittäin sinut, niistä on tullut selkeä osa minua, kävinhän ne päällä suihkussakin äsken. Haha. Olen lukuisia kertoja katsonut itseäni peilistä ilman laseja, mutta en täysin tunnista itseäni, olenko se minä siellä vaikkei päälläni olekaan laseja? Yhtämonta, ellei useampaakin, kertaa olen miettinyt kuinka tietyissä tilanteissa olisin nauttinut lasittomuudesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näköni on huono, se tuntuu vain huononevan. Kärsin hajataitosta. Tietyissä paikoissa siristyskään ei enää tee kohteesta selvää. Kunnon piilareita ei minulle löydy, sillä näin suurta hajataittoa ei niillä korjata – hukkaisin niihin vain rahani saamatta mitään takaisin. En oikein tiedä mitä tehdä.

Olen pyöritellyt mielessäni vaihtoehtoa leikkauksesta, mutta en ole vielä vakuuttunut siitä. Miten siitä toipuminen? Alkaako näkö uudestaan huonota? Voiko leikkauksessa käydä vanhempana uudestaan? Paljonko sellainen edes maksaa? Haluaisin löytää ratkaisun, sillä uskon joutuvani taas hankkimaan uudet vahvemmat lasit. Onko teillä kokemuksia, tietoa, suosituksia? 

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , , , , , ,

10 ajatusta artikkelista “Nelisilmä

 1. a sanoo:

  Mielenkiinnosta kysyn kuinka paljon sulla on hajataittoa? :) Entä sfääristä voimakkuutta?

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!

   En löydä uusimpia lukujani, mutta 2010 oli:
   Sf oikealta +.25 ja vasemmalta +.75
   Hajataitto molemmissa -2.25, ax 90.

   Olen juuri varaamassa uutta käyntiä silmälääkäriin, sillä viimeisestä tarkistuksesta on jo.. liian kauan.
   Luvut itselleni hepreaa, mutta ehkä ymmärrät niitä paremmin? :)

   Tykkää

 2. Hippu sanoo:

  Olen leikkauttanut silmäni noin 2v sitten Femto Lasikilla.
  Itselläni päätökseen vaikutti, etten ollut koskaan tuntenut oloani kotoisaksi silmälaseissa vaikka ne olivat olleet käytössä tuolloin yli 20v. Näköni oli-6-7 luokkaa ja olin täysin riipuvainen laseista tai piilareista ja koin sen tosi hankalaksi varsinkin sen jälkeen kun lapset syntyivät. Silmälasit olivat tasaiseen tahtiin hukassa enkä löytänyt niitä ilman mieheni apua ilman silmälaseja tai piilareita. Lisäksi silmäni olivat kuivat. Uusien lasienkin ostamiseen kuluisi reilusti rahaa kaikkien linssien erikoiskäsittelyjen kanssa.
  Näköni oli pysynyt samalla tasolla jo yli 10v ennen toimenpidettä joten ajattelin, ettei leikkaus valuisi hukkaan näön uudelleen huonontuessa. Toisaalta ajattelin, että jos näköäni ei pystytä täysin parantamaan, tulisi siihen kuitenkin sen verran parannusta, ettei uusien lasien ostaminen olisi enää niin kallista.
  Tähän mennessä kaikki on sujunut hyvin. Pitemmän ajan vaikutuksista en osaa vielä sanoa.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka!

   Erittäin looginen päätös. Olen varaamassa nyt silmälääkärille aikaa, joten katsotaan sovellunko edes leikkaukseen – ja minkälaiseen sellaiseen. Lasien ostaminen on itsellenikin melkoisen kallista. Piilareiden hinnoista en edes uskalla kysellä, sillä hajataittoonkin on varmaan löydetty jonkinlaisia erikoiskäsittelyjä. Olen enemmän ja enemmän valmis leikkaukseen. Eilinen iso artikkeli Hesarissakin rauhoitti hieman mieltäni, sokeutua kun ei kuulemma voi. :)

   Kiitos, toivottavasti näkösi pysyy tasaisena edelleen !

   Tykkää

 3. Sarkkuli sanoo:

  Itse kävin laserleikkauksessa 3v sitten ja se oli paras investointi ikinä! Pari kk leikkauksen jälkeen käytin päivittäin silmätippoja mutta sen jälkeen niitä ei ole tarvinnut eikä muitakaan vaivoja ole ollut. Oli kyllä paras päätös ja joka euron arvoinen 😊 Ainut, mitä kadun on se, etten mennyt jo aiemmin!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Kuulostaa loistavalta! Pelkään sekä näköni menettämistä (turhaan) ja leikkauksen jälkeistä aikaa. Mutta kaikki kokemukset mitä olen nyt sinulta sekä muilta lukijoilta saanut kyllä varmistavat että päätös olisi oikea. :) Juuri tänä aamuna meikatessa tuijotin hetken itseäni ilman silmälaseja – kyllähän se ajatus kutkuttaa. :)

   Tykkää

 4. Sarianna sanoo:

  Jep, pakko yhtyä edellisiin kommentoijiin. Kävin itse tässä kuussa Smile-tekniikalla hyvästelemässä likinäköisyyteni for good. On kyllä ihan parasta päästä reissaamaan, treenaamaan ja uimaan ilman lasien ja piilareiden kanssa säätämistä. Operaatio täysin kivuton ja itselläni sujui kaikki todella hyvin. Vaikka leikkauksen jälkeinen päivä olikin hieman usvainen, näin näöntarkastuksessa jo tarkemmin, kun mitä olin nähnyt silmälaseilla päivää aikaisemmin! Nyt on pientä kuivuutta havaittavissa silmissä, mutta hyviä kosteustippoja käyttämällä tämäkin vaiva jäänee parissa kuukaudessa unholaan.

  Hinta vaihtelee leikkaustekniikasta riippuen. Itse nappasin Helsingin Silmäasemalta tarjouksen, jossa molempien silmien leikkaus kustansi kaikkinensa noin 3000 euroa. Tein aika tarkkaa esitutkimusta liittyen leikkaaviin firmoihin ja Silmäsairaala vaikutti kaikista luotettavimmalta taholta. Suositteluni!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Voi että kuulostaa juuri sellaiselta mitä itsekin haluan kokea! Olimme juuri viime perjantaina kylpylässä ja kaikki oli hyvinkin sumeeta, siellä kun vielä on todella hämärää. Siellä tämä ehkä kulminoitui ja tajusin että nyt on tultava päätös tähän vuosien miettimiselle. Olen miettinyt että ”joskus sitten” mutta eiköhän se aika ole nyt käsillä. :)

   Tykkää

 5. tuulia sanoo:

  Itse sain lukion kakkosella lasit, mutta olin niin epävarma että muutaman käyttökerran jälleen luovutin. Näytin mielestäni helvetin typerältä ja rumalta, itsetunto kun on ollut yläasteesta lähtien huono. Lukion kakkosen loppu ja lukion kolmonen mentiin sokeana, oli oikeesti tosi ahdistavaa tunneilla kun ei nähnyt. Nyt hommasin abivuodelle piilolinssit, silmät ei kauheesti tykkää mutta pakko se on vielä tää vuosi kestää. Tunnen oloni niin vieraaksi lasien kanssa, etten edes kotoa kehtaa lähteä ne päässä, oon tullut siihen lopputulokseen, ettei mun kasvoihin vaan sovi lasit.
  Mutta hyvä kuulla että joku on sinut lasien kanssa ja lasit tuntuu osalta itseä. Sulla kyllä näyttää lasit tosi hyvältä ja oot muutenkin nätti! Mukavaa että oot tässä syksyn aikana jatkanu aktiivisesti postailua, oon tätä jo muutaman vuoden näin anonyymisti seuraillut ja aina kivaa kuulla sun kuulumisia :)
  Terkut Tampereelta ja tsemiä syksylle!

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Tuulia!
   Oot siis nyt käyttänyt piilolinssejä? :) Hyvä että sulle löyty sopivat ja pystyt nyt näkemään myös ilman laseja – ymmärrän hyvin tunteesi siitä kuinka lasit ei tunnu kuuluvan. Itsellänikin oikeastaan vasta nykyiset lasit hankittuani huomasin, että ehkä ne ovatkin kivat. :) Tykkään näistä kovasti, kiitos.
   Ihanaa että kommentoit ja oot viihtynyt mun tekstien parissa, kirjottele vain useammin tai jos löytyy postaustoiveit tai haluat vastauksia/ideoita :)
   Tsemppiä Tampereelle! :)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: