Elämmekö panokulttuurissa?

Tinder, tuo pelien peli. Koukuttava, mutta niin raaka. Peli aloitetaan unelmakumppanin luonnilla; timmi, ruskeasilmäinen, vähintään 185 pitkä, tummat piirteet, tatuoitu, kitaran soittotaidot. Checkcheckcheck! Mahdollisimman monen kohdan täyttävä vaihtoehto viedään kotiin, tutustumaan lakanoihin. Pelin haastavuuden iskiessä vasten kasvoja, resetoidaan edistyminen ja aloitetaan peli alusta.

20151123_151601

Ympäriltäni löytyy tällä hetkellä liuta upeita sinkkunaisia, jotka mielellään kömpisivät pitkän päivän jälkeen miehen turvalliseen ja vahvaan otteeseen. He eivät ole ainoita, jotka selaavat kuvia unelmien kumppania etsimässä. Vaatimuksien listat jättävät sanattomiksi, halutut ominaisuudet ovat piirun tarkkoja eikä niistä jousteta. Nykymaailma on nirso. Niin nirso, ettei näe oman näkemyksensä ulkopuolelle. Lukemattomia kertoja olen kuullut toteamuksen ei ole mun tyyppiä – syiden ollessa mitättömiä, väärä kävelytyyli, jokin ele tai toteamus.

Ihmiset hyppivät kukasta kukkaan, ”rakkautta etsien”. Suurin osa kohtaamisista päätyy kuitenkin lakanoiden väliin ja sen seurauksena, pettymykseen. Ei tämäkään ollut se mitä etsin. Rakkautta etsitään kovalla tahdilla, sen oletetaan tapahtuvan sormia napsauttamalla – kuten kaiken nykypäivänä. Yhdellä tapaamisella saat toisesta vain raapaisun, pienen kurkistuksen hänen luonteeseen ja elämään. Siltikin se riittää monelle, kiinnostus lopahtaa yhtä nopeasti kuin se on syttynytkin. Sitten ihmetellään kun muut kohtelevat sinua samoin. Miksi kukaan ei kiinnostu musta? Haluavat vain lakanoihin ja lähtevät? 

Don’t hate the player, hate the game.

Ihmiset ovat toisilleen kuin kulutustavaraa. Kumppani, jonka kanssa on hyvä olla, vaihdetaan uuteen kun esille ilmeneekin pieni vika. Pintanaarmu, särö. Suhteiden eteen ei jakseta nähdä vaivaa, ei mietitä ongelmien korjaamista tai niiden kanssa elämistä. Onhan vaivattomampaa vain resetoida edistyminen ja jatkaa pelaamista kuin panostaa päästäkseen suhteessa seuraavalle levelille. Helpompaa vain ristiä sormet ja toivoa parasta. Huijata itseään ”tän kanssa on varmasti helpompaa”. Todellisuus on kadonnut. Elämämme ei ole peli, et pysty sitä alustamaan.

20151123_151604

Vierelläsi kulkeva ei tule koskaan olemaan virheetön, mutta niin epätäydellisen täydellinen.

xxo,
Janina

Avainsanat: , , , , , , , , ,

14 ajatusta artikkelista “Elämmekö panokulttuurissa?

 1. Katsku sanoo:

  Hyvä postaus muru, täyttä asiaa! <3

  Tykkää

 2. Essi sanoo:

  Me tutustuttiin mun miehen kanssa tinderissä :D heitettiin hyvää läppää ja päätettiin lähteä jatkamaan juttuja yhelle kaljalle. No sit juotiin toiset ja syötiin pizza puokkiin ja mentiin vielä ulos jatkamaan iltaa – siis keinumaan leikkipuistoon ja juomaan vähän lämmennyttä valkkaria :D tässä 1,5 vuotta myöhemmin asutaan yhdessä ja äsken tuolla nauraa räkätettiin kippurassa kun oli taas niin hyvä juttu (not).

  Vähän sitä mietti et mites tän nyt sanois esim. isovanhemmille, siis että missä ollaan tavattu. No, totuuden kerrottuani mamma totes et onko se nyt sen parempi tavata joku baarissa (todennäköisesti) kännissä kuin tinderissä. Ihanteellistahan olis tavata vaikka kaveriporukan kautta, mut me ei oltais mun miehen kans tavattu koska asuttiin eri kaupungeissa vieläpä. Kiitos tinderille siis!

  Ps. Tiedostan kyllä että suurin osa tinderin käyttäjistä on jonkun muun perässä kuin pitkän parisuhteen.. :D

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Ensinnäkin, ihanaa että olette löytäneet toisenne! Vaikka vertailen panokulttuuria ja rakkauden etsimistä, en missään nimessä kritisoi Tinderiä tai sen käyttöä – kunhan tietää mitä hakee, ja ymmärtää realistisesti että Tinder ei välttämättä ole ensimmäinen paikka, josta tuleva aviomies löytyy. :) Olen kuullut muitakin onnellisesti päättyneitä Tinder-tapaamisia.

   Onneksi sullakin perhe ymmärtää, onhan tuo nykypäivää. :) Aurinkoa tulevaisuuteenne!

   Tykkää

 3. parisuhdevankilassa elävä sanoo:

  Olisi kyllä ihanaa olla sinkku ja harrastaa paneskelua!

  Tykkää

 4. Jakke sanoo:

  Tinder on kerrassaan mainio sovellus! Toisin kuin naiset kuvittelevat, harva meistä miehistä etsii mitään yhtä ja oikeaa. Kun valtaosa naisista ei kuitenkaan edusta näitä kirjoittajan lähipiirin ”upeita” sinkkunaisia, ei kannata myöskään tällaisiin kovin paljon aikaa tai vaivaa panostaa.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Siinäpä se on. Moni nainen luulee, että Tinderistä löytäisi helposti itselleensä miehen. Totuus on juuri mitä sanot ja sen johtopäätöksen olen kertomuksien perusteella vetänyt.

   Tykkää

 5. Kokemusta löytyy molemmista sanoo:

  Olen tavannut tinderissä useammankin potentiaalisen poikaystävän ja muutaman kanssa olen tapaillut pidempäänkin. Eli kyllä sieltä löytyy muutakin kuin sänkyseuraa. Mutta jos kiinnostuu niistä seksikkäistä pahoista pojista, jotka esittelevät tatuointejaan ilman paitaa ja pituus 190cm, komeat miehekkäät kasvot, yliopistotutkinto jne niin kannattaa pitää mielessä, että naisia tällaisella miehellä riittää. Tietenkin jokainen meistä haluaisi saada sen Brad Pittin ihastumaan just muhun, mutta ei kovin todennäköistä… Mitä kuumempi mies, sitä enemmän pörrää mimmejä ympärillä eli sitä todennäköisemmin ei koe tarvetta tyytyä yhteen. Ja jos nähdään jo ekoilla treffeillä toisen kämpillä niin jokainen tietää, mitä se tarkoittaa!

  Sen sijaan ne hieman tavallisemman näköiset, ehkä vähän lyhyemmät, fiksut ja huumorintajuiset miehet ovat huomattavasti potentiaalisempia ja veikkaan, että kohtelevat sinua paremmin :)

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Sait selkeästi kiinni siitä, mitä yritin sanoa. :) Kuten Essin kommenttiin vastasin, en kritisoi Tinderin käyttöä vaan ihmettelen, kun ihmiset etsivät rakkautta itseään ”huijaten”. Tiedostavat, että kuvailemastasi miehestä ei luultavammin ole potentiaaliseksi puolisoksi mutta haluavat uskoa, että pystyvät ”kesyttämään rentun”.

   Tykkää

   • Kokemusta molemmista sanoo:

    Juurikin näin. Ennen olin itse juuri tuollainen renttujen metsästäjä, kunnes kyllästyin paskakohteluun ja jatkuvaan pahaan mieleen. Nykyisin en enää tuhlaa aikaa miehiin, jotka tekevät ohareita tai jättävät soittamatta, kun näin on sovittu. Toivoisin kaikkien naisien arvostavan itseään enemmän, jolloin kukaan ääliö ei pääsisi ”scorettamaan” kusipäisellä käytöksellään. Toki onhan noita naisiakin, jotka haluavat vain pitää hauskaa, mutta omat ystävät ainakin haluavat jotain kunnollista ja tuskailevat kun ei Tinderistä sellaista löydy. Löytyisi, jos ei olisi rima niin käsittämättömän korkealla ulkonäön ja pituuden ym. suhteen :)

    Tykkää

   • Janina sanoo:

    Mun ei hirveästi tarvitse lisätä kommenttiisi mitään, olen nimittäin juuri näitä asioita itse miettinyt. Tinderiä ei ollut vielä olemassa kun mieheni tapasin, mutta ei hän ollut sellainen kuin olin päässäni unelmien mieheni kuvitellut olevan. Säkin varmasti löydät itsellesi kunnon miehen, sillä luonne ja käyttäytymistavat on hemmetin paljon tärkeämpiä kuin mikään muu. :)

    Tykkää

 6. Elli sanoo:

  Jäipä jotenkin kummallinen olo kirjoituksestasi. Jotenkin korvaan särähtivät erityisesti kokemuksesi siitä, että ”Vaatimuksien listat jättävät sanattomiksi, halutut ominaisuudet ovat piirun tarkkoja eikä niistä jousteta” ja että ”Suhteiden eteen ei jakseta nähdä vaivaa, ei mietitä ongelmien korjaamista tai niiden kanssa elämistä.”

  Mihin perustat havaintosi? Ketä tarkoitat, kun kirjoitat tällä tavalla passiivissa? Inhoan perustelematonta yleistämistä ja jollain tavalla koko teksti tuntui minusta yhdeltä suurelta stereotypialta. On totta, että Tinderin logiikka suosii lyhyiden suhteiden harrastamista ja pidempien lopettamista helpommin; uusi, mielenkiintoinen ihminenhän odottaa vain muutaman painalluksen päässä, jos edellinen ei tunnukaan itselle sopvalta. Se ei ole silti mielestäni syy leimata koko sovellusta tai kirjoittaa kokonaisesta deittailukulttuurista noin negatiiviseen sävyyn.
  Itse käytin Tinderiä joitain kuukausia viime keväänä ja tapasin monia todella hyviä tyyppejä, joista osa haki pidempiaikaista seuraa, osa yhden yön juttuja. Itse olin selkeä sen suhteen, mitä olin etsimässä; kivaa aikaa kivojen ihmisten kanssa, tuli jutuista sitten pidempiä tai ei. Moni ystäväni on löytänyt itselleen seurustelukumppanin Tinderin kautta.

  Ehkä en vain löydä pointtiasi tekstistä. Tunnistan kyllä ilmiön, josta puhut, mutta selvyyden vuoksi olisit ehkä voinut vähän alustaa sitä, mitä sitä kuvailemalla ja yleistämällä haet. Nyt kuulostat mielestäni jotenkin jopa syyllistävältä: ”Ihmiset hyppivät kukasta kukkaan, ’rakkautta etsien’.” Oikeasti. Ihan kuin tuomitsisit yhden tavan muiden joukossa toivoa itselleen rakkautta.

  Tykkää

  • Janina sanoo:

   Moikka Elli!

   Perustan havaintoni muiden kanssa käytyihin keskusteluihin sekä omaan havannointiini, siihen mitä olen nähnyt ja kuullut. Se, minkä kuvan olen nykyhetken käyttäymisistä saanut on juuri niinkuin kirjoitan. Ymmärrän, ja toivon lukijan ymmärtävän, että tekstini kuvailee minun yleistä näkemystäni tapailuskenestä. Kuten itsekin sanoit, Tinder suosii lyhyitä suhteita – enkä henkilökohtaisesti mitenkään kritisoi ihmisiä, jotka Tinderiä käyttävät. Se on luotu tarpeeseen, jonka jokainen määritelköön itse.

   Kuten sanoit, tunnistat kuvailemani ilmiön. Yritin ehkä liikaa tiivistää ajatuksiani, hukaten osittain tekstin pointtini, joka oli vain ihmetellä ääneen, miksi ihmiset tiedostaen etsivät rakkautta paikasta ja ihmisistä, joiden huomaavat haluavan vain lakanoiden väliin. Hyppäävät itse peliin mukaan ja sitten ihmettelevät, miksi kukaan ei kiinnostu heistä vakavasti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: